Na de drukke feestdagen beginnen veel mensen het nieuwe jaar met goede voornemens: meer sporten, meer quality time, een goede balans tussen het werk en je privéleven, gezonder eten en drinken… 

Voor het merendeel blijft het spijtig genoeg bij een korte detoxkuur of een aantal weken op de spreekwoordelijke rem te gaan staan. Herkenbaar? Wat weinig mensen echter weten is dat met een aantal kleine, eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse eetpatroon, je gemakkelijk die gezonde levensstijl het hele jaar kan doortrekken. Hoera!

Lekkere gebakken kikkererwten
Lekkere gebakken kikkererwten


Iedereen heeft wel eens zin in zoetigheid of zoute snacks zoals chips. Af en toe een lekker taartje of een gin & tonic kan zeker geen kwaad, maar hou gewoon rekening met de 80/20 regel. 80% van je tijd gezond snacken, eten en drinken, 20% van de tijd mag je zondigen. Een perfecte balans!

Dat evenwicht is niet altijd gemakkelijk te vinden en te behouden als je druk aan het werk bent en van hier naar daar gaat of als je na een drukke dag uitgeput in je zetel ploft.

Lekker gezond snacken


Ik heb sinds een aantal jaren de gewoonte om in het weekend een aantal snacks voor de komende week te maken. Gemakkelijk om zelf klaar te maken en de meeste zaken blijven wel een tijdje lekker als je ze correct bewaart.

Zorg ervoor dat je een aantal zaken standaard in huis hebt:

  • noten

  • dadels

  • pure chocolade

  • zaden en pitten

  • blik kikkererwten

  • rijstcrackers

  • havermout

  • fruit en groenten


Zoals iedereen krijg ik ’s avonds laat soms ook zin in zoetigheid en eet ik dan een stuk pure chocolade of een zoet notenballetje. Deze balletjes zijn superlekker en je kan ze gemakkelijk invriezen. Let er wel op dat je ze altijd in de koelkast bewaart zodat ze lekker stevig blijven. Ontdek het recept voor de candy balls hier.

Gezond snacken met candy balls

Een ander lekker tussendoortje zijn geroosterde noten met verse kruiden. Je kan deze perfect een week bewaren in een luchtdichte doos. Deze nootjes staan ook heel mooi als aperitiefhapje.

Heerlijk geroosterde noten met verse kruiden

Met kikkererwten kan je ook gezond snacken, zoals bijvoorbeeld met humus of gebakken kikkererwten. Hummus bewaart perfect een week in de koelkast en kan je eten als dip met rauwe groenten of met zelfgemaakte crackers. De gebakken kikkererwten zijn een leuk alternatief voor chips. Je kan ze kruiden naar smaak met curry, paprikapoeder, ras el hanout, komijn…

Gezond snacken met hummus

Als je toch een echte zoetekauw bent en blijft probeer dan bijvoorbeeld eens koekjes op basis van notenmeel met esdoornsiroop? Deze bevatten geen gluten en veel minder suiker dan kant-en-klare koekjes die je in elke supermarkt kan kopen. Je kan de koekjes perfect invriezen en wanneer je een ‘goestingske’ hebt zijn ze snel ontdooid in de broodrooster.

Lekkere glutenvrije koekjes