Het was geen bijster goede film, maar wat me wel is bijgebleven is de ramensoep en dan vooral de ‘cult’ die rond dit gerecht hangt. Na het zien van deze film wil je niets liever dan je keuken in te duiken! De liefde en precisie waarmee de bouillon gemaakt wordt is immens! Het gaat hier niet zomaar over een noedelsoep, dit gerecht vergt jaren expertise. Het is zelfs zo dat niet eender wie zich ‘Ramenchef’ mag noemen. Je moet eerst officieel benoemd worden door een hogere raad alvorens je deze titel mag dragen.
Om ramensoep de eer aan te doen die het toekomt, is het dus wel belangrijk dat je zelf verse bouillon maakt, vermits dit ‘de grote smaakmaker’ is. In het begin schrikte mij dit af, maar eigenlijk is dat onterecht, want bouillon maken is kinderspel! Als je in het weekend eens wat tijd hebt, maak dan een grote pot verse groentebouillon klaar. Vries de bouillon in porties in, zodat je altijd verse bouillon bij de hand hebt. Ramensoep is zo’n gezond en lekker gerecht dat je ervan kan blijven slurpen!
Ingrediënten voor ramensoep voor 4 personen:
Voor de groentenbouillon
- 2 dikke wortels, in stukken
- 3 stengels bleekselderij, in stukken
- 1 uien, in stukken
- 2 preistengels, in stukken
- 1,5 l water
- 8 bolletjes zwarte peper
- 1 kruidnagel
- 4 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- 1 bussel peterselie
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes verse rozemarijn
- zout
Voor de smaakmakers
- 2 wortelen, in stukken
- 1 ui, in stukken
- 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet
- 5 cm gember, geplet
- 2 el teriyakisaus
- 4 zakjes misopoeder
- 5 g Chinese 5-kruiden poeder
Voor de toppings
- 3 blaadjes paksoi
- 80 g taugé
- 4 kolfjes babymaïs
- 2 el zoute noten, fijngehakt
- 1/2 rode peper, in fijne plakjes
- 2 hardgekookte eieren
- 2 lente-uitjes, in ringetjes
- handvol koriander, grof gehakt
Voor de kip
- 2 kippenborsten
- 2 el sojasaus
- 1 el vissaus
- 1 teentje knoflook
- 1 el sesamolie
Het volledige recept voor ramensoep vind je hier.