Thanksgiving: we kennen dit feest uit Noord-Amerika allemaal ondertussen dankzij populaire Amerikaanse tv-reeksen als Friends en The Simpsons. In de Verenigde Staten wordt het gevierd op de 4de donderdag van november, dit jaar valt dat op 23 november. Dit eeuwenoude feest heeft zijn oorsprong in de vroege 17e eeuw, toen de Pilgrims, Engelse kolonisten, in 1620 aankwamen in Amerika en samen met de inheemse Wampanoag-indianen een feestmaal deelden om de goede oogst te vieren en dankbaarheid te tonen voor hun overleving. 

Centraal tijdens de viering staat het traditionele Thanksgiving-diner, een uitgebreide maaltijd waarbij familie en vrienden samenkomen om te genieten van elkaars gezelschap en eten. De tafel is rijkelijk gevuld met klassieke gerechten die de culinaire tradities van Amerika weerspiegelen.

Het meest iconische gerecht op de tafel is ongetwijfeld de geroosterde kalkoen, stuffed turkey. De gastheer -of vrouw van het feest snijdt die dan aan, het is een 'momentje'. Daarbij komen dan verschillende bijgerechten: (zoete) aardappelpuree, yams (een vreemde schotel met zoete aardappel en afgebrande marshmellows bovenop (!)), maïs, geroosterde groenten, spruitjes,... Wat wij niet kennen maar ook heel populair is: stuffing. Dat is eigenlijk de vulling van de kalkoen die in een aparte ovenschaal gebakken wordt, een beetje zoals een hartige broodpudding. Wij probeerden het ook uit, en waren zéér verrast van het heerlijke resultaat. Als dessert wordt er vaak gebak met pompoen en/of pecannoten gegeten.

Wil je zelf eens Thanksgiving vieren thuis, of 'Friendsgiving', de informele versie van het feest onder vrienden? We maakten een eclectische mix van gerechten die je kan serveren. Of leuk om weten: deze week kan je ook een geroosterde kip met allerlei verrassende bijgerechtjes bij Foodbag.be bestellen om thuis Friendsgiving te organiseren!

Bestel geroosterde kip met sinaasappelsaus en bijgerechten bij foodbag.be voor 'Friendsgiving'.




Gevulde zoete kalkoen


Gevulde zoete kalkoen
Deze zoete kalkoen wordt gevuld met gedroogde abrikozen en kippengehakt. Een verrassende variatie op een echte kerstklassieker. Bekijk recept



Varkenshaasje met zoete aardappelpuree, tomatenchutney en courgetterolletjes


Varkenshaasje met zoete aardappelpuree, tomatenchutney en courgetterolletjes
Een lekker licht gerechtje dat toch luxe uitstraalt: een heerlijk sappig stuk varkenshaasje met zoete aardappelpuree erbij, een snelle zelfgemaakte tomatenchutney en leuke courgetterolletjes. Gemakkelijk én gezond, ideaal! Bekijk recept



Gratin dauphinois


Gratin dauphinois
Een Franse klassieker bij uitstek, gratin dauphinois. Flinterdunne schijfjes aardappel met een zalig sausje met room en knoflook en een krokant kaaskorstje. Bekijk recept



Stuffing met peperkoek, spek, appel en pecannoten


Stuffing met peperkoek, spek, appel en pecannoten
Met Thanksgiving en Kerstmis eten de Amerikanen traditioneel gevulde kalkoen. Het is ook een traditie om de 'stuffing' waarmee je de kalkoen opvult, als aparte side dish af te bakken in de oven en bij de kalkoen te serveren. Zie het als een soort zoet-hartige broodpudding. Wij testten het uit en zijn grote fan! Bekijk recept



Gegrilde maïskolven met parmezaan


Gegrilde maïskolven met parmezaan
Een heerlijk bijgerecht voor op de barbecue, deze gegrilde maïskolven, afgewerkt met parmezaan. En vergeet er niet gesmolten boter over te doen, overheerlijk! Bekijk recept



Geroosterde groentenschotel


Geroosterde groentenschotel
Een geroosterde groentenschotel is het ideale bijgerecht op de feesttafel! Je kan het op voorhand klaarmaken en dan in de oven schuiven als je gasten er zijn. Bekijk recept



Pompoen-ovenfrietjes met parmezaan


Pompoen-ovenfrietjes met parmezaan
Deze pompoen-ovenfrietjes met parmezaan zijn heerlijk als bijgerecht bij een stuk geroosterd vlees, maar je kan ze ook zo als hapje serveren. Overheerlijk! Bekijk recept



Pompoenmacaroni


Pompoenmacaroni
Macaroni met kaas, een echte 'guilty pleasure' van velen. Van ons ook, maar we geven er toch graag een gezonde twist aan, door er pompoen bij te doen. Bekijk recept



Lauwe salade van spruitjes met spekjes


Lauwe salade van spruitjes met spekjes
Geen fan van spruitjes? Geef ze nog een kans met deze originele en verrassende bereiding. Het is echt helemaal anders dan je gewend bent van spruitjes, beloofd! Bekijk recept



Kalkoensalade met zoete aardappel, granaatappel en misodressing


Kalkoensalade met zoete aardappel, granaatappel en misodressing
Een gerechtje dat zo vanop een Amerikaanse Thanksgiving tafel lijkt weggelopen! We maken een verrassende salade van boerenkool en zoete aardappel met kalkoen, granaatappel en misodressing (ok, die is niet zo Amerikaans ;-)). Smakelijk! Bekijk recept



Gevulde hasselback aardappelen


Gevulde hasselback aardappelen
Hasselback aardappelen zijn heerlijke ingekerfde geroosterde aardappelen uit Zweden. Je kan ze ook vullen met kaas, spekjes, ... een superorigineel bijgerecht! Bekijk recept



Zalige gravy


Zalige gravy
Gravy is een Engelse term voor vleesjus. Een echte klassieker op de (Britse) feesttafel. Deze zalige saus moet je proberen! Bekijk recept



Veenbessensaus met rode wijn


Veenbessensaus met rode wijn
Veenbessensaus is de ideale begeleider voor wild of rood vlees op de feesttafel. Je kan de saus ook mixen en zeven, maar wij vinden 'm mooier en lekkerder zo. Bekijk recept



Zoete aardappel muffin


Zoete aardappel muffin
Lekker gezond maar zoet is deze muffin met zoete aardappel. Het proeft wat anders dan een klassieke muffin, maar is zeker de moeite waard! Bekijk recept



Pompoenwafels


Pompoenwafels
Superlekker en origineel, deze pompoenwafels! Een leuk en gemakkelijk alternatief op de Thanksgiving-klassieker 'pumpkin pie'. Bekijk recept



Pompoencake


Pompoencake
Pompoen kan je niet enkel in hartige gerechten gebruiken, maar ook in zoete bereidingen, bijvoorbeeld deze pompoencake, afgewerkt met roomkaas en nootjes. Bekijk recept