Enkele jaren geleden kon je gekonfijte citroenen enkel vinden in Marokkaanse speciaalzaken. Vandaag vind je ze bij je traiteur, op de markt of maak je ze gewoon lekker zelf.

Gekonfijte citroenen

Ingemaakte of gekonfijte citroenen zijn een echte delicatesse. Ze geven onmiddellijk smaak aan elke tajine maar passen ook prima bij stoverijen, mediterrane schotels, soep, vis en zelfs salades. Gebruik er echter niet te veel van want gekonfijte citroenen zijn nogal sterk van smaak. Kies bij voorkeur voor biologische, onbespoten citroenen want bij gekonfijte citroenen eet je de schil mee op. Voor het basisrecept heb je eigenlijk enkel grof zeezout en citroenen nodig maar natuurlijk kan je naar hartenlust variëren. Voeg bijvoorbeeld eens wat laurierblaadjes toe, of zwarte peperkorrels en kaneel. Doe het geheel in een mooie weckpot en gebruik het als kleurrijke decoratie in je keuken. Ook leuk om cadeau te geven.

Gekonfijte citroenen stap voor stap


Ingrediënten (voor een pot van 1 liter)

 • 12 tot 14 rijpe, grote biologische citroenen (bij voorkeur met blad)

 • 130 g grof zeezout

 • 1 kl korianderzaadjes

 • 1kl venkelzaadjes

 • 2 kaneelstokjes, in stukjes

 • 10 zwarte peperbolletjes

 • 2 laurierblaadjes

 • 4 kruidnagels


Bereiding

 1. Start met het steriliseren van je weckpot. Kook een weckpot van 1 liter 5 minuten in kokend water. Of steriliseer de pot met deksel in de oven op 100°C. Kook nadien de rubberen ring enkele minuten in kokend water.

 2. Meng het grof zeezout met de kruiden en doe 2 à 3 eetlepels van de zoutmengeling op de bodem van een weckpot.

 3. Maak een kruisvormige inkeping in de citroenen (tot op 1 cm van de onderkant) maar duw de citroenen niet open. Vang het vrijgekomen citroensap op.

 4. Duw de zoutmengeling in de citroenen en duw de citroenen nadien zo goed mogelijk samen in de weckpot. Druk goed aan om luchtbelletjes te voorkomen.

 5. Vul eventueel aan met extra citroensap of water, als er te weinig sap uit de citroenen komt (voor elke extra 100 ml geperst citroensap voeg je 25 mg extra zout toe).

 6. Bestrooi met het resterende zeezout en sluit de weckpot met de rubberen ring. Doe de klemmetjes op de weckpot.

 7. Steriliseer de weckpot in de weckketel of in een kookpot met kokend water tot het deksel ‘vastklikt’ en er zich een vacuüm heeft gevormd (ongeveer 20 min.)

 8. Zet de weckpot op een koele en droge plaats. Na een maand zijn de citroenen klaar om gegeten te worden. De gekonfijte citroenen kunnen zo tot 2 jaar bewaard worden.