Gezond eten en leven, het is een uitdaging voor iedereen! Op de redactie van 15gram zijn we voor onze foodbox dagelijks intensief bezig met recepten bedenken, foodfoto's maken en vooral véél proeven. En daar komen wel wat verleidingen bij kijken. En daar kunnen we af en toe eens goed van genieten. Maar met deze life hacks proberen we er een gezond en lekker leven op na te houden!

1. Het juiste materiaal

Met het juiste kookmateriaal in huis spring je al heel ver. Onze favoriete pan is wel de grillpan. Laat je grill altijd héél heet worden, dan heb je geen vetstof nodig om dat stukje kip, vis of die groentjes te grillen. Meer zelfs, als vet verbrandt, wordt het schadelijk, dus laat het gewoon weg. Als je vlees of groenten gaar zijn, dan komen ze zo los van de grill. Blijven ze kleven? Nog even verder grillen!
Daarnaast is een goede antikleefpan ook onontbeerlijk. Je hebt ook zo goed als geen vetstof meer nodig. Antikleefpannen hebben geen al te lange levensduur, dus vervang die regelmatig.
Tenslotte zijn wij erg fan van de spiraalsnijder. Courgettespaghetti bolognaise is minstens even lekker als het origineel. Meer spiraalinspiratie kan je hier opdoen.

spiraalsnijder
Een spiraalsnijder


2. Puur natuur

Kook zo puur en natuurlijk mogelijk. Vertrek gewoon vanuit puur vlees of vis, verse groenten en fruit. Probeer daarbij zo weinig mogelijk kant-en-klare producten te gebruiken, want die zitten bomvol additieven en bewaarmiddelen. Lees dan ook steeds goed de verpakking en blijf weg van ellenlange E-lijstjes.

3. Lege calorieën vs voedzame

Iedereen heeft zijn dagelijkse calorie-inname nodig, maar zorg ervoor dat die niet grotendeels komt van 'lege' calorieën zoals fastfood, wit brood, suikerrijke snacks, frisdrank enz... Vervang deze producten door versbereide maaltijden, volle granen, noten, fruitwater en thee. Voor witte, geraffineerde pasta zijn ondertussen tal van alternatieven zoals volkoren pasta, maar ook op basis van spelt, quinoa en zelfs groenten, kikkererwten en linzen.

Versgemaakte gemberthee in plaats van frisdrank
Versgemaakte gemberthee in plaats van frisdrank


 

4.Verhoog je porties groenten en fruit

Al een aantal jaren wordt verkondigd dat je minstens 5 porties fruit en groenten moet eten per dag. Onlangs kwam het bericht van de WHO (World Health Organisation) dat dat zelft nóg meer moet zijn, 8 tot 10 porties per dag! Toegegeven, dat is echt veel. Maar gelukkig zijn er wel enkele tricks om dat te doen.

Vervang couscous door bloemkoolcouscous. Weer wat extra groenten binnen!
Vervang couscous door bloemkoolcouscous. Weer wat extra groenten binnen!


Gebruik avocado in plaats van boter om brownies te maken
Gebruik avocado in plaats van boter om brownies te maken



5. Een gezond en voedzaam ontbijt


Een gezond en voedzaam ontbijt trekt je lichaam en je spijsverteringsstelsel op gang. Bij het ontbijt wordt vaak veel suiker gegeten, probeer dat te vermijden. Suiker geeft je snel veel energie, maar je krijgt ook snel terug een dip, waardoor je gaat verlangen naar...? Juist, meer suiker. Door een stevig en gezond ontbijt te nemen, verlang je minder naar zoete snacks.

 Onze favoriete gezonde ontbijtjes?

Heerlijke havermoutwafels
Heerlijke havermoutwafels


Om de avond op voorhand al te maken: overnight oats met frambozen
Om de avond op voorhand al te maken: overnight oats met frambozen


Ontbijt met quinoa en Griekse yoghurt
Ontbijt met quinoa en Griekse yoghurt


Een originele avocado met ei
Een originele avocado met ei


Maak je eigen granola
Maak je eigen granola


 

6. Eet tussendoortjes

Of tussendoortjes dan te vermijden zijn? Helemaal niet! Meer zelfs, je hebt ze net nodig! Door elke voor- en namiddag een gezond tussendoortje te nemen, heb je minder snel honger en ga je minder grijpen naar ongezonde snacks. Fruit, noten, een handje olijven, een hardgekookt eitje of deze blissballs zijn ideaal! Maak voor jezelf een lijstje van wat je lekker vindt en hang het op de 'snack-kast'. Hier vind je alvast inspiratie.

Home made geroosterde noten
Home made geroosterde noten


Gezonde candy balls
Gezonde candy balls



7. Water water water, de rest komt later


Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Een beetje saai? Dat begrijpen we! Breng daarom je water op smaak met fruit of zet lekkere thee!

Parfumeer water met fruit, groenten en kruiden. Zalig verfrissend!
Parfumeer water met fruit, groenten en kruiden. Zalig verfrissend!



8. Hup met de beentjes


Dat we meer moeten bewegen, dat weet iedereen ondertussen wel. Maar je hoeft daarvoor geen topsporter te worden. Zoek voor jezelf enkele eenvoudige manieren om wat meer beweging in je leven te krijgen. Schaf jezelf een stappenteller aan (of gebruik een app op je smartphone) en zet een dagelijks doel voor jezelf. Of pleit bij je baas voor stand-up vergadertafeltjes en desk-bikes. Probeer het vooral leuk voor jezelf te houden!


9. Minder suiker


Zoals eerder vermeld, zorgt suiker voor een energiedip. Witte, geraffineerde suiker is dan ook te vermijden. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven die voor minder pieken en dalen in je suikerspiegel zorgen. Meer zelfs, we brachten er al een kookboek over uit: Bakboek, Bakken zonder geraffineerde suiker. Zo kan je af en toe nog lekker genieten van een zoet momentje.

Het 15gram Bakboek, boordevol inspiratie voor gezonder bakken!
Het 15gram Bakboek, boordevol inspiratie voor gezonder bakken!



10. Voldoende slaap


Misschien de minst bekende, maar toch een van de meest efficiënte tips: een goede nachtrust zorgt voor een goed metabolisme. Heb je te weinig geslapen? Dan werkt je lichaam echt tegen om alles vlot te verteren, hoe gezond je ook probeert te eten. Onze trick? Af en toe een goed middagdutje doen!

Lange lijst? Geen zorgen, je hoeft absoluut niet elke dag 10/10 te halen. Een 7 of 8 is al een hele mooie score. Wist je bijvoorbeeld dat we met de 15gram Foodbox wekelijks 3 gerechten aanbieden die een Goed Gevoel label hebben? Dat zijn drie gezonde toppertjes met lekker veel groenten. Dat helpt je al heel flink op weg!