Het perfecte feestmenu: de heerlijkste desserts

Chocolade moelleux met gezouten karamel

Geen feestmenu zonder een lekker dessert! Voor sommigen het favoriete deel van het feestmaal, voor anderen te veel suiker of bakstress. De laatste categorie verwijzen we met plezier door naar onze tips voor een perfecte kaasschotel. Zoetebekken nog steeds present? Hierbij onze selectie van de perfecte feestdesserts!

Lees artikel

Creatief met marsepein

Creatief met marsepein

Marsepein wordt het hele jaar door gegeten maar als Sinterklaas in de buurt is en de feestdagen in zicht zijn, zie je dit snoepgoed echt overal. Marsepeinen mannetjes, marsepeinen fruit,… je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Laat je fantasie de vrije loop en knutsel zelf met marsepein!

Lees artikel

Zie ginds komen de kruidnoten!

Zie ginds komen de kruidnoten!

Kruidnoten zijn een traditionele lekkernij die kwam overwaaien uit Nederland. Ze worden vooral met Sinterklaas gegeten. Pepernoten worden rondgestrooid, in schoentjes gestopt en zijn geliefd door jong en oud. Maar je kan er zoveel meer mee doen. Ik maak er lekkere dessertjes mee.

Lees artikel

De herfst in een dessert

De herfst in een dessert

De herfst is helemaal in het land! Voor het volgende dessert laat ik mij inspireren door het herfstkleur bij uitstek: oranje.
Pompoen is één van mijn favoriete groenten in het najaar. In combinatie met passievruchten zorgt dat voor een heel aparte smaakcombinatie.


Lees artikel

De comeback van de cannelé

De comeback van de cannelé

De trend naar authenticiteit en ambachtelijkheid viert hoogdagen. Het lijkt alsof we daardoor ook met z’n allen plots gewonnen zijn voor de cannelé, een traditioneel Frans gebakje afkomstig uit Bordeaux.

Lees artikel

Coupe Bresilienne volgens monsieur Escoffier

Coupe Bresilienne volgens monsieur Escoffier

Een klassieker op de ijsjeskaart in menig restaurant is de ‘Coupe Bresilienne’.
Dit is meestal vanille-ijs, karamel en nootjes.
Echter, dit is helemaal niet zoals hij omschreven wordt in de Escoffier.
De Escoffier, zoals wij hem noemen, moest verplicht aangekocht worden toen ik begon in de hotelschool. Het is de ‘kookbijbel’ van de Franse gastronomie, geschreven door Auguste Escoffier. Je vindt er tal van klassieke bereidingen in, door hem uitgevonden of op punt gesteld, zoals een Tournedos Rossini, Pêche Melba en Crêpe Suzette. En dus ook de originele Coupe Bresilienne.

Lees artikel

Fruitsoep, een verfrissend dessert

Fruitsoep, een verfrissend dessert

Als kind heb ik in de Provence eens een heerlijk soepje gegeten van cavaillon meloenen met rood fruit en speculaas-ijs. Wat een heerlijke combo was dat! Ik heb een zwak voor fruitpap, smoothies en dus ook voor fruitsoep. In de Scandinavische en Oost-Europese keuken staat regelmatig fruitsoep op het menu, gemaakt van vers of gedroogd fruit en verrijkt met zuivelproducten. Je vraagt je misschien af: wat is het verschil met een klassieke smoothie?

Lees artikel

Ijsjes, ze maken me zo zot meneer!

Ijsjes, ze maken me zo zot meneer!

Ik ben dol op dessert en dat is algemeen geweten. Wie mijn blog volgt, weet dat meer dan de helft van mijn recepten zoet zijn: gebak, dessertjes,… het kan niet op. Daar waar ik in de winter het vaakst kies voor taart, gaat mijn voorkeur in de zomer steevast uit naar ijs. I scream for icecream! Alle soorten ijsjes: roomijs in een hoorntje of uit een kommetje, een frisse sorbet of een ‘schelleke’ semifreddo, het kan me allemaal bekoren!

Lees artikel

Nieuw van 15gram: Bakboek. Bakken zonder geraffineerde suikers

Nieuw van 15gram: Bakboek. Bakken zonder geraffineerde suikers

Hoera, 15gram heeft een eerste kookboek uit! Het is een bakboek geworden, met allerlei zoets, van taart over brownies tot koekjes, maar dan zonder geraffineerde suikers. Met dit boek willen we niet met de vinger wijzen of gezondheidsadvies geven, maar gewoon laten zien dat er heel wat lekkere en gezonde alternatieven zijn op de klassieke witte suiker.

Lees artikel