Toen ik een aantal jaren geleden in New York was, ben ik in een veganistische bakkerij cupcakes gaan eten. Heel lekker en smeuïg. Als je een klassieke cupcake naast de vegan versie zou zetten, proef je natuurlijk wel het verschil maar het is echt wel lekker.

Heerlijke muffins met zoete aardappel
Heerlijke muffins met zoete aardappel


Ik ben toen veel recepten beginnen lezen en ben er echt door geïnspireerd geraakt. Zelf ga ik niet zo ver dat ik vegan bak en kook, maar ik ben toch met de basisbeginselen van de vegan keuken beginnen experimenteren, namelijk het gebruik van fruit of groenten ter vervanging van bloem, boter en eieren. In mijn baksels gebruik ik meestal wel nog eieren, bloem en plantaardige melk of vetstoffen.

Voordelen van bakken met groenten?


Eerst en vooral is bakken met groenten een manier om voldoende groenten en vitaminen binnen te krijgen. Voor de kleinsten onder ons is dit soms zelfs een manier om groenten te eten die ze anders niet lusten. Altijd leuk om ze met smaak avocadobrownies te zien eten.

Doordat je groentepuree of geraspte groenten gebruikt ga je ook minder bloem, suiker en vetstoffen nodig hebben, want de groenten zorgen zelf mee voor binding. Handig meegenomen niet?

Heerlijke glutenvrije avocado brownies
Heerlijke glutenvrije avocado brownies

Welke groenten?


Courgette, zoete aardappel, avocado, wortel, kikkererwten, pastinaak, het kan allemaal! Kikkererwten zijn peulvruchten, maar ik reken ze hier mee als groenten. Belangrijk is dat je je groenten goed verwerkt: wortels, courgette en pastinaak moeten geraspt worden, zoete aardappel gepoft, kikkererwten en avocado gemixt.

Het leuke aan bakken met groenten is dat je niet proeft welke groenten er verstopt zitten in de baksels.

Heerlijk klassieke wortel cupcakes
Heerlijk klassieke wortel cupcakes

Wat kan je bakken met groenten?


Neem nu bijvoorbeeld brownies met avocado. Heerlijk. Je kan ook zoete aardappel gebruiken om koekjes of muffins te bakkenKlassieke wortel cupcakes zijn lekker, maar vervang de wortel eens door eenzelfde hoeveelheid pastinaak? Ook lekker.

Lekkere wortelpudding
Lekkere wortelpudding


Ook wortelpudding is een originele manier om worteltjes in een dessert te verwerken.

Een heerlijke pompoencake
Een heerlijke pompoencake


Ik zou nog bijna één van mijn favorieten vergeten: pompoencake. Heerlijk zoet en kruidig.

Heb jij al eens met groeten gebakken?