Granola is een soort krokante muesli met veel noten en vaak ook gedroogd fruit. Het wordt veelal als ontbijt gegeten met (Griekse) yoghurt en vers fruit maar kan ook prima als tussendoortje. Tegenwoordig vind je naast de losse granola ook heuse ‘granolabars’ of granolakoekjes. Hieronder geven je alvast het basisrecept mee waar je naar hartenlust mee kan experimenteren. Wat kokosschilfers of liever gedroogde abrikozen? Alles kan en alles mag!
Aan de slag met granola
Ingrediënten voor 1 bokaal
- 150 g havervlokken
- 150 g speltvlokken (of ander graan naar keuze)
- 200 g gehakte noten naar keuze
- 50 g pompoenpitten of zaden naar keuze
- 50 g kokosschilfers
- Snufje zout
- 5 el honing of ahornsiroop
- 5 el plantaardige olie (arachide, kokos,…)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Meng de haver- en de speltvlokken met de gehakte noten, pompoenpitten, de kokosschilfers en het zout.
- Meng er nadien de honing en de olie onder.
- Stort het geheel op een bakplaat met bakpapier en bak het zo’n 20 à 30 minuten in de oven tot je een krokante goud-bruine granola krijgt.
- Meng de granola nadien met wat rozijnen of gedroogd fruit naar keuze en serveer het met Griekse yoghurt.
En nu kan je naar hartenlust gaan variëren!
- Liever chocoladegranola? Roer 5 eetlepels cacaopoeder onder het granolamengsel alvorens je het in de oven stopt.
- Hou je van gekruid? Voeg je favoriete kruiden toe, zoals kaneelpoeder (of een kaneelstokje), gemberpoeder of kardemom. Of probeer eens chai latte poeder!