De Provençaalse keuken, een ode in 7 gerechten

Provençaalse tomatenpartjes

Wie al op vakantie ging naar de Provence weet het: je kan er heerlijk kruidig eten. Meer zelfs: er bestaat een echte Provençaalse kruidenmengeling! Het recept kan wel eens verschillen, maar je vindt er meestal deze geurige kruiden in terug: tijm, rozemarijn, marjolein, bonenkruid en oregano. Vaak wordt er ook nog lavendel, basilicum en salie aan toegevoegd. Heerlijk om tal Mediterrane gerechten mee op smaak te brengen. Of gooi een handje van de kruiden op de hete kolen van de barbecue, om de buren jaloers te maken ;-).

Lees artikel

Lekkers op een spiesje: 10x saté

Kipsaté met pindasaus

Toen we op vakantie waren in Indonesië, maakten we kennis met de originele saté's: malse gemarineerde stukjes kip op kleine prikkertjes, op tafel gebracht op een mini barbecue'tje, werkelijk heerlijk! Het verbaast ons dus ook niet dat die spiesjes de wereld helemaal veroverd hebben! Ondertussen zijn saté's niet meer weg te denken op de barbecue bij ons. Wij zetten 10 lekkere saté recepten op een rijtje, en zoals je gewend bent van ons: wat je zelf maakt, dat smaakt zo veel beter!

Lees artikel

Conchiglie, liefde voor pastaschelpen

Conchiglie met Italiaanse ham en ricotta

Conchiglie is een bij ons wat minder bekende pastasoort. Letterlijk betekent het 'schelp' en daar lijkt dit originele pastavormpje dan ook sprekend op. Door zijn vorm en ribbels neemt conchiglie uitstekend pastasaus op. Ze bestaan in verschillende soorten en groottes. Kleine schelpjes zijn ideaal om in soep te doen, de grote exemplaren kan je vullen. In speciaalzaken vind je ze ook wel eens in speciale kleuren en smaken, zoals zwarte met inktvisinkt. Een delicatesse!

Lees artikel

7 zomerse Spaanse toppers

Pittige Spaanse scampi's met orzo

Dat we een hele mooie start van de zomer genomen hebben! Al wekenlang hete tot tropische temperaturen... Genieten, maar ook zweten! En eerlijk is eerlijk, ook wij hebben dan ook niet altijd zin om lang in de keuken te staan. We gaan dan op zoek naar inspiratie uit Zuiderse keukens: wat koken zij bij hete temperaturen? Zo kwamen we terecht bij de Spaanse keuken. 7 verfrissende of net pittige gerechten die voor wat verkoeling zorgen, met een heerlijk Spaans tintje, kortom 7 zomerse Spaanse toppers. Vamos a la cocina!

Lees artikel

10x op reis met rijst

Griekse rijstschotel

Rijst zal zowat wekelijks bij de meeste gezinnen op tafel verschijnen. Vaak als bijgerecht bij een Aziatische maaltijd, dat smaakt altijd! Maar met rijst kan je nog zoveel meer creatieve bereidingen maken! Hoewel we rijst vaak associëren met de Aziatische keuken, vind je wereldwijd originele gerechten met rijst in de hoofdrol. Denk maar aan Italiaanse risotto, Indiase biryani of Mexicaanse rijst. Vandaag geven we rijst de hoofdrol in 10 heerlijke wereldse klassiekers!

Lees artikel

7x genieten van een Thaise curry

Panang curry met pompoen

Wil je het ultieme vakantiegevoel vatten in één bord? Dan heb je grote kans op succes door een Thaise curry te maken! Een zalig, vaak pittig, stoofpotje op basis van currypasta en kokosmelk uit Thailand. De currypasta kan je zelf maken, maar je vindt tegenwoordig ook prima kant-en-klare versies in bijna elke supermarkt.

Lees artikel

10 heerlijke recepten voor een Spaanse avond

Zomerse gazpacho

Met de zomer in aantocht, verlangen we naar zonnige kost. En dan kijken we al eens graag naar het Zuiden. Waar kunnen ze het beste gerechten maken die smaken bij hoge temperaturen? Juist, in Spanje! Een heerlijke rustieke keuken die vertrekt van eenvoudige maar smaakvolle producten.

Lees artikel

Arrabiata, een saus met pit!

Courgette pappardelle arrabiata met mozzarella

Penne all’arrabbiata (of arrabiata) is een echte Italiaanse klassieker. Het woord ‘arrabiata’ betekent letterlijk ‘boos’ in het Italiaans en verwijst naar het pittige, vurige karakter van de saus, door de chilipepers die erin zitten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Lazio, nabij Rome, maar is ondertussen wereldwijd bekend!

Lees artikel

8 verrassende steak gerechten

Biefstuk met spinaziecouscous en feta

Biefstuk met frieten, een slaatje en een heerlijk sausje... Zeer terecht een echte Belgische klassieker. We zijn er ook dol op! Maar soms hebben we ook eens zin in iets origineel... Sappig rundsvlees leent zich perfect voor tal van creatieve bereidingen, en dan kijken we al eens naar de wereldkeuken welke toppers je daar kan vinden met steak, dat edele stukje mals rundsvlees. Er is maar 1 regel: bak je steak niet te lang, zodat hij mooi saignant binnen blijft. Ga je mee op culinaire wereldreis?

Lees artikel

Aziatische groente bij uitstek: paksoi

Zalm teriyaki met paksoi en rijst

Paksoi of pakchoi is een koolsoort, oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Je grootouders kenden deze kool ‘in hun tijd’ waarschijnlijk nog niet, maar ondertussen kan je paksoi en babypaksoi zowat in iedere supermarkt terugvinden. De groente gedijt ook goed bij ons en wordt hier dan ook het jaar rond gekweekt. De kool heeft geen knol maar langwerpige stengels met groene bladeren aan. Beide zijn eetbaar.

Lees artikel