Toen ik dertien jaar was, nam mijn vader me voor het eerst mee naar een echte tapasbar. Al van kindsbeen af ben ik een echte lekkerbek, dus het zal je niet verwonderen dat het concept me wel kon bekoren. Want zeg nu zelf: wat kan er op tegen een hele tafel die bezaaid is met kleine hapjes om te delen met je familie en vrienden?

Spanje: tapas


de originele patatas bravas
de originele patatas bravas


In sommige landen heerst er een echte hapjescultuur. De Spanjaarden bijvoorbeeld maakten er hun nationale trots van. Tegen zeven uur ’s avonds veranderen de Spaanse straatjes in een drukke maar gezellige bedoeling. De barretjes lopen vol met mensen, de kleurrijke terrassen baden in de warme avondzon en bij elk glaasje wijn krijg je de keuze uit een heel assortiment tapas. Vorig jaar op vakantie belandde ik tegen apero-time in zo’n barretje. Het was er razend druk. Alle locals gingen recht na hun werk hierheen en stonden in rijen aan te schuiven aan de bar. Hier moest ik dus zijn. Voor het eerst at ik er de enige echte patatas bravas en albondigas. In beide gerechtjes primeert de pittige tomatensaus, die alle smaken mooi met elkaar verbindt. Mijn absolute favoriet is de chorizo al vino. Zoals de naam al doet vermoeden is de chorizo gegaard in rode wijn. Toevallig twee van mijn lievelingsingrediënten, dus voor mij kon de avond al niet meer stuk.

Albondigas
Albondigas, kruidige gehaktballetjes in een pittige tomatensaus


chorizo al vino
chorizo al vino

Griekenland: mezze


Niet alleen de Spanjaarden zijn wereldberoemd dankzij hun heerlijke tapas, maar ook in Griekenland staan ze bekend voor hun frisse mezze. Dit zijn verschillende kleine gerechtjes uit de mediterraanse keuken waarin veel olijven, munt, yoghurt, komkommer en feta gebruikt worden. Als ik Grieks eet, mag een frisse tzatziki uiteraard nooit ontbreken. Dit traditioneel Grieks gerecht smaakt altijd en is ideaal om doorheen de maaltijd vlot in weg te dippen. Andere gerechtjes die zeker van de partij moeten zijn, zijn filodeeghapjes gevuld met spinazie en feta, beter bekend als spanakoptia en souvlaki, waarin malse gegrilde vleesspiesjes de hoofdrol spelen. Dit alles uiteraard vergezeld van een frisse Griekse salade met feta en komkommer.

tzatziki
tzatziki


spanakopita
spanakopita


souvlaki
souvlaki


Griekse salade met komkommerslierten
Griekse salade met komkommerslierten



Italië: Antipasti

Ook de Italianen zijn meesters in hapjes. Zij staan dan weer bekend voor hun heerlijke antipasti, die ze voor elke maaltijd serveren. Dit kunnen enkele lekkere bruschetta’s zijn of gewoonweg een afsmakende salade caprese met mozzarella en tomaat. Maar het kan ook nog simpeler met enkele plakjes prosciuttoham en andere charcuterie en kazen, gepresenteerd op een plankje. Gezellig, lekker en molto Italiano. Ideaal dus voor op een warme zomeravond met een goed glas Italiaanse wijn.

Bruschetta met tomaat en mozzarella
bruschetta met tomaat en mozzarella


salade caprese
salade caprese

Azië: Streetfood


Ook buiten Europa zijn er verschillende landen met een heel typerende hapjescultuur. Zeker in sommige Aziatische landen, waar je deze versnaperingen vaak in de vorm van Streetfood aan de kant van de weg kan kopen. Hoewel ikzelf nog nooit een voet op het Aziatische continent gezet heb, kan ik thuis toch wegdromen wanneer ik mijn keuken induik en aan de slag ga met enkele typische recepten. Mijn favoriet, zeker nu de dagen warmer en zonniger zijn, is de Vietnamese springroll. Als je de rolletjes opensnijdt zijn ze ideaal voor bij de aperitief. Je kan ze ook frituren, zodat je een loempia verkrijgt of je kan ze zelfs kleuren door ze onder te dompelen in bietensap. Ook de Japanse sushi is ideaal als hapje. Het is zeker de moeite waard om deze eens zelf te maken, gezien het redelijk prijzig is als je het gaat eten. Het rollen vergt een beetje oefening, maar eens je het onder de knie hebt, kan je alle combinaties maken die je maar wilt.

springroll
springroll


gerookte zalm en avocado sushi
gerookte zalm en avocado sushi


 

Of je nu de Spaanse, Italiaanse, Griekse of Aziatische toer op gaat: met deze hapjes is het succes verzekerd , dus laat je maar volledig gaan!