Zin in zomer: 6x lekkere paella

Paella met scampi's

Doet er ander een gerecht zó aan vakantie denken als paella? Wij zouden het durven betwisten! Dit rijstgerecht komt uit Valencia in Spanje en doet meteen wegdromen naar een zonovergoten terras. Traditioneel wordt paella met Bomba-rijst gemaakt, deze rijstsoort werd geïntroduceerd door de Moren en heeft een korte korrel en een hoog absorptie-vermogen. Daarbij komen vis, schaaldieren, kip, konijn en saffraan. Al kan je natuurlijk gaan variëren en experimenteren met de bestanddelen. Wij doen niet liever! Ontdek 6 verrassende variaties...

Lees artikel

Zo maak je pulled chicken klaar

Pulled chicken taco's met regenboogsalade en cheddar

At je al eens 'pulled chicken'? Het is een verrassend sappige en smaakvolle manier om kipfilet klaar te maken! Kipfilet kan al eens snel uitdrogen, maar dat verhelp je dus helemaal met pulled chicken of 'getrokken kip'.

Lees artikel

Scampi diabolique, 4 keer anders

Scampi diabolique met linguine

Scampi diabolique! Een echte klassieker op menig brasseriekaart. Maar eigenlijk kent dit gerecht zijn oorsprong in Italië. Daar wordt het gerecht scampi 'fra diavolo' genoemd, letterlijk vertaald: 'duivelse broer'. Die benaming wordt gegeven aan pikante tomatensauzen en verwijst naar Michele Pezza, een pittig kereltje uit Napels in de 18de eeuw. Hij zou nogal een opvliegend karakter gehad hebben, waaraan hij zijn bijnaam verdiende. Hij leidde een revolutie tegen de Franse bezetter.

Lees artikel

6 verrassende pastagerechten die niet uit Italië komen

6 verrassende pastagerechten die niet uit Italië komen

Pasta is zonder twijfel een allemans favoriet. Het leuke eraan is dat je er oneindig creatief mee kan zijn. Uiteraard houden wij van de favorieten onder de Italiaanse pasta’s: alla bolognese, al ragù, al pesto, alla puttanesca, alla norma en ga zo maar door! Maar heb je er al eens aan gedacht om de niet-Italiaanse kant op te gaan? Ook dat is heerlijk! Ontdek in dit artikel onze 6 verrassende pastagerechten die niet uit Italië komen.

Lees artikel

9x creatief met parmezaan

Gnocchi met gebakken asperges en groene salade

Parmezaan, of correcter: Parmezaanse kaas of Parmiagiano Reggiano, is de heerlijke harde kaas uit de streek van Parma in Italië. De kaas die enkel met melk van koeien uit die regio gemaakt wordt, krijgt het oorsprongslabel. Een volledige bol parmezaankaas weegt 40 kilogram, en er is maar liefst 600 liter koemelk voor nodig om die bol te maken! Een heerlijk authentiek Italiaans product waar wij graag creatief mee aan de slag gaan...

Lees artikel

La Primavera! 7 lentefrisse Italiaanse gerechten

Penne met romige broccolisaus en Italiaanse ham

La primavera! De lente in't Italiaans... Oh wat zijn we blij als we weer met primeurgroenten aan de slag kunnen. Het doet ons meteen wegdromen naar warmere oorden, zoals Italië bijvoorbeeld! Want daar schijnt de zon toch al nét iets harder. Een heerlijk lijstje met Italiaanse gerechten, helemaal lente-proof!

Lees artikel

Köttbullar! 5x Zweedse balletjes

Vegetarische Zweedse balletjes met ovenfrietjes en waterkers

Köttbullar! Spreek uit -tjseutboellar- kennen we natuurlijk allemaal uit het restaurant van Ikea, maar ze zijn ook écht Zweden's nationale gerecht! Overal in restaurants en bij street food kraampjes kan je ze er bestellen, ze hebben wij proefondervindelijk bevonden. Het zijn heerlijke gehaktballetjes met een bruine saus, traditioneel geserveerd met aardappelen, augurken en vossenbessenjam (lingonberry).

Lees artikel

Hola jalapeño! Een heerlijk Mexicaans pepertje

Nachos met snelle chili con carne

Jalapeños zijn Mexicaanse pepertjes, vernoemd naar de stad Xalapa. Het pepertje is familie van de paprika, en binnen de jalapeños bestaan er wel 180 verschillende soorten. Jalapeño staat gekend als een vrij mild pepertje, maar er bestaan dus ook pittigere soorten! In onrijpe toestand is de peper groen, als hij rijper is, kleurt hij rood. De smaakt wordt dan pittiger en zoeter.

Lees artikel

8x creatief met grillkaas

Zoete aardappelsalade met grillkaas en tahindressing

Grillkaas of halloumi is een heerlijke kaas afkomstig uit Cyprus die je perfect kan bakken of grillen. Zoutig en ietwat rubberachtig van textuur, maar eens opgewarmd, heerlijk smeltzacht en met een krokant korstje aan de buitenkant. Omdat de kaas zoveel eiwitten bevat, is het ook een ideale vleesvervanger.

Lees artikel

Saltimbocca? Spring in mijn mond!

Saltimbocca met gnocchi, pesto en rucola

Zin in een lesje culinair Italiaans? Wist je dat tiramisu 'trek me omhoog' betekent? Een letterlijke vertaling dus voor een opkikkertje. Nog een leuke is fare la scarpetta, weer letterlijk: 'maak het schoentje'. Met een stukje brood ('het schoentje') veeg je de overheerlijke achterbleven saus van je bord pasta op. En dan is er natuurlijk ook het populaire gerecht saltimbocca, ditmaal vertaald als 'spring in mijn mond'. Het is zo lekker, dat het letterlijk in je mond springt! Wel, daar zijn wij het volmondig mee eens!

Lees artikel