Italiaanse ovenschotels voor de winter

Ravioli met lamsvlees in de oven

Ik ben dol op ovenschotels, zeker op gure hersfstdagen zijn ze de perfecte maaltijden om klaar te maken: ze zijn snel voor te bereiden, je kan er alle kanten mee op en ze smaken lekker verwarmend. In iedere wereldkeuken is er een mooi aanbod aan ovenschotels te vinden. Ik focus me nu even op de Italiaanse keuken en laat je graag kennis maken met enkele recepten die in de oven bereid worden.

Lees artikel

Herfstige pasta voor op koude dagen

Ravioli met ricotta en spinazie

Op koude herfstdagen ga ik vaker op zoek naar lekkere comfort food, heb jij dat ook? Zo’n vol dampend bord smaakt dan lekker verwarmend. Ben je nog op zoek naar inspiratie? Dan heb ik enkele pastagerechten voor jou samengesteld die ideaal zijn om klaar te maken tijdens het najaar. Haal er jouw voordeel uit!

Lees artikel

Griezelig eten uit Mexico: Pan de los muertos

Pan de los Muertos

Wij hebben Allerheiligen en Allerzielen, in Mexico hebben ze de “Dag van de doden” (El Día de los Muertos). Enige andere gelijkenis is echter ver te zoeken. Voor ons is het een eerder ingetogen dag, in Mexico trekken ze alle registers open en wordt er feest gevierd. De zielen van de overledenen keren dan terug en om ze te verwelkomen, wordt er eten geofferd op altaars of op de graven die vaak worden versierd met goudsbloemen. Koekjes of snoep in de vorm van doodshoofden, zoete pompoen, typische Mexicaanse chocolademelk, tamales, … en El Pan de Los Muertos.

Lees artikel

Lasagne, maar dan 5 keer anders!

Lasagne, maar dan 5 keer anders!

Lasagne is niet alleen Garfield's (de kat uit de gelijknamige strip) favoriete maaltijd, maar ook van heel wat mensen. Vaak komt dan de klassieke lasagne met bolognesesaus op tafel. Maar naast deze klassieker kan je heel wat variaties maken met de vierkante pastavellen. Heb je even geen inspiratie? Geen probleem, ik stel je graag vijf lekkere originele lasagneschotels voor.

Lees artikel

Aceto balsamico, traditie in een flesje

Fettucini met balsamico champignons

Italianen zijn meesters als het gaat om culinaire tradities en topproducten. Zelfs hun azijn wordt door velen aanzien als vloeibaar goud. Maar hoe wordt aceto balsamico eigenlijk gemaakt en waarom is het zo bijzonder?

Lees artikel

Op culinaire ontdekkingsreis naar Japan

Tempura

Dit jaar trok ik in juni mijn reisschoenen nog eens aan en vertrok ik voor mijn verste en misschien ook wel meest exotische reis tot nu toe: ik ging namelijk naar Japan! Een ervaring waar ik nu dagelijks nog aan terug denk. Niet alleen zijn de mensen er enorm vriendelijk, de straten brandschoon en de tempels prachtig, het Japanse eten is ongelofelijk lekker!

Lees artikel

Zo maak je de lekkerste ramen

Japanse ramensoep

Niets is zo heerlijk als een dampende kom ramen noedels. En dan hebben we het niet over die instantnoedels met kruiden in een pakje, die zijn misschien niet slecht, maar verse zelfgemaakte ramen is zo veel smaakvoller.

Lees artikel

Do try this at home: Griekse citroenmarmelade

Griekse citroenmarmelade

Net terug van Griekenland en mijn hoofd zit alweer vol kookinspiratie voor de komende maanden! De kwaliteit van het fruit en de groenten in een zuiders land zijn dan ook stukken beter dan bij ons. Het zuiderse klimaat zorgt er immers voor dat het rijpingsproces geoptimaliseerd wordt. De romaanse tomaten die bij ons verkrijgbaar zijn in de supermarkt zijn van smaak niks vergeleken met de grote, sappige zuiderse vleestomaten. Heerlijke nectarines, waar na één enkele beet het sap uit je mond loopt, roepen bij mij nostalgie op naar Griekenland.

Lees artikel

Ontbijt over de grenzen heen

Huevos rancheros

Ontbijt wordt overal geprezen als de belangrijkste maaltijd van de dag. Bij ons eten we vooral brood als ontbijt en de laatste tijd winnen ook havermout en granola sterk aan populariteit. Maar wat wordt er eigenlijk over de grens gegeten? Ik zet mijn favoriete wereldse ontbijtjes op een rij.

Lees artikel

Fiesta Mexicana: het ultieme taco feestje

Fiesta Mexicana: het ultieme taco feestje

Etentjes bij mij thuis voor vrienden en familie organiseren, ik doe niet liever. Uitpakken met lekker, origineel eten, waarbij je zelf niet uren in de keuken moet staan, terwijl iedereen gezellig aan tafel zit te keuvelen, dát is de uitdaging. En dan is een Mexicaanse taco-avond het ideale concept: Je presenteert een stapeltje dampende maïstaco's, verschillende vullingen en uiteraard enkele lekkere toppings voor erbij. Gegarandeerd succes!

Lees artikel