De Franse keuken heeft een rijke geschiedenis met interessante regionale variaties. Hoog tijd dus om hier eens 12 typisch Franse gerechten in de kijker te zetten. Geen ‘haute cuisine’, maar heerlijke gerechten die je gemakkelijk thuis op tafel tovert.


Heb je zin in een stevige maaltijd zoals uiensoep, quiche Lorraine of een dampende stoofpot? Of misschien verlang je eerder naar een licht gerecht, zoals een salade niçoise of een hapje met artisjok? Lees vooral verder, je vindt zeker een Frans recept dat je doet watertanden!


En mocht je nog zin hebben in een zoete afsluiter, dan kunnen we ons artikel 10 typische Franse desserts warm aanbevelen!


 

Steak haché met groentepuree, spiegelei en cirspy onion rings


Steak haché met groentepuree, spiegelei en cirspy onion rings
De steak haché is, in tegenstelling tot de steak tartare, gemalen biefstuk die daarna nog eens kort gebakken wordt in de pan. De binnenkant van je steak mag zeker nog wat rosé zijn, zoals bij saignant. Deze topper kan je deze week bestellen bij Foodbag, dat doe je hier. 


Artisjok met vinaigrette


Artisjok met vinaigrette
Een heerlijk klassieke Franse bereiding: artisjok met vinaigrette. De artisjok kook je in zijn geheel en serveer je dan met een zalige dressing bij. Blaadjes lostrekken en dippen in het sausje. Een zalige aperitief, serveer met een glaasje witte wijn! Bekijk recept



Uiensoep met gegratineerde kaastoast


Uiensoep met gegratineerde kaastoast
Een echte Franse klassieker: uiensoep met gegratineerde kaastoast. Heerlijk winters comfort food! Bekijk recept



Pissaladière


Pissaladière
Deze heerlijke Franse pizza is ideaal als lunch of lichte maaltijd! De pissaladière is belegd met ansjovis, ui en olijven en lekker met een frisse salade erbij. Bekijk recept



Quiche lorraine


Quiche lorraine
Quiche lorraine is de typisch Franse quiche bij uitstek, met prei en spek. Heerlijk hartig. Zowel lekker warm als koud. Serveer met een frisse salade. Bekijk recept



Salade Niçoise met verse tonijn


Salade Niçoise met verse tonijn
Salade Niçoise is de bekende salade uit Nice in Frankrijk met tonijn, aardappelen, boontjes en een eitje. Pure verwennerij als je deze salade met verse tonijn maakt! Bekijk recept



Boekweitpannenkoeken


Boekweitpannenkoeken
De klassieke Franse 'crêpe salé', maar dan met boekweitbloem. Heerlijk met een gebakken ei en champignons als vulling. Bekijk recept



Tartiflette


Tartiflette
Tartilflette is een typische ovenschotel uit de Franse Alpen. Heerlijke winterkost voor na het skiën met aardappelen, spekjes en reblochonkaas. Hier krijg je het lekker warm van! Bekijk recept




 



Kabeljauw met spinazie en dijonaise


Kabeljauw met spinazie en dijonaise
Een sappige kabeljauwfilet met spinazie en een zalige dijonaisesaus. Dit is de Franse keuken op z'n best, lekker verfijnd en toch niet moeilijk om te maken! Bekijk recept



Steak à l'échalote met witloofsla en fijne frietjes


Steak à l'échalote met witloofsla en fijne frietjes
In de klassieke Franse keuken serveren ze longhaas of 'onglet' à l'échalotte. Maak er een Belgisch bordje van met steak hier. En wat past daar beter bij dan homemade aardappelfrietjes en Belgisch witloof? Bekijk recept



Hachis parmentier


Hachis parmentier
Een klassieker uit de Franse keuken: hachis parmentier. Een lekker stevige ovenschotel met vlees, groenten naar keuze en een lekker dikke laag aardappelpuree. Bekijk recept



Boeuf bourgignon


Boeuf bourgignon
Houden jullie ook zo van stoofpotjes? Je kan ze op voorhand voorbereiden en er is altijd wel een stoofpotje naar ieders smaak. Deze boeuf Bourguignon is op basis van rundvlees gestoofd in rode wijn, runderbouillon, champignons, wortels, zilveruitjes en spekreepjes. Bon appétit! Bekijk recept