Steak à l'échalote met witloofsla en fijne frietjes

35 MIN
2 personen
Steak à l'échalote met witloofsla en fijne frietjes

In de klassieke Franse keuken serveren ze longhaas of 'onglet' à l'échalotte. Maak er een Belgisch bordje van met steak hier. En wat past daar beter bij dan homemade aardappelfrietjes en Belgisch witloof?

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 300 gr steak
  • 2 sjalotten
  • ½ blokje rundsbouillon
  • 2 stronkjes witloof
  • 50 gr veldsla
  • (olijf)olie
  • boter
  • gedroogde laurier
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Haal de steak alvast uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Snijd de aardappelen in flinterdunne frietjes (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met wat olie. Rooster 20-25 min. in de oven, tot de frietjes goudbruin zijn. Schep halverwege eens om. Haal uit de oven en kruid met zout.
  3. Verhit een scheutje olie in een pan op hoog vuur. Dep de steak droog met keukenpapier en kruid met zout en zwarte peper. Bak zo'n 2-3 min. aan beide zijdes mooi rosé. Heb je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat dan een minuutje langer in de pan. Voeg op het einde een klontje boter toe en laat bruisen voor extra smaak. Haal het vlees uit de pan en houd warm.
  4. Halveer de sjalot en snijd in halve ringen. Smelt opnieuw een klontje boter in dezelfde pan van de steak en fruit de sjalot glazig. Voeg 100 ml water per persoon toe en verkruimel de bouillon erover. Meng goed zodat alle aanbaksels loskomen (zie tip). Voeg een blaadje laurier toe en laat nog 5 min. pruttelen op zacht vuur. Laat de steak eventueel opnieuw opwarmen in de saus.
  5. Halveer intussen het witloof en snijd de harde, bittere kern eruit. Snijd het witloof in fijne reepjes. Schep onder de veldsla en breng op smaak met een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper.
  6. Serveer de steak met de sjalottensaus, frietjes en witloofsalade. Smakelijk!
  7. TIP: Vervang de helft van de bouillon door rode wijn.