Flammkuchen, de pizza uit de Elzas

Flammkuchen met brie en witloof

De geur van dennennaalden. Krakende sneeuw onder je voeten. Dansende vlammen in een open haard. We moeten het woord flammkuchen maar horen en we dromen al weg! Flammkuchen of tarte flambée, een absolute winterse heerlijkheid, is afkomstig uit de Elzas. De Elzassers horen het niet graag, maar flammkuchen of tarte lijkt erg op een pizza bianca. Traditioneel wordt crème fraîche gebruikt als basis op het deeg, maar een smeuïge kaas zoals ricotta werkt ook heel goed. De toppings zijn typisch winters. Gebruikelijk zijn spekjes en ui, maar er zijn tal van heerlijke creatieve variaties mogelijk zoals een vegetarische flammkuchen met brie en witloof. Makkelijk als hoofdgerecht op zich of in stukjes gesneden om te delen als hapje bij het aperitief.

Lees artikel

7x spaghetti die geen bolognaise is

Volkoren spaghetti met broccoli, chili, citroen en mozzarella

Weet jij welke pastasoort de meest gegeten en meest bekendste is? Juist, spaghetti natuurlijk! Letterlijk uit het Italiaans vertaald betekent het “touwtjes”. De alom bekende pasta sliertjes zijn een absolute klassieker uit de Italiaanse keuken. Het meest bekende gerecht bij ons is natuurlijk spaghetti bolognaise, maar je kan er nog tal van andere combinaties mee maken. En dat is exact wat we deze keer voorstellen: 7 spaghettigerechten die niet bolognaise zijn. Van een klassieker als spaghetti carbonara naar een originele vegetarische volkoren spaghetti met broccoli, chili, citroen en mozzarella.

Lees artikel

7 lekkere winterse gerechten met couscous

Harissakip met pompoen uit de oven

Couscous associëren we met zomerse Marokkaanse gerechten, maar de graanbolletjes passen ook perfect bij hartverwarmende, winterse kost! Heerlijk bij een stoofpotje, in een warme salade met geroosterde pompoen of de Siciliaanse topper caponata. Ontdek 7 smakelijke winterse gerechten met couscous!

Lees artikel

Heerlijk in de herfst: risotto

Pompoenrisotto met walnoten, mozzarella en salie

Ons favoriete Italiaanse éénpansgerecht? Dat moet risotto zijn! Het leuke aan dit romige rijstgerecht, is dat je heerlijke versies kan bedenken voor elk seizoen. Vandaag gaan we voor herfstig all the way met pompoen, walnoten, witloof en uiteraard paddenstoelen. Wist je trouwens dat je ook risotto kan maken op basis van voedzame ingrediënten zoals spelt, quinoa en bloemkool? Herfstrisotto: voluit comfort food of toch lekker gezond, de keuze is helemaal aan jou!

Lees artikel

Chili con carne: 10 pittige variaties

Nachos met snelle chili con carne

Je had het misschien al door, maar wij zijn echt fan chili con carne! Dat heerlijke pittige Mexicaanse stoofpotje met bonen, vlees en tomatensaus. Ideaal comfort food en ook zo leuk om creatief mee aan de slag te gaan. Want het voordeel is: er past zóveel bij: rijst, zoete aardappel, tortilla's en tortilla chips, avocado, zure room, salsa, cheddarkaas en ga zo maar door. We bedachten maar liefst 10 originele variaties, welke chili can carne of chili sin carne zet jij vanavond op het menu?

Lees artikel

Chorizo: heerlijke Spaanse furie in de keuken

Paella van orzo met kip en chorizo

Chorizo is een typisch Spaanse worst. Hij wordt gemaakt van varkensvlees (met veel vet) en typerende pimiento choricero, paprikapoeder. Dat paprikapoeder bestaat in een pittige en milde versie. De worst vind je bij ons meestal in de gedroogde vorm. Deze bewaart dan ook heel lang, en het is dus handig om chorizo altijd in huis te hebben! Je kan 'm in stukjes snijden en in de pan bakken, dan worden de stukjes mooi krokant, een originele variatie op spekjes. De olie die achterblijft kan je dan ook gebruiken om bijvoorbeeld een soep mee af te werken.

Lees artikel

7x Japans comfort food

Kip Katsu met currysaus

Herfstige dagen vragen voor comfort food. Stoofvlees met frietjes of een gehaktschotel met aardappelpuree, hmm, heerlijk. Maar mag het ook wat avontuurlijker zijn? Over de landsgrenzen heen weten ze ook maar al te goed wat comfort food is, zélfs in het verre Oosten! Vandaag kijken we eens richting Japan, waar ze ook wel het één en ander weten over troostkost. 7x comfort food, Japanese-style!

Lees artikel

8x creatief met tortellini

Tortellini in kaassaus met broccoli en pangrattatto

Leuk nieuws! Tortellini is vanaf heden een nieuw 15gram Foodbox ingrediënt. De legende wil dat Venus verbleef in een herberg, tussen Bologna en Modena, en dat de herbergier haar bespioneerde via het sleutelgat. Hij zag enkel maar haar navel en raakte op deze manier geïnspireerd een pasta in deze vorm te maken. Wij gebruiken twee soorten, enerzijds gevuld met kaas en anderzijds met ricotta en spinazie. Traditioneel worden ze geserveerd met een kaassaus, maar waarom ook niet eens proberen met een tomatensaus of mascarpone-citroensaus? Wij geven je alvast wat ideeën!

Lees artikel

Heerlijk in de herfst: 7 Franse stoofpotjes

Runderreepjes met Bourguignonsaus en geroosterde aardappelen

Ben jij ook zo verzot op die heerlijke Franse stoofpotjes? Wij vinden ze alvast perfect voor herfstige dagen. Denk maar aan Boeuf Bourguignon of Coq au vin. Gerechten die oorspronkelijk als "boerenkost" werden beschouwd en langzaam aan zijn uitgegroeid tot culinaire haute cuisine gerechten. Wij zijn fan en maakten daarom een heerlijk lijstje. En je vindt er ook enkele stoofpotjes tussen die geen uren hoeven te pruttelen, maar die je in minder dan een uur op tafel tovert, handig toch? Met rund-, varkensvlees of kip, benieuwd welk stoofpotje jouw favoriet is!

Lees artikel