Voel je kiplekker: 10 lichte gerechten met kip

Kip archiduc met pastinaakfrietjes en veldsla

We zijn halfweg januari, klassiek een moeilijk moment om je goede voornemens om gezonder te eten, vol te houden. Maar geen nood, wij blijven je steunen! Want met enkele kleine aanpassingen in je eetpatroon, die je eigenlijk amper of niet proeft, kan je toch gezond comfort food op tafel toveren. Vandaag zetten we lekkere lichte gerechten met kip op tafel. Een heerlijke klassieker als kip archiduc met verrassende pastinaakfrietjes, een 'one pot curry' met kip en zoete aardappel of een origineel Aziatisch gerecht zoals pittige kipburgers met paksoi. Klinkt goed, toch?

Lees artikel

Flammkuchen, de pizza uit de Elzas

Flammkuchen met brie en witloof

De geur van dennennaalden. Krakende sneeuw onder je voeten. Dansende vlammen in een open haard. We moeten het woord flammkuchen maar horen en we dromen al weg! Flammkuchen of tarte flambée, een absolute winterse heerlijkheid, is afkomstig uit de Elzas. De Elzassers horen het niet graag, maar flammkuchen of tarte lijkt erg op een pizza bianca. Traditioneel wordt crème fraîche gebruikt als basis op het deeg, maar een smeuïge kaas zoals ricotta werkt ook heel goed. De toppings zijn typisch winters. Gebruikelijk zijn spekjes en ui, maar er zijn tal van heerlijke creatieve variaties mogelijk zoals een vegetarische flammkuchen met brie en witloof. Makkelijk als hoofdgerecht op zich of in stukjes gesneden om te delen als hapje bij het aperitief.

Lees artikel

Parmentier: 7 ovenschotels met aardappel

Parmentier met gehakt, pompoen en salie

Zoals je wellicht wel weet, komen aardappelen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In de 16de eeuw werden ze al geïntroduceerd in Europa. Maar het was de Fransman Antoine-Augustin Parmentier die in de 18de eeuw zijn volk echt aardappelen leerde eten. Hij was een militair apotheker en ontdekte hoe voedzaam aardappelen zijn. Ter promotie van de aardappel, ontwikkelde hij verschillende aardappelgerechten, die vandaag de dag nog steeds populair zijn.

Lees artikel

10 verrassende maaltijdsalades in de winter

Salade folle met krulandijvie

Heb jij in de winter ook meer zin in lekker vullende kost? Dat is heel normaal! Doordat het kouder is heeft ons lichaam meer energie nodig om de lichaamstemperatuur op pijl te houden. En doordat er minder zonlicht is, daalt het niveau van het gelukshormoon serotonine, en hebben we meer behoefte aan vetten en koolhydraten. Maar het is juist in deze periode extra belangrijk om voldoende vitamines en vezels binnen te krijgen, vrij vertaald: meer groenten te eten. Wat is er dan beter dan een heerlijke gezonde winterse salade?

Lees artikel

7x spaghetti die geen bolognaise is

Volkoren spaghetti met broccoli, chili, citroen en mozzarella

Weet jij welke pastasoort de meest gegeten en meest bekendste is? Juist, spaghetti natuurlijk! Letterlijk uit het Italiaans vertaald betekent het “touwtjes”. De alom bekende pasta sliertjes zijn een absolute klassieker uit de Italiaanse keuken. Het meest bekende gerecht bij ons is natuurlijk spaghetti bolognaise, maar je kan er nog tal van andere combinaties mee maken. En dat is exact wat we deze keer voorstellen: 7 spaghettigerechten die niet bolognaise zijn. Van een klassieker als spaghetti carbonara naar een originele vegetarische volkoren spaghetti met broccoli, chili, citroen en mozzarella.

Lees artikel

Low carb ster: bloemkool!

Witloofrolletjes met ham en kaas in bloemkoolsaus

Ons goede voornemen voor het nieuwe jaar? Nog wat lichter en gezonder eten. We laden dan ook alvast een mooie bloemkool in ons winkelmandje, want als er nu één groente is, die de ster is van de koolhydraatarme/lichte keuken, dan is het bloemkool wel. Je kan zoveel kanten op met deze fantastische groente: je kan er een gezonde bechamelsaus mee maken voor bij je witloofrolletjes met ham en kaas, of fijnmalen om er bloemkoolrijst van te maken. En met bloemkool kan je zelfs een echte lekkere pizzabodem maken.

Lees artikel

One pot comfort food voor het nieuwe jaar

Romig Frans stoofpotje met kip en krieltjes

Keep it simple! Dat is wat we nodig hebben na de feestdagen. Het waren hoogdagen voor elke kookliefhebber en een periode van intens gebruik van de keuken. Hét moment om alles uit de kast te halen, letterlijk en figuurlijk. Maar als dat speciale servies, die bakvorm die je maar twee keer per jaar bovenhaalt en al het andere materiaal dan eindelijk terug netjes zijn opgeborgen, dan is toch het laatste wat je wil alles weer overhoop zetten?

Lees artikel

6x puree zonder aardappelen

Witte visfilet met bloemkool-wortelpuree en peterseliedressing

Zoals je hier al kon lezen, kan je voortaan voor maar liefst 4 koolhydraatarme gerechten kiezen bij de 15gram Foodbox. Eén van de gemakkelijkste en lekkerste 'tricks' in een koolhydraatarm eetpatroon, is dat je de aardappelen vervangt door een extra portie groenten. Zo kan je puree van heel wat groenten maken: bloemkool, knolselder, wortelen, pastinaak, pompoen,... Origineel, licht en minstens even lekker!

Lees artikel

Nieuw in de 15gram foodbox: 4x low carb

Melanzane alla parmigiana met rucola

Wil je het in 2021 wat gezonder aanpakken? Snappen we! We kregen regelmatig de vraag naar een foodbox specifiek gevuld met koolhydraatarme ("low carb") gerechten. Voortaan kan je je 15gram Foodbox vullen met maar liefst 4 gerechten die koolhydraatarm zijn.

Lees artikel