Elke dag een gezonde, originele maaltijd verzinnen om mee te nemen naar je werk is niet altijd een makkelijke klus. Wat dacht je van een noedelsalade? Wil je helemaal hip zijn? Steek de noedels dan in een ‘jar’ en iedereen zal jaloers zijn op jouw lunch!

een heerlijke noedelsalade in a jar

Ik maak deze heerlijke noedelsalade met frisse, knapperige groentjes, een heerlijk vers stukje zalm en koriander. Deze ingrediënten zijn op zichzelf al erg lekker, maar ik hou toch van dat ‘ietsje meer’. Daarom voeg ik edamame en zeekraal, gewokt in heerlijke lookolie, toe. Edamame is een Aziatische peulvrucht van de sojaplant. De onrijpe, jonge peulen worden geoogst vóór de bonen hard kunnen worden. De peul zelf is niet eetbaar, maar binnenin zitten 3 á 4 lekkere boontjes, boordevol eiwitten en met een lekkere, nootachtige smaak. Zeekraal daarentegen is een Europese zeegroente met een zilte, visachtige smaak. Heel lekker en gezond! De combinatie zeekraal, edamame en look zorgen voor een leuke, knapperige toets. Verder haal ik de rauwe zalm (sashimi) ook even door de sesamzaadjes voor een geroosterde smaak.

Wat maakt een noedelsalade nu echt geslaagd? Het toevoegen van zout en zoet;   het ‘Yin Yang effect’, zoals de Japanners dat noemen. Voeg dus een snufje suiker en zout toe aan je gerecht, hierdoor blijven de smaken mooi in balans. Ik geef de noedels extra pit door ze kort te wokken in arachideolie gemengd met rode peper. Doordat de rode peper zijn smaak aan de hete olie heeft kunnen afgeven, dringt deze pikante smaak lichtjes door in de noedels. Besprenkel tenslotte met wat soja-en vissaus en je kan spreken van een zeer geslaagde (en gezonde) lunch. Hierbij het recept voor mijn noedels in a jar!

Ingrediënten voor de noedelsalade

  • 200 g verse zalm
  • 150 g udon noodles
  • 2 handenvol edamame peulen (diepgevroren te koop in de Chinese supermarkt)
  • 75 g zeekraal
  • 1 dikke wortel
  • ¼ courgette
  • 1 dikke teen look
  • 2 stengels pijpajuin
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 5 el geroosterde sesamzaadjes
  • Sojasaus, vissaus & arachideolie
  • 1 handvol koriander
  • Suiker
  • zout

Ontdek hier het volledig recept.