Weekmenu 22 juli: Gentse feesten

Gentse Spitburger met ham, tartaarsaus en wortelfrietjes

De Gentse Feesten draaien op volle toeren, en wij vieren met plezier mee! Want bij elk goed feest, horen ook culinaire geneugten. Bij de Gentse Feesten is dat de befaamde Spitburger, die we zelf ook eens willen klaarmaken, met dank aan Foodbag! En we brengen ook een ode aan Gents culinair erfgoed, door een heerlijke waterzooi met vis op het weekmenu te zetten. Verder zomert het heerlijk verder in onze keuken met frisse, lichte gerechten waarvoor je niet te lang achter het hete vuur hoeft te staan. Maak er een heerlijke, zwoele week van!

Lees artikel

Waterzooi, Gentse trots in een stoofpotje!

Waterzooi met vis en peterselieaardappelen

We houden van lokale gerechten met een verhaal. En als we dan in eigen land gaan kijken, dan is Gentse waterzooi wel hét streekgerecht bij uitstek. De oorsprong van waterzooi gaat terug tot de Middeleeuwen. In Gent was er een watermolen en een watermolenbrug. In de vaart tussen die twee was het gemakkelijk om zoetwatervis te vangen. Met de stukken vis (zode, zieden = ‘kooksel van vis’) werd een soep of stoofpotje gemaakt met groenten en aardappelen. Kwabaal was een populaire vissoort in het stoofpotje. Het werd het lievelingsgerecht van keizer Karel V, die geboren is in Gent.

Lees artikel

Kolfje naar onze hand: verse maïs!

Gegrilde steak met chimichurri, gegrilde paprika en maïs

Hoewel de velden in ons land in de zomer vol maïs staan, behoort deze zoete lekkernij nog niet echt tot onze ‘dagelijkse kost’. Maar daarin komt stilaan verandering! Het koken met verse maïs is aan een opmars bezig, zeker tijdens het barbecue seizoen.

Lees artikel

Qué? Quesadilla's!

Quesadilla's met scrambled tofu, tomatensalsa en guacamole

Altijd feest bij ons thuis of op het werk als ik deze klaarmaak: quesadilla's! Zoals de naam al doet vermoeden, is het een Mexicaanse gerecht met 'queso'; kaas! 2 tortilla's worden belegd met kaas (en extra toppings) en dan gegrild. De kaas smelt heerlijk weg en de tortilla's worden mooi krokant. Over-heerlijk! Een Mexicaanse croque monsieur zeg maar. 

Lees artikel

8 zomerse lunchpakketjes voor een picknick of festival

Pastasalade 'smos'

De zomer is hét seizoen vol toffe buitenactiviteiten. Er is overal wel iets te beleven, de kinderen zijn thuis, de dagen zijn lang en (hopelijk) warm. Ben je nog op zoek naar lekkere en gemakkelijke lunchpakketjes voor een picknick of festival (om maar iets te noemen)? Wij helpen je graag op weg!

Lees artikel

Komkommertijd! 10x smullen van komkommers

Falafel met geroosterde wortels, komkommer en pitacroutons

Heerlijk toch, die zomer! Het lekker rustig aan doen en genieten van de kleine dingen, het lijkt wel of de wereld wat trager draait. 'Komkommertijd' noemen ze dat wel eens. Wij zien het vooral als hét moment om van lekkere komkommers te genieten! 

Lees artikel

8 keer pita, telkens anders gevuld

Pita met varkensreepjes, paprika en currymayonaise

Pitabroodjes, een echte voorraadkasttopper die iedereen in huis moet hebben. Zolang de verpakking gesloten blijft, bewaren ze héél lang. Of eens geopend, bewaar ze nog een aantal dagen in de koelkast. We geven je een heleboel ideetjes om deze heerlijke zachte platbroodjes op te vullen. Of misschien heb je wel wat tijd en zin in een uitdaging? Probeer dan zeker eens het eerste recept, de originele Griekse souvlakia, waarbij je zelf pitabroodjes from scratch maakt. Leuk en lekker!

Lees artikel

10x zoete aardappelfrietjes

Mexicaanse loaded fries van zoete aardappel en avocado

Je had het vast al door: wij zijn grote fan van zoete aardappelfrietjes! Je kan ze gemakkelijk in de oven of airfryer klaarmaken (al gaat frituren natuurlijk ook), hebben een heerlijke subtiele zoete smaak en zijn een gezonder alternatief op (gefrituurde) aardappelfrietjes. 

Lees artikel