kruidenzout-in-glas

Niets is zo leuk als af en toe eens dingen ‘from scratch’ maken: een verse kippenbouillon, kruimeldeeg of huisgemaakte mayonaise. Maar heb je er ooit al eens aan gedacht om je eigen kruidenzout te maken? Je kiest zelf kruiden naar keuze en mengt deze met grof zeezout. Bewaar je mengeling in een weckpot en zet de kruidenpotjes als decoratie op het aanrecht in de keuken, of verpak ze met een mooi lint en een kaartje en geef ze als origineel cadeau. Veel voordeliger en persoonlijker dan kruidenzout uit de winkel!

Alles wat je nodig hebt is grof zeezout, verse of gedroogde kruiden naar keuze en enkele leuke weckpotjes of glazen kruidenmolentjes. Liever pittig of net fris? De mogelijkheden zijn eindeloos. Maak kruidenzout voor vlees, vis en gevogelte en verras iedereen met jouw originele twist.

Vlees: kruidenzout met gerookt paprikapoeder en chili


Neem 200 g grof zeezout. Hak 2 kleine gedroogde chilipepers fijn en meng ze onder het zout met 1 theelepel gerookt paprikapoeder. Doe het kruidenzout in een glazen kruidenmolentje of maal het geheel fijn in een keukenrobot en doe het in een weckpot.

Vis: kruidenzout met venkel- en mosterdzaadjes


Neem 200 g grof zeezout. Neem 1 eetlepel venkel- en 1 eetlepel mosterdzaadjes. Meng de helft ervan onder het grof zeezout en maal het kruidenzout fijn in een keukenrobot. Roer de overige venkel- en mosterdzaadjes nadien onder de zoutmengeling. Doe het kruidenzout in een glazen potje.

Gevogelte: kruidenzout met citroen en rozemarijn


Neem 200 g grof zeezout. Rasp de zeste van 1 citroen en voeg het bij het zeezout samen met 2 takjes rozemarijn (verwijder de grote steeltjes). Maal het geheel fijn in de keukenrobot. Doe de zoutmengeling in een weckpotje en steek er nog een takje rozemarijn in. Lekker bij kip maar ook op een stukje brood met wat boter.