Heb jij al een spiraalsnijder in huis? Ik wel, en ik zou niet meer zonder kunnen! Enkele jaren geleden begon je ze overal te zien, de courgettespaghetti als vervanger voor de pastaslierten, en dat wilde ik toch wel echt eens proberen. Ik schafte mezelf zo’n juliennesnijder aan, het ziet eruit als een dunschiller met tandjes, maar was toch niet tevreden over de resultaten: een komkommer en courgette zijn nogal zacht en waterig vanbinnen, en die lieten zich simpelweg niet schillen, en dan zit je daar met al die restjes.

Pasta carbonara met courgettenoedels
Pasta carbonara met courgettenoedels


En dan kwam ik de spiraalsnijder tegen (ja hoor, die is hier ook verkrijgbaar op de webshop!). Je kan er courgettes, komkommers, aardappelen, … eigenlijk alles dat een ronde vorm heeft mee ‘slijpen’ zoals met een slijper. Resultaat: mooie, egale lange sliertjes waar je alle kanten mee uit kan, geweldig!

De spiraalsnijder
De spiraalsnijder

Spaghettivervanger


Zoals ik al zei, kan je er elke groente die langwerpig en rond is, mee ‘spiralizen’. De courgette leent zich er echt het beste voor: die is zacht en lang en je kan er perfect mooie spaghettislierten mee maken, ter vervanging van pasta. In Amerika noemen ze ze ‘zoodles’: een samentrekking van zucchini noodles. Courgette past perfect bij een bolognesesaus, en zo heb je gelijk een supergezonde, ‘low carb’ spaghetti bolognese.

Courgettepasta met scampi's
Courgettepasta met scampi's


Maar je hoeft natuurlijk niet per se bolognesesaus bij je courgettenoedels te doen, elke pastasaus is eigenlijk mogelijk! Waarom niet eens een carbonarasaus, gekend als een vette, zware saus, zeker in combinatie met pasta. Maar door de lichte courgettenoedels erbij toch nog lekker licht en verteerbaar! Een meer pittig pasta-gerechtje is deze van courgettenoedels met scampi's in een lekker currysausje. Lekker verrassend en gezond!

Saladeslierten met een spiraalsnijder


En zo kan je andere klassiekers ook met je spiraalsnijder onder handen gaan nemen, om ze een ‘twist’ te geven (heb je hem? ;-)). Ik ging voor één van mijn favoriete salades: Griekse salade. De komkommer erin leent zich perfect om slierten van te maken. En zo maak je van een gewone, doordeweekse salade, plots iets heel origineels!

Griekse salade met komkommerslierten en feta
Griekse salade met komkommerslierten en feta


Tot slot een iets minder voor de hand liggende: ik heb geprobeerd om van zoete aardappel noedels te maken, en ja hoor, het werkt! De slierten zijn iets minder stevig dan bijvoorbeeld bij courgette of komkommer, maar dat maakt dat ze zich weer perfect lenen om er verrassende rösti van te maken. En zoete aardappel, feta en avocado zijn een match made in heaven!

Rösti van zoete aardappel met fetacrème en avocado
Rösti van zoete aardappel met fetacrème en avocado