Er is er een ‘nieuwe’ boterhype in keukenland! ‘Ghee’ het vloeibare goud, dat ons lichaam zou overspoelen met gezondheidsvoordelen. Je zou gek zijn om je traditionele pakje boter hier niet voor in te ruilen. Deze Indiase boter wordt al eeuwenlang gebruikt in India, maar heeft nu ook zijn weg naar onze keukens gevonden. Nieuw kunnen we de vetstof dus niet noemen, aangezien men in India al eeuwen zweert bij deze boter. Ik hoor je al denken; ‘Is dit weer één van de zovele superfoods, waarvan achteraf de gezondheidsvoordelen toch weer sterk gereduceerd worden?’. Dat is zeker een terechte bedenking. Mijn nieuwsgierigheid was in ieder geval geprikkeld en ik ging op onderzoek uit. Want wil niet elke ‘foodie’ weten of Ghee terecht voor vloeibaar goud aanzien wordt?

ghee: vloeibaar goud in de keuken


Vetten onder de loep


Er is de laatste jaren zoveel geschreven over vetten, dat het voor ‘een gewone mens’ (wie dat dan ook mag zijn), moeilijk is geworden om er nog een touw aan vast te knopen. Vooraleer we naar de gezondheidsvoordelen van Ghee kunnen kijken, denk ik dat het noodzakelijk is om even duidelijkheid te scheppen in het hele ‘vetverhaal’.

Vaak wordt aangenomen dat verzadigde vetten, zoals roomboter, de grote boosdoeners zijn. Onverzadigde vetten, zoals olijfolie, zonnebloemolie, maïsolie, zouden dan wel weer gezond zijn. Momenteel begint men van deze overtuiging af te stappen, en dat is maar goed ook! Beide vetten zijn namelijk onschadelijk, want ze hebben ons lichaam veel te bieden. We hoeven verzadigde vetten dus helemaal niet te schuwen. Ze zijn ook niet de grote dikmakers, waarvoor ze altijd aanzien werden. Integendeel, ons lichaam heeft verzadigde vetten nodig. Let wel op want, het gezondheidsvoordeel van verzadigd vet wordt volledig bepaald door je inname van koolhydraten. Als je teveel bewerkte en snelle koolhydraten inneemt, worden de verzadigde vetten onmiddellijk opgeslagen in je lichaam en dat resulteert in extra kilo’s. De boodschap luidt dus; als je verzadigde vetten wil eten, beperk je best je inname van bewerkte en snelle koolhydraten.

Van onverzadigde vetten werd altijd al aangenomen dat ze een goede keuze zijn. Toch volgt hier de grootste MAAR van het hele verhaal, want veel onverzadigde vetten, “de zogenaamde gezonde vetten”, worden zodanig bewerkt door de voedselindustrie dat ze al hun positieve eigenschappen verliezen. Margarine is hier een heel goed voorbeeld van. Je kiest dus het best voor natuurlijke vetten, waar de voedselindustrie van is afgebleven. Met dit in je achterhoofd zal je beter begrijpen waarom ‘ Ghee’ zo de hemel ingeprezen wordt.

Hoe wordt Ghee gemaakt?


Eigenlijk kan je Ghee vergelijken met geklaarde boter, maar dan net iets beter. Boter clarifiëren, doe je door ze te verhitten en vervolgens het schuim dat erbovenop komt af te scheppen. De eiwitten, zouten en vocht worden hierdoor voor een groot deel verwijderd. Je verkrijgt een smaakvolle boter die op hogere temperatuur verhit kan worden. Bij het maken van Ghee gaan ze nog een stapje verder. Eerst wordt de boter verhit tot 90°, zodat al het water kan verdampen. Tenslotte wordt de temperatuur verhoogd tot 120°, zodat de eiwitten en zouten uitgezeefd kunnen worden. Deze langere verhitting zorgt voor een nootachtige smaak. Je kan Ghee dus ook zelf maken. Kies dan wel voor natuurlijke boter, zodat je een boter verkrijgt zonder kleurstoffen en E-nummers.

Vloeibaar goud?


Als je Ghee vergelijkt met roomboter zijn er zeker voordelen die deze Indiase boter noemenswaardig maken. Desondanks de voordelen blijft het wel een bron van vet en is het dus ook belangrijk om nog steeds gezonde combinaties en keuzes te maken. Zoals altijd geldt de regel; overdaad schaadt. Toch blijkt uit onderzoek dat Ghee cholesterolverlagend zou werken, wat voor sommige mensen misschien wel eens het belangrijkste voordeel kan zijn. Voor mensen die nog niet hoeven te vrezen voor hun cholesterol: lees vooral verder, want er zijn er ook nog vele andere voordelen verbonden aan het gebruik van Ghee!

Goed voor de gezondheid


De hoge aanwezigheid van antioxidanten geven een boost aan je immuunsysteem, waardoor je dus minder snel ziek wordt en dat willen we toch allemaal? Ghee verbetert ook de spijsvertering: goede stoffen worden beter opgenomen en afvalstoffen worden goed afgevoerd. Dit heeft op zijn beurt dan weer een gunstig effect op je darmen en lever. Ghee wordt niet voor niets al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische leer als ontgiftiger. Daarnaast bevat het ook de essentiële omega 3 –en 9 vetzuren, plus de vitaminen A, D , E en K , en dat allemaal rechtstreeks uit de natuur! Ghee is ook beste vriend van je huid: het voedt, versterkt en verjongt. In India worden er zelfs massages gegeven met dit gouden smeersel.

Hogere verbrandingstemperatuur


Het praktischste voordeel van Ghee, is de verbrandingstemperatuur. Doordat die erg hoog ligt, is Ghee ideaal om in te bakken, braden en frituren. Vele andere vetten (zoals o.a. boter & olijfolie) verliezen door een te hoge verhitting al hun gezondheidsvoordelen, hierdoor komen er transvetten vrij en deze zijn zeer kankerverwekkend. Met Ghee heb je dat probleem dus niet. Je kan deze verhitten tot maar liefst 250°, dat is ongeveer 110° meer dan die van doorsnee boters en oliën. Een ander leuk voordeel aan deze boter is dat ze niet spettert en dat is zeker niet onbelangrijk voor alle keukenprinsen en prinsessen die niet van vuurwerk in hun pan houden!

Lekkere smaak


Naast alle gezondheidsvoordelen is Ghee ook gewoon erg lekker. De smaak wordt vaak omschreven als een nootachtige, zachte en volle smaak. Voor de mensen die dat afschrikt, kan ik al direct zeggen dat deze smaak zeer subtiel en zeker niet overheersend is! Wanneer je pure Ghee eet, zal je deze smaak proeven, maar in combinatie met andere ingrediënten proef je het niet.

 Zuivel allergieën


Ook mensen met zuivel allergieën kunnen in veel gevallen goed tegen deze boter. Ghee is dan wel gemaakt van melk, maar de problematische proteïnen en lactoses zijn geëlimineerd. Natuurlijk kan er nog een klein percentage van overeind blijven, maar deze is zodanig klein, dat klachten meestal uitblijven. Uiteraard is dit een persoonlijke kwestie, maar het is het proberen waard!

Lange houdbaarheidsdatum


In tijden van grote voedselverspilling, is het laatste voordeel toch ook niet onbelangrijk. Je hoeft namelijk niet langer te vrezen voor ranzige boter, want Ghee blijft maanden tot jaren goed. Boter weggooien zal dus niet langer aan de orde zijn. Maar eigenlijk is deze lange houdbaarheid overbodig, want ik ben ervan overtuigd, dat eens je deze boter uitprobeert, ze nooit langer dan een maand in je ijskast zal staan!