Aziatische groente bij uitstek: paksoi

Zalm teriyaki met paksoi en rijst

Paksoi of pakchoi is een koolsoort, oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Je grootouders kenden deze kool ‘in hun tijd’ waarschijnlijk nog niet, maar ondertussen kan je paksoi en babypaksoi zowat in iedere supermarkt terugvinden. De groente gedijt ook goed bij ons en wordt hier dan ook het jaar rond gekweekt. De kool heeft geen knol maar langwerpige stengels met groene bladeren aan. Beide zijn eetbaar.

Lees artikel

Zalig Zwitsers: rösti

Gepocheerd eitje met rösti en gerookte zalm

Rösti zijn Zwitserse aardappelpannenkoekjes. Oorspronkelijk werd het gegeten als ontbijt, maar deze heerlijke krokante pannenkoekjes van geraspte aardappel passen heerlijk bij tal van gerechten. In de Zweedse keuken zijn ze trouwens ook heel populair, hoewel ze ze daar ‘raggmunk’ noemen.

Lees artikel

5 toppertjes met merguez

Spaanse rijst met merguez

Merguez worstjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika en worden gemaakt van lams- of rundsgehakt en harissa. Vaak zitten er ook nog kruiden in zoals komijn, (gerookte) paprika, knoflook en peper. Een heerlijk kruidig worstje dat uitstekend past bij couscous gerechten, maar ondertussen ook veel lekkere toepassingen heeft in de Europese keuken.

Lees artikel

Moussaka, 5 keer anders

Moussaka met zoete aardappel en ricotta

Hoe warm je een Griek én een Belg op op een koude dag? Het zou het begin kunnen zijn van een flauwe mop, maar wij hebben het eigenlijk gewoon over de heerlijke ovenschotel moussaka. Comfort food uit Griekenland dat ook bij ons heel populair is!

Lees artikel

Één en al oor: orecchiette

Orecchiette met gebakken spruitjes en krokant spek

Orecchiette is een minder bekende soort pasta bij ons. Letterlijk betekent het ‘kleine oortjes’ en is het afkomstig uit Zuid-Italië, meer bepaald Puglië. Vaak worden ze met ‘rapini’ gegeten, dat is een soort van broccoli. Daarbij komt vaak nog chilipeper, knoflook en ansjovis. Maar er zijn ook recepten met tomatensaus en gehaktballetjes. Het is een vrij stevige pasta gemaakt van griesmeel van harde tarwe, die niet te veel extra ingrediënten vraagt om erbij te serveren.

Lees artikel

Onze favoriete wereldse gehaktballetjes

Kruidige gehaktballetjes met Perzische tomatenrijst

Balletjes in tomatensaus, Luikse balletjes of vogelnestjes... Allemaal typische gerechten van bij ons die vele Belgen graag lusten. Maar als we over de landsgrenzen heen gaan kijken, vind je wereldwijd best veel leuke recepten met gehaktballetjes! We nemen je op culinaire wereldreis met lekkere gehaktballetjes als leidraad. Smullen maar!

Lees artikel

10 lekkere couscous schotels

Couscous met geroosterde herfstgroenten, geitenkaas en notenpesto

Onze grootouders hadden er misschien nog niet van gehoord, maar ondertussen is couscous een vaste waarde in onze voorraadkast geworden. Couscous is griesmeel van harde tarwe dat in bolletjes gerold wordt. Het is afkomstig uit Noord-Afrika. Couscous is heel gemakkelijk om klaar te maken, je heeft het maar enkele minuten te laten wellen in heet water of bouillon, lekker handig!

Lees artikel

Zalige Italiaanse 'secondi piatti'

Varkenshaasje met salsa verde

Wie de Italiaanse keuken kent, weet dat pasta of risotto niet als hoofdgerecht gegeven wordt. Dat zijn de 'primi piatti'. Jawel, een Italiaan eet graag uitgebreid. Als het helemaal volgens de regels van de Italiaanse levensgenieterskunst is, wordt er eerst ook nog een 'aperitivo' genomen met 'antipasti' bij. En afsluiten doen ze met 'postre', dessert of een gebakje.

Lees artikel

Aan de slag met fregola sarda

Gegrilde zalm met fregola sarda en snelle groentenpickle

Ken jij fregola sarda? Het zijn originele pastabolletjes uit Sardinië in Italië. Ze zijn dikker als couscous, maar je kan ze in gerechten waarin couscous of parelcouscous gebruikt wordt, wel er perfect door gaan vervangen.

Lees artikel

5 Afrikaanse gerechten die je moet proeven!

West-Afrikaans stoofpotje met kip en zoete aardappel

De Afrikaanse keuken is nog niet zo goed gekend bij ons. Uiteraard is Afrika ook een gigantisch groot continent, en telt ze ontelbaar verschillende keukens... Er zijn héél veel lokale verschillen, maar ook enkele typische ingrediënten die je vaak ziet weerkeren: kip, melkproducten, cassave, bakbananen, rijst, okra, pittige chilipepers en véél kruiden.

Lees artikel