Gratin met aardappel, knolselder en gerookte zalm

35 MIN
2 personen
Gratin met aardappel, knolselder en gerookte zalm

Gratin met aardappel én knolselder? Het klinkt als veel werk, maar het valt eigenlijk heel goed mee! Je kookt de groenten samen even voor en stort ze dan in een ovenschaal, lekker 'messy'. De oven doet de rest!

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 1 knolselder
  • 1 sjalot
  • 10 gr dille
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml room
  • 50 gr geraspte kaas
  • 100 gr gerookte zalm
  • 50 gr kruidensla
  • boter
  • olijfolie
  • 1 kl witte wijnazijn
  • 1 kl mosterd
  • 1 kl suiker
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aardappelen (schillen hoeft niet) en knolselder in flinterdunne plakjes, hoe dunner hoe beter. Dat gaat het vlotst met een mandoline of een brede rasp. Pers de knoflook. Kook de aardappelen en knolselder 7 min. in gezouten water (zie tip).
  2. Dressing: snijd de sjalot fijn. Hak de dille fijn. Meng de sjalot met de helft van de dille, witte wijnazijn, mosterd (optioneel) en suiker. Voeg al roerend olijfolie toe, tot een gebonden dressing. Kruid met peper en zout.
  3. Vet een ovenschaal in met wat boter. Giet de aardappelen en knolselder af en stort in de ovenschaal. Pers de knoflook erbij. Schenk de room erover. Kruid met zout en zwarte peper en schep om. Bestrooi met de kaas. Schuif zo'n 10-12 min. hoog in de oven voor een goudbruin korstje.
  4. Halveer de plakjes gerookte zalm en vorm in 'roosjes' (zie foto).
  5. Meng de kruidensla met de dressing. Schik de zalmroosjes bovenop de gratin en werk af met de rest van de dille. Serveer de kruidensla erbij. Smakelijk!
  6. TIP: Jep, ik speel wat vals met deze gratin door de aardappelen en knolselder voor te koken. Geen tijd of tools om de aardappelen flinterdun te snijden? Geen nood, laat dan net iets langer koken.