Gezondere fish & chips met courgette en warme tartaar
35 MIN
2 personen
Verwacht je niet aan de klassieke fish and chips, maar aan een variant met een goudkleurig korstje van polenta, met courgette en heerlijke warme tartaar erbij. Zorgeloos genieten!
Ingrediënten
200 gr krielaardappelen
1 pastinaak
1 courgette
1 sjalot
2 eieren
300 gr koolvisfilet
50 gr polenta
100 ml volle yoghurt
50 gr veldsla
olijfolie
2 el bloem
50 ml witte wijnazijn
zwarte peper en zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Spoel de aardappelen en de pastinaak en boen ze goed schoon, schillen mag, maar hoeft niet. Snijd de aardappelen en de pastinaak in frietjes en spoel ze onder koud water. Dep ze droog met een
keukenhanddoek en leg op de bakplaat. Besprenkel de frietjes met een scheutje olie en hussel goed door elkaar zodat elk frietje een dun laagje olie heeft. Zorg dat de frietjes voldoende uit elkaar liggen, zo bakken ze mooier. Neem eventueel een tweede bakplaat om de frietjes over te verdelen. Schuif hoog in de oven voor zo’n 25-30 min. tot de frietjes goudbruin en knapperig zijn. Schep halverwege eens om.
Snijd de courgette overlangs en halveer ze vervolgens. Schik ze na 15 min. bij de frietjes op de bakplaat. Breng intussen de veldsla op smaak met olijfolie of witte wijnazijn.
Pel de sjalot en hak fijn. Klop de eieren los en houd 1/3 apart.
Kruid de vis met zout en zwarte peper. Zet drie borden klaar. Wentel de filets door het meel en zorg ervoor dat beide kanten goed bebloemd zijn. Wentel ze vervolgens door het losgeklopte ei en als laatste door de polenta. Zorg ervoor dat de vis volledig bedekt is met polenta.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan op een matig vuur. Bak de vis gedurende 4 min. langs elke kant goudbruin.
Yoghurtsaus: verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de sjalot zo'n 2 min. Voeg de witte wijnazijn toe en haal van het vuur. Gebruik een garde en voeg het overige losgeklopte ei en het ei waarin je de vis hebt gepaneerd toe en klop tot je een gebonden saus krijgt. Voeg als laatste de yoghurt toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Roer goed en houd warm tot verder gebruik (zie tip).
Serveer de gepaneerde vis met de frietjes, de courgette, de warme yoghurtsaus en de veldsla. Smakelijk!