Het nieuwe jaar is ondertussen al bijna terug oud, vele voornemens die gemaakt werden, zitten bij velen alweer onder een laagje stof en we vervallen in oude gewoontes. Ik zou liegen moest ik zeggen dat dit bij mij anders is, hoewel ik voor één voornemen een uitzondering moet maken: ik maakte namelijk met mezelf de afspraak om in 2016 minder koffie en meer thee te drinken. Tot hiertoe was dit erg makkelijk om vol te houden, want thee drinken kan een hele belevenis zijn. Zeker als je hem zelf maakt!

Krachtige gemberthee
Krachtige gemberthee

Thee of infusion?


Voor je aan jouw eigen ‘blends’ begint, is het belangrijk dat je het verschil kent tussen thee en infusion. Zelf thee maken is misschien wat te ambitieus, want thee wordt gemaakt van de jonge scheuten van de theeplant. Deze worden over de hele wereld in tropisch en subtropisch gebied geteeld. Hiervan wordt witte, groene, zwarte en oolong thee gemaakt. Infusion daarentegen is ideaal om zelf te maken. Hiervoor heb je enkel verse of gedroogde kruiden en fruit nodig. Er komen dus geen theeblaadjes aan te pas, waardoor infusion ook cafeïne vrij is.

Valeriaanthee
Valeriaanthee


Geen nood, je hoeft geen keukenwonder te zijn om je eigen infusion te maken. Je kiest enkele kruiden en/of fruit, hakt alles fijn en overgiet met heet water. Eventjes laten trekken en je bent klaar om van je eigen creatie te nippen. Als je kiest voor thee met gedroogde ingrediënten kan je deze in weckpotten bewaren. Ook thee met verse kruiden en fruit zijn heel lekker, maar die maak je beter ‘à-la-minute’. Verder hou ik ook van de combinatie thee met infusion, dit zorgt voor een extra krachtige smaak.

Goji bessenthee met citroen
Goji bessenthee met citroen

3 redenen om je eigen thee te maken


Maar waarom zou je zelf thee maken als er in de winkels zo’n groot aanbod voorhanden is? Dat is een goede vraag! Thee kopen mag dan erg gemakkelijk zijn, niet alle thees in de winkel zijn suikervrij. Je hoeft dus niet langer de kleine lettertjes op de verpakking te lezen, want als je je eigen thee maakt, weet je perfect wat je hebt toegevoegd!

Heerlijke thee met basilicum en citroengras
Heerlijke thee met basilicum en citroengras


Het leukste aan thee maken is dat je elke dag opnieuw je kopje thee kan afstemmen op jouw ‘state of mind’. Heb je nood aan een opkikkertje? Maak dan een straffe kop gemberthee met kardemon. Ben je in een romantische bui? Ga dan voor een heerlijke Goji bessenthee met citroen. Of heb je zin in iets verfrissends? Maak dan deze basilicumthee met citroengras en munt. Thee heeft ook een medicinale werking. Veel kruiden hebben een gunstig effect op je gezondheid. Enkele minuten research op internet leveren al een schat aan informatie op. Ik zweer bijvoorbeeld bij valeriaanthee als ik onrustig ben of de slaap niet kan vatten. Mijn bloementhee brengt dan weer soelaas als ik last heb van hoofdpijn.

Lekkere bloementhee
Lekkere bloementhee


And last but not least, thee maken is ook gewoon een erg leuke bezigheid! Je kan volop experimenteren met smaken en combinaties. De mogelijkheden zijn eindeloos. Niets moet, alles mag! Ook kan je allerlei leuke gadgets kopen die een meerwaarde geven aan je thee-assortiment. Leuke kopjes, theebuiltje, onderbordjes, bewaarpotten en zakjes voor je eigen homemade thee. Je succesvolste blends kan je ook weggeven als cadeautje: super origineel, leuk en hartverwarmend!