Ben je op zoek naar een origineel, feestelijk en toch helemaal niet klassiek dessert? Wat dacht je van een browniebar? Je maakt enkele verschillende soorten brownies, voorziet enkele lekkere sausjes, en zorgt tenslotte nog voor wat leuke toppings. Een mooie presentatie en decoratie maakt het helemaal af. En het beste nieuws? Jij kan gewoon meefeesten met je gasten, want alles is helemaal op voorhand te maken!

Een feestelijke browniebar

Voor het lanceringsfeestje van deze website werd mij de vraag gesteld of ik een chocoladedessert wilde voorzien. Een klassiek taartenbuffet is leuk, maar heel veel werk, en probeer maar eens al die stukken taart netjes te snijden en te serveren. En zo kwam er het idee voor de browniebar.

Het voordeel is: mensen kunnen zelf kiezen hoe gezond of zondig ze hun dessertje maken! Want naast klassieke, rijke brownies kan je ook een glutenvrije versie maken met een wel heel speciaal ingrediënt (en niet toevallig mijn favoriet): avocado! En die brownie was echt verrassend lekker (je proeft de avocado eigenlijk niet) en smeuïg. Daarnaast koos ik ook nog voor een over the top rijke brownie, met een cheesecake swirl bovenop.

Voor de sausjes kan je weer beginnen met een relatief gezonde versie, bijvoorbeeld een lekker frisse frambozencoulis. Daarbij een verrassende chocoladesaus, op smaak gebracht met een scheutje cognac, en een zalige gezouten karamelsaus. En qua toppings: ga uit de bol! Je kan ze helemaal aanpassen aan de feestelijke gelegenheid! Met Oudjaar kies je bijvoorbdeeld voor gouden suikerbolletjes, met Pasen voor kleine suikereitjes en met een kinderfeestje voor veel kleurrijke snoepjes.

Wat heb je nodig voor een browniebar?

Maak 3 verschillende soorten brownies:

Klassieke brownie's

Maak enkele sausjes:

Frambozencoulis

  • 100 g diepvriesframbozen
  • 25 g suiker
  • sap van ene halve citroen

Breng de frambozen een de kook met een beetje water en de suiker. Mix en voeg dan het citroensap toe. Zeef het sausje nog eens en serveer.

Gezouten karamelsaus

  • 100 g suiker
  • 35 g boter, in klontjes
  • 50 ml room
  • Fleur de sel

Laat de suiker smelten en voeg een beetje water toe. Vanaf de suiker goed is gekarameliseerd voeg je de boter toe. Haal van het vuur en meng er dan de room en de fleur de sel door.

Chocoladesaus

  • 200 g chocolade
  • 200 ml room
  • 3 eetlepels cognac

Verwarm de room en de chocolade in een pannetje en laat volledig smelten. Schenk er de cognac bij en laat nog even doorwarmen. Houd de chocoladesaus warm.

Kies enkele toppings:

  • Gehakte nootjes, zoals walnoten, pecannoten, hazelnoten,…
  • Vers fruit: granaatappelpitjes, stukjes aardbei of mango, blauwe bessen, frambozen,…
  • Crunch van cuberdons, kleine gummy-snoepjes, chocoladebolletjes of –schilfers,…

Om te presenteren:

  • Snij de brownies in mooie vierkantjes en leg ze op mooie planken (bijvoorbeeld deze prachtige marmeren planken uit de webshop)
  • Doe de sauzen in (doorzichtige) schenkkannetjes
  • Doe de toppings in schaaltjes
  • Schrijf op een krijtbord de instructies
  • Zorg voor vlaggetjes of labels om aan te duiden wat alles is, en leuke servietjes of dessertbordjes met vorkjes

Enjoy!