10x op reis met rijst

Griekse rijstschotel

Rijst zal zowat wekelijks bij de meeste gezinnen op tafel verschijnen. Vaak als bijgerecht bij een Aziatische maaltijd, dat smaakt altijd! Maar met rijst kan je nog zoveel meer creatieve bereidingen maken! Hoewel we rijst vaak associëren met de Aziatische keuken, vind je wereldwijd originele gerechten met rijst in de hoofdrol. Denk maar aan Italiaanse risotto, Indiase biryani of Mexicaanse rijst. Vandaag geven we rijst de hoofdrol in 10 heerlijke wereldse klassiekers!

Lees artikel

7x genieten van een Thaise curry

Panang curry met pompoen

Wil je het ultieme vakantiegevoel vatten in één bord? Dan heb je grote kans op succes door een Thaise curry te maken! Een zalig, vaak pittig, stoofpotje op basis van currypasta en kokosmelk uit Thailand. De currypasta kan je zelf maken, maar je vindt tegenwoordig ook prima kant-en-klare versies in bijna elke supermarkt.

Lees artikel

10 heerlijke recepten voor een Spaanse avond

Zomerse gazpacho

Met de zomer in aantocht, verlangen we naar zonnige kost. En dan kijken we al eens graag naar het Zuiden. Waar kunnen ze het beste gerechten maken die smaken bij hoge temperaturen? Juist, in Spanje! Een heerlijke rustieke keuken die vertrekt van eenvoudige maar smaakvolle producten.

Lees artikel

Arrabiata, een saus met pit!

Courgette pappardelle arrabiata met mozzarella

Penne all’arrabbiata (of arrabiata) is een echte Italiaanse klassieker. Het woord ‘arrabiata’ betekent letterlijk ‘boos’ in het Italiaans en verwijst naar het pittige, vurige karakter van de saus, door de chilipepers die erin zitten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Lazio, nabij Rome, maar is ondertussen wereldwijd bekend!

Lees artikel

8 verrassende steak gerechten

Biefstuk met spinaziecouscous en feta

Biefstuk met frieten, een slaatje en een heerlijk sausje... Zeer terecht een echte Belgische klassieker. We zijn er ook dol op! Maar soms hebben we ook eens zin in iets origineel... Sappig rundsvlees leent zich perfect voor tal van creatieve bereidingen, en dan kijken we al eens naar de wereldkeuken welke toppers je daar kan vinden met steak, dat edele stukje mals rundsvlees. Er is maar 1 regel: bak je steak niet te lang, zodat hij mooi saignant binnen blijft. Ga je mee op culinaire wereldreis?

Lees artikel

Aziatische groente bij uitstek: paksoi

Zalm teriyaki met paksoi en rijst

Paksoi of pakchoi is een koolsoort, oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Je grootouders kenden deze kool ‘in hun tijd’ waarschijnlijk nog niet, maar ondertussen kan je paksoi en babypaksoi zowat in iedere supermarkt terugvinden. De groente gedijt ook goed bij ons en wordt hier dan ook het jaar rond gekweekt. De kool heeft geen knol maar langwerpige stengels met groene bladeren aan. Beide zijn eetbaar.

Lees artikel

Zalig Zwitsers: rösti

Gepocheerd eitje met rösti en gerookte zalm

Rösti zijn Zwitserse aardappelpannenkoekjes. Oorspronkelijk werd het gegeten als ontbijt, maar deze heerlijke krokante pannenkoekjes van geraspte aardappel passen heerlijk bij tal van gerechten. In de Zweedse keuken zijn ze trouwens ook heel populair, hoewel ze ze daar ‘raggmunk’ noemen.

Lees artikel

5 toppertjes met merguez

Spaanse rijst met merguez

Merguez worstjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika en worden gemaakt van lams- of rundsgehakt en harissa. Vaak zitten er ook nog kruiden in zoals komijn, (gerookte) paprika, knoflook en peper. Een heerlijk kruidig worstje dat uitstekend past bij couscous gerechten, maar ondertussen ook veel lekkere toepassingen heeft in de Europese keuken.

Lees artikel

Moussaka, 5 keer anders

Moussaka met zoete aardappel en ricotta

Hoe warm je een Griek én een Belg op op een koude dag? Het zou het begin kunnen zijn van een flauwe mop, maar wij hebben het eigenlijk gewoon over de heerlijke ovenschotel moussaka. Comfort food uit Griekenland dat ook bij ons heel populair is!

Lees artikel

Één en al oor: orecchiette

Orecchiette met gebakken spruitjes en krokant spek

Orecchiette is een minder bekende soort pasta bij ons. Letterlijk betekent het ‘kleine oortjes’ en is het afkomstig uit Zuid-Italië, meer bepaald Puglië. Vaak worden ze met ‘rapini’ gegeten, dat is een soort van broccoli. Daarbij komt vaak nog chilipeper, knoflook en ansjovis. Maar er zijn ook recepten met tomatensaus en gehaktballetjes. Het is een vrij stevige pasta gemaakt van griesmeel van harde tarwe, die niet te veel extra ingrediënten vraagt om erbij te serveren.

Lees artikel