Zalige gravy

120 MIN
8 personen
Zalige gravy

Gravy is een Engelse term voor vleesjus. Een echte klassieker op de (Britse) feesttafel. Deze zalige saus moet je proberen!

Ingrediënten

  • 10 kippenvleugeltjes
  • 4 plakjes gerookt spek
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 2 stengels selder
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 laurierbladeren
  • 2 takjes salie
  • 2 steranijs
  • 4 el bloem
  • 4 el porto
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de uien, was de wortelen en selder en snij allemaal in grove stukken. Snij het spek in reepjes.
  2. Doe de kippenvleugels in een diepvrieszakje en klop er grondig op met een deegrol. Neem een grote ovenschaal (die ook op je kookvuur mag) en voeg de grofgesneden groenten, laurierblaadjes, salie, rozemarijn, het spek en de kippenvleugels en steranijs toe. Besprenkel royaal met olijfolie en kruid met peper en zout. Schep goed om en zet 1 uur in de voorverwarmde oven.
  3. Haal de ovenschaal uit de oven en zet op je kookvuur op een zacht vuurtje. Neem een pureestamper en duw goed op de groenten en de kippenvleugels, zodat alle smaken goed vrij komen. Schraap ook goed de stukjes los van de bodem. Voeg de porto toe en laat enkele minuten pruttelen.
  4. Breng 2 liter water aan de kook. Strooi de bloem over de ovenschotel, schep om en voeg ook het water toe. Laat 30 minuten zachtjes inkoken tot sausdikte.
  5. Zeef de saus en kruid af met peper en zout. Je kan de saus ook op voorhand maken.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 258.42 kcal
Koolhydraten 10.91 g
waarvan suikers 5.23 g
Vet 15.23 g
waarvan verzadigd 5.89 g
Proteïnen 14.35 g
Vezels 2.71 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin