7x smullen van appelmoes

Kip uit de oven met appelmoes en aardappelwedges

Als er één gerecht pure nostalgie is, dan is het kip met appelmoes. Klassieker van de lage landen en favoriet van bijna ieder kind. Bart Peeters maakte het liedje De kip met appelmoesblues en volgens ons bestaat dat gevoel echt! Dat gemis naar een tijd toen het leven nog zo simpel was. Het is niet enkel voor de kinderen dat we dit heerlijk gerechtje puur comfort food regelmatig serveren. Soms heb je als volwassene ook gewoon nood aan een beetje troost.

Lees artikel

6 ovenschotels met gnocchi

Romige ovenschotel met groenten, mozzarella en gnocchi

Er zijn zo van die dagen waarvan je vooraf al weet dat je amper tijd gaat hebben om te koken. Dan zijn ovenschotels de ultieme hack. Je kan ze de dag voordien al helemaal voorbereiden en de avond zelf moet je de schotel enkel nog maar de oven in schuiven en boem! Een verse maaltijd voor het hele gezin. En kan je niet kiezen tussen een ovenschotel met pasta of met aardappelen? Waarom niet een kruising van beiden? Gnocchi (spreek je uit als njokkie) is een Italiaanse klassieker waar je eindeloos mee kan variëren.

Lees artikel

Comfort food op z’n Belgisch

Witloofrolletjes met ham en kaas

OK, wij hier bij 15 gram zijn best wel ‘foodies’. We houden ervan om nieuwe smaken te ontdekken, te werken met nieuwe technieken en culinair een stapje in de wereld te zetten. Dat is zo. Maar eerlijk? Als we zelf koken grijpen we héél vaak terug naar de goede oude echte Belgische klassiekers. Waarom? Gewoon omdat we er zo’n zin in hebben natuurlijk! Een lekkere puree met gegratineerde bloemkool in bechamelsaus en een chipolata. Of een steak bearnaise met frietjes. Mmm… Wat moet dat nog meer zijn? Ontdek Belgisch culinair patrimonium in deze 8 recepten. Puur comfort food van eigen bodem om van te watertanden!

Lees artikel

Koken met kaas

Veggie cheeseburger met aardappelwedges

Kaas is een uitgelezen product om mee te koken. Het geeft extra diepgang aan een gerecht en het is een uitstekende vleesvervanger wanneer je het graag vegetarisch houdt. Deze week halen we de kaas erbij in 10 recepten. Vaak schittert de kaas in een glansrijke bijrol: gegratineerd, verstopt in tortellini's, als laagje op een vegetarische hamburger of gesmolten in een piadina. Maar als je echt full on voor kaas wil gaan dan is er niets beter dan een kaasfondue!

Lees artikel

Parmentier: 7 ovenschotels met aardappel

Parmentier met gehakt, pompoen en salie

Zoals je wellicht wel weet, komen aardappelen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In de 16de eeuw werden ze al geïntroduceerd in Europa. Maar het was de Fransman Antoine-Augustin Parmentier die in de 18de eeuw zijn volk echt aardappelen leerde eten. Hij was een militair apotheker en ontdekte hoe voedzaam aardappelen zijn. Ter promotie van de aardappel, ontwikkelde hij verschillende aardappelgerechten, die vandaag de dag nog steeds populair zijn.

Lees artikel

One pot comfort food voor het nieuwe jaar

Romig Frans stoofpotje met kip en krieltjes

Keep it simple! Dat is wat we nodig hebben na de feestdagen. Het waren hoogdagen voor elke kookliefhebber en een periode van intens gebruik van de keuken. Hét moment om alles uit de kast te halen, letterlijk en figuurlijk. Maar als dat speciale servies, die bakvorm die je maar twee keer per jaar bovenhaalt en al het andere materiaal dan eindelijk terug netjes zijn opgeborgen, dan is toch het laatste wat je wil alles weer overhoop zetten?

Lees artikel

8x comfort food met gehakt

Jachtschotel met bloemkool

In deze tijden is het belangrijk om af en toe buiten te komen en een frisse neus te halen. Zalig, zo'n lange deugddoende wandeling in de koude. Nadien genieten van een frisse trappist of een theetje op café zit er even niet in, dus dan maar gezelligheid creëren in ons eigen kot. Zorg ervoor dat je een lekkere portie gehakt in huis hebt, en tover één van deze zalige comfort food schotels in een half uurtje op tafel.

Lees artikel

Wortel op het menu: van sapje tot dessert

Steak met preipuree en honingworteltjes

Peekes, peentjes, worteltjes: hoe we ze ook kennen, het is hoog tijd dat we een ode brengen aan dit alledaags maar toch wel bijzonder veelzijdig ingrediënt. Met reden is de wortel populair in keukens wereldwijd. Het is een budgetvriendelijke groente die het jaar rond beschikbaar is. Met hun knapperige stevige structuur zijn wortels toch verrassend sappig en door hun lichte zoete smaak zijn ze ook geliefd bij de moeilijkste eters die er zijn: kinderen.

Lees artikel

Wat doe je met wittekool? 7x receptinspiratie

Varkenslapje met wittekool-aardappelgratin

Wittekool staat bij ons misschien nog niet zo vaak op het menu, daarom zetten we deze heerlijke wintergroente graag eens extra in de kijker. Wittekool is één van de oudste koolsoorten. Onze Noorderburen zijn er verzot op. Een ideale en voedzame groente om stamppot of zuurkool mee te maken, maar wittekool kan je nog in zoveel meer gerechten gebruiken. We zetten enkele van onze favorieten op een rijtje!

Lees artikel

8 herfstige pastagerechten

Volkoren spaghetti met kip, prei en salie

Pasta, de vriend van jong en oud. Met deze 8 herfstige pastagerechten verwen je iedereen en tover je de herfst op je bord. Met lekker veel seizoensgroenten, boordevol smaak. Kies jij voor een pastavariant met vlees of kip? Of geef je de voorkeur aan een vegetarische versie met walnoten? Benieuwd welk pastagerecht jouw favoriet is!

Lees artikel