Het pompoenseizoen is aan zijn hoogdagen bezig en daar zijn we niet rouwig om. Pompoen is ontzettend veelzijdig en wordt vaak gebruikt in soep maar je kan er ook prima puree van maken, roosteren of zelfs verwerken in een cake. Pompoenen zijn erg decoratief en vind je in alle kleuren, vormen en maten, elk met een eigen specifieke smaak en bereiding. Hieronder zetten we de meest bekende pompoensoorten op een rijtje, maar onthoud alvast dit: hoe kleiner de pompoen, hoe smaakvoller. Die indrukwekkende reuzepompoenen hou je dus beter als decoratie voor Halloween…

Rouge Vif d'Etampes


pompoen

Een mondvol, de ‘Rouge Vif d’Etampes’, die wij eigenlijk beter kennen als de klassieke populaire oranje pompoen. Het is een middelgrote rood-oranje pompoen met minder uitgesproken nerven en een van de meest geteelde Franse pompoenvariëteiten. De schil is hard en niet zo geschikt voor consumptie. Het geel-oranje vruchtvlees is vrij zacht en flauw van smaak. Deze pompoen wordt vaak verwerkt in soepen of desserts. Voeg eens een snuifje currypoeder toe aan je pompoengerecht, dat zorgt voor een extra kick en brengt de smaak van de pompoen mooi tot z’n recht.

Flespompoen (butternut squash)


butternut-pompoen

De flespompoen, muskuspompoen of butternut is door velen geliefd omwille van het licht-oranje, romige vruchtvlees. De schil is vrij zacht en kan eventueel gegeten worden, maar zorgt voor een bloemige smaak. De flespompoen is veruit de meest veelzijdige in het rijtje. Heerlijk in soep maar ook geroosterd in een salade of lasagne doet deze pompoen het goed. In Engeland is men zot van de ‘butternut squash’ en verwerkt men deze pompoen vaak tot een heerlijk smeuïge puree. De pompoen bestaat in verschillende grootten (van 600 g tot 2 kg) en je vind ze bijna het hele jaar door in de supermarkt.

Hokkaido pompoen (red kuri squash)


jam-pompoen-open

Vaak vind je in de winkel ook de zogenaamde Hokkaido, een kleinere soort met een diep-oranje kleur die maximaal 3 kg weegt. Deze pompoen leent zich prima voor soep maar is ook lekker in cake. De schil is zacht en eetbaar.

Spaghettipompoen (spaghetti squash)


spaghetii-pompoen

De spaghettipompoen is een echte winterpompoen en dankt zijn naam aan het vruchtvlees dat je in sliertjes uit de pompoen kan halen. Snijd ze in twee, verwijder de pitjes en bedruppel het vruchtvlees met wat olijfolie. Kruid nadien met peper en zout. Leg de pompoenen met het vruchtvlees naar beneden op een bakplaat met bakpapier en zet in een oven op zo’n 180°C gedurende 30 minuten. Schraap nadien het vruchtvlees eruit met een vork en je hebt het ideale en gezonde alternatief voor een traditionele spaghetti.

De patisson


patisson-pompoen

De patisson staat vooral bekend omwille van de mooie speciale vorm en wordt vaak gebruikt als decoratie op de herfsttafel. Maar deze pompoen-achtige kan ook prima gegeten worden. Je vind patissons zowel in het wit, geel als geelgroen en ze zijn erg leuk om uit te hollen en te vullen met soep of gehakt.

Ga zelf aan de slag met deze pompoenrecepten:

Thaise pompoensoep


Thaïse pompoensoep

Pompoenpizza


Pompoenpizza

Pompoencakejes


Pompoencakejes

 Op zoek naar nog meer pompoeninspiratie? Download ons gratis pompoenkookboekje!


Save