
Er bestaan dan ook heel wat gezouten karamel-adepten. In de Bretoense keuken wordt het heel vaak gebruikt. ‘Caramel au beurre salé’ noemen ze het, omdat je ook goede gezouten boter gebruikt om de saus te maken. In Bretagne kan je gezouten karamelsaus bij je Bretoense pannenkoeken bestellen, je vindt er overal gezouten karamelsnoepjes, en zelfs potjes gezouten karamelpasta om op je boterham te smeren, zo zalig lekker! Ook in Amerikaanse dessertrecepten duikt ‘salted caramel’ heel vaak op, en gelijk hebben ze!
Gezouten karamelsaus
De basis voor gezouten karamel-liefhebbers is een zelfgemaakte karamelsaus die je kan gebruiken als sausje om elk dessert nóg beter te maken. Ik heb zelf dan ook altijd een potje in de koelkast staan, voor als de gezouten karamel-nood hoog is. Gebakken appeltjes (in goede boter uiteraard) met een bolletje vanille-ijs en daarbij gezouten karamelsaus is to die for!
Een potje gezouten karamel blijft ongeveer 3 weken goed in de koeling. Door de boter kan de saus stollen in de ijskast, maar dompel het bokaaltje even in een warmwaterbadje voor gebruik, en je saus is weer mooi lopend. Een potje gezouten karamel is trouwens ook een ideaal culinair cadeautje!
Ingrediënten
- 100 g suiker
- 5 eetlepels water
- 50 ml volle room
- 35 g (gezouten) boter, in klontjes
- een flinke snuif fleur de sel of maldon zout
Bekijk het volledige recept voor gezouten karamel hier.
Ontdek ook onze recepten voor chocolademacarons met gezouten karamel en amandelcake met een zoute karamel van maple syrup.