Of het een geliefde hamburger is onder tennissers weten we niet, maar de smashed burger is de laatste jaren wel in opmars in ons land. Meer en meer hamburgerrestaurants zetten deze hamburgers op de kaart. En terecht, wat ons betreft!



Wat is een smashed burger?


Wat is er nu zo speciaal aan de smashed burger?  Zoals de naam aangeeft, moet je deze hamburger op de bakplaat (of thuis op je pan) ‘smashen’ of platslaan. Dit zorgt voor een dunne burger met een groter oppervlak en dus ook meer baksmaak. In kokstermen heet zoiets de maillard reactie. Door het vlees op een hoge temperatuur aan te schroeien, krijg je een bruin gekaramelliseerd oppervlak. Tegelijk blijft het binnenste van de burger wel sappig.



Hoe smash je dat voor elkaar?


Hoe ga je nu te werk om zelf zo’n smashed burger te maken? Je begint met een bol kwalitatief (niet te mager of te fijngemalen) gehakt en een hete pan. Het is de bedoeling dat je de bal gehakt onmiddellijk platduwt met een spatel. In hamburgerrestaurants gebruiken ze hiervoor een ‘smasher’, een spatel die lijkt op een metserstruweel. Serveer je smashed burger op een lekker (bij voorkeur zacht) broodje en werk af met enkele toppings en een lekker sausje.



Warm aanbevolen ‘smashed burger’ adresjes



Zin om zelf eens aan het smashen te slaan? Laat je inspireren door de recepten hieronder! Je hoeft je trouwens niet te beperken tot vlees, ook groenten of aardappelen kan je smashen! Daarvoor geven we je ook enkele recepten mee.





Smashed burger met cheddarkaas en zoete aardappelfrietjes


Smashed burger met cheddarkaas en zoete aardappelfrietjes
We starten het lijstje met een klassieker. Een smashed burger met gesmolten cheddar, gebakken rode ui, sla en tomaat. Daarbij serveren we zoete aardappelfrietjes. Deze topper kan je deze week bestellen bij Foodbag, dat doe je hier. 



Smash burger met groentefrietjes van zoete aardappel en wortel


Smash burger met groentefrietjes van zoete aardappel en wortel
Een vegetarische smashburger? Het bestaat! Het krokante korstje van deze smashburger doet ons spontaan watertanden. Dat gecombineerd met de gezouten, zoete groentefrietjes? Water. In. De. Mond. Bekijk recept



Gordita smash burgers met homemade saus en frisse groenten


Gordita smash burgers met homemade saus en frisse groenten
Moet je een smash burger altijd op een broodje serveren? Zeker niet! 'Smash' of duw het vlees eens op enkele mini-wraps. Vergelijk het qua smaak met een Big Mac op een wrap. Mac gusta! Bekijk recept



Smashed broccoli met citroen en parmezaan


Smashed broccoli met citroen en parmezaan
Ondertussen een echte Instagram/TikTok-hype: smashed broccoli! Wij testten het uit en kunnen bevestigen: dit wordt een nieuwe klassieker in onze keuken! Bekijk recept



Geplette aardappelen met ratatouille en geitenkaas


Geplette aardappelen met ratatouille en geitenkaas
Een heerlijk Provençaals en veggie gerechtje. Voorgekookte krielaardappelen worden platgeduwd en dan verder geroosterd in de oven, waardoor ze heel krokant worden, zalig! Daarbij een kruidige ratatouille met lekker veel groenten en zachte geitenkaas. Lekker licht genieten! Bekijk recept