Ooit zag ik een film ‘Ramen Girl’. Een jonge vrouw verhuist met haar vriend mee naar het verre Tokio. Na enkele weken wordt ze gedumpt, haar wereld stort in. Ten einde raad loopt ze huilend de straat op. Ze komt in zo’n helse stortbui terecht dat ze aan de overkant van de straat, onder de luifel van een klein restaurantje, gaat schuilen. Ze wordt echter naar binnengezogen. Het kleine authentieke restaurantje zit bomvol mensen, allemaal genietend achter een grote, dampende kom ramensoep. Ze bestelt ook een portie en wordt overspoeld door een intens gevoel van geluk en barst in tranen uit het van lachen. Vanaf die dag is ze vastberaden; ‘Ze moet en zal de kunst van dit gerecht in de vingers krijgen’. Tot grote ergernis van de chef, is ze niet meer weg te slaan uit het restaurant. De eerste maanden krijgt ze rotklusjes, maar haar doorzettingsvermogen en wilskracht zorgen ervoor dat ze uiteindelijk zelf de bouillon, de basis van ramensoep, mag maken. Zoals de clichés het willen, ontmoet ze in het restaurant haar prins op het witte paard en wordt ze, gevoed door de liefde, de enige echte ‘Ramen Girl’.

Het was geen bijster goede film, maar wat me wel is bijgebleven is de ramensoep en dan vooral de ‘cult’ die rond dit gerecht hangt. Na het zien van deze film wil je niets liever dan je keuken in te duiken! De liefde en precisie waarmee de bouillon gemaakt wordt is immens! Het gaat hier niet zomaar over een noedelsoep, dit gerecht vergt jaren expertise. Het is zelfs zo dat niet eender wie zich ‘Ramenchef’ mag noemen. Je moet eerst officieel benoemd worden door een hogere raad alvorens je deze titel mag dragen.

Om ramensoep de eer aan te doen die het toekomt, is het dus wel belangrijk dat je zelf verse bouillon maakt, vermits dit ‘de grote smaakmaker’ is. In het begin schrikte mij dit af, maar eigenlijk is dat onterecht, want bouillon maken is kinderspel! Als je in het weekend eens wat tijd hebt, maak dan een grote pot verse groentebouillon klaar. Vries de bouillon in porties in, zodat je altijd verse bouillon bij de hand hebt. Ramensoep is zo’n gezond en lekker gerecht dat je ervan kan blijven slurpen!

Japanse ramensoep met kip

Ingrediënten voor ramensoep voor 4 personen:

Voor de groentenbouillon

  • 2 dikke wortels, in stukken
  • 3 stengels bleekselderij, in stukken
  • 1 uien, in stukken
  • 2 preistengels, in stukken
  • 1,5 l water
  • 8 bolletjes zwarte peper
  • 1 kruidnagel
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 bussel peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • zout

Voor de smaakmakers

  • 2 wortelen, in stukken
  • 1 ui, in stukken
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 5 cm gember, geplet
  • 2 el teriyakisaus
  • 4 zakjes misopoeder
  • 5 g Chinese 5-kruiden poeder

Voor de toppings

  • 3 blaadjes paksoi
  • 80 g taugé
  • 4 kolfjes babymaïs
  • 2 el zoute noten, fijngehakt
  • 1/2 rode peper, in fijne plakjes
  • 2 hardgekookte eieren
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • handvol koriander, grof gehakt

Voor de kip

  • 2 kippenborsten
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el sesamolie

Het volledige recept voor ramensoep vind je hier.