Aziatische apero

Aperitieven, dat doen we allemaal graag, toch? Zeker als het zonnetje van de partij is! En het wordt helemaal leuk, als je aperitiefhapjes in een thema op tafel zet! Vandaag gaan we voor een Aziatische apero!
Lees artikelAperitieven, dat doen we allemaal graag, toch? Zeker als het zonnetje van de partij is! En het wordt helemaal leuk, als je aperitiefhapjes in een thema op tafel zet! Vandaag gaan we voor een Aziatische apero!
Lees artikelHeb je al eens een boomstammetje op het menu gezet? Nee? Dan is dit hét teken om dat eens te doen. Boomstammetje is een gehaktbereiding met kaas en paneermeel rondom, in een staafje dat lijkt op, jawel, een boomstam! De zijkanten krijgen ook vaak een laagje fijngehakte peterselie. Echt een typisch Vlaams product, dus het past vanzelfsprekend ook uitstekend bij typische, nostalgische kost van hier, zoals puree of stoemp.
Lees artikelHeb je al eens kleverige kip (of sticky chicken of nog meer catchy: sticky chicky) klaargemaakt? Dat is kip die je 'lakt' tijdens de bereiding. Of je marineert de kip in een zoete marinade. De marinade zorgt voor sappige kip, het zoete element zal ervoor zorgen dat de kip 'karamelliseert' tijdens de bereiding. Het resultaat is een heerlijk zoet, kleverig korstje, dat de smaak van je kip alleen maar ten goede zal komen.
Lees artikelRecent verschenen op de kookboekenmarkt: Puur BBQ, door barbecue guru’s Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers. Ze wonnen ooit het tv-programma Grillmasters en stampten hun eigen BBQ-cateringbedrijf Zouterover uit de grond. In hun Experience Centre in Wortel kan je gaan proeven van hun eigenzinnige grillcreaties.
Lees artikelÉén van onze favoriete groenten, is ongetwijfeld aubergine. Je kan er zó ongelofelijk creatief mee zijn en zijn volle en 'vlezige' textuur maakt het ook een prima vleesvervanger*. Halveer een aubergine en bestrijk met een kruiden-olie mengeling en gaar zo in de oven. Of snij in plakken en leg ze op de grill. Rooster 'm in zijn geheel in de oven, dan wordt het vruchtvlees heerlijk boterzacht. Maak lekkere krokante gepaneerde schijfjes, maak dunne plakjes en gebruik ze als cannelloni of maak eens een 'hasselback aubergine'. Eerlijk? We kunnen nog wel een tijdje doorgaan!
Lees artikelWe gaan hier even een umami-bommetje droppen, dít moet je altijd in je voorraadkast hebben: een blikje opgelegde ansjovis. Deze kleine, zoute visjes zijn een belangrijk ingrediënt in de Mediterraanse keuken en kunnen zowel als hoofdingrediënt of als smaakmaker dienen. De unieke smaak van ansjovis voegt een diepe umamismaak toe aan gerechten. Zelfs al ben je niet zo'n fan van de smaak en textuur van ansjovis, je kan ze toch gebruiken om immens veel smaak aan een gerecht toe te voegen. Zo gebruiken Italianen vaak enkele ansjovisfilets bij het begin van de bereiding van een saus. Verhit olijfolie en voeg enkele filets toe. Ze zullen als het ware smelten in de olie, en je bent vertrokken met een gerecht met enorm veel smaak! Denk maar aan de bekende puttensca-saus: de zoute en intense smaak van ansjovis past perfect bij de pittige tomatensaus en geeft het gerecht een heerlijke diepgang.
Lees artikelI like hashtags, because they look like waffles! Vandaag doen we van 'wafelenbak'! We zijn wereldberoemd met onze 'Belgische wafels', maar hoe komt dat eigenlijk? Als een Amerikaan spreekt over 'Belgian waffles', dan gaat het over Brusselse wafels. Die zijn geïntroduceerd op de wereldtentoonstelling van Expo '58 in Brussel. Later werd het recept meegenomen naar de wereldtentoonstellingen in Seattle (1962) en New York (1964).
Lees artikelHeb je al gehoord van bánh mì? Het is een Vietnamees belegd broodje, die je er overal op straat kan kopen in etensstalletjes in Vietnam. Jawel, ze worden gemaakt met stokbrood! Toen Vietnam in de 19de eeuw onder koloniaal bestuur kwam van Frankrijk en Indochine werd genoemd, importeerden de Fransen tarwe om hun geliefde baguettes te kunnen maken.
Lees artikelVandaag maken we een niét pasta met tomatensaus, maar doen we ons te goed aan een saus op basis van verse primeurgroenten! De lente is hét seizoen bij uitstek om te genieten van een frisse, lichte pasta met groene, knapperige groentjes, een romig sausje en lekker veel kruiden. Werk af met een berg versgeraspte parmezaan en een vleugje citroenzeste. Een succesrecept voor een heerlijke maaltijd. Heb je toch graag wat meer houvast, dan hebben we 10 piekfijn uitgewerkte recepten voor jou geselecteerd, die de lentezon zo op je bord brengen!
Lees artikelHandig en leuk om in huis te hebben: rijstpapier! Het is een ingrediënt uit de Vietnamese keuken, het zijn vellen gemaakt van rijstmeel, een klein beetje tapioca en zout. De vellen worden dan gedroogd en zijn zo te koop. Om te gebruiken, week je ze kort in water en dan kan je ze opvullen om de typische Vietnamese springrolls, lente-rolletjes, te maken. Superlekker, origineel en fris (tip: maak er deze week zelf, want er zit een receptje voor springrolls bij Foodbag.be!). Maar met dat rijstpapier kan je nog véél meer doen, je vindt er tal van creatieve gerechten mee. Altijd handig dus om in je voorraadkast te hebben, en het blijft ook nog eens superlang goed.
Lees artikel