Quiche met gerookte zalm, prei en kropsla

35 MIN
2 personen
Quiche met gerookte zalm, prei en kropsla

Een culinair wist-je-datje: het woord 'quiche' is afgeleid van het Duitse woord 'kuchen'. In het lokale dialect wordt dat 'kischen'. De oorsprong van de quiche gaat zelfs terug naar de middeleeuwen. Een lekker stukje geschiedenis op je bord! Ditmaal met gerookte zalm en prei, een zalige combinatie! En een fris slaatje erbij.

Ingrediënten

  • 2 stengels prei
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 50 gr geraspte kaas
  • 100 gr gerookte zalm
  • 10 gr dille
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 1 sjalot
  • 1 kropsla
  • boter
  • olijfolie
  • scheutje wittewijnazijn
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de prei in ringen van 1 cm. Smelt een klont boter in een pan en fruit de prei 7 min. op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper. Voeg eventueel een scheutje water toe. De prei moet zacht worden, niet bruin kleuren.
  2. Breek de eieren in een mengkom. Klop ze samen met de melk en de helft van de geraspte kaas los. Voeg een snuif zout en flink wat zwarte peper toe.
  3. Snijd de zalm in reepjes. Hak de dille fijn. Meng driekwart van de fijngehakte dille onder de eimengeling.
  4. Rol het kruimeldeeg open (laat het bakpapier zitten) en schik het deeg in een taartvorm. Prik enkele ondiepe gaatjes in de bodem met een vork (zie tip). Strooi de rest van de kaas op de bodem, schik er de prei en zalm op en overgiet met de eimengeling. Zet 20-25 min. in de oven tot de quiche mooi gestold is en bovenaan goudbruin kleurt.
  5. Maak, als de quiche bijna klaar is, de salade: snipper de sjalot. Trek de bladeren van de kropsla in grove stukken. Schep de sjalot, kropsla en de rest van de dille in een slakom en breng op smaak met een scheutje olijfolie, een scheutje witte wijnazijn en een snuif zout en zwarte peper.
  6. Haal de quiche uit de oven, laat 5 min. rusten en snijd dan in parten. Serveer met de salade. Smakelijk! Restjes? Die zijn morgen éxtra lekker!
  7. TIP: Een wakke bodem? Liever niet. Gebruik daarom bij voorkeur een metalen bakvorm. Wij strooien ook wat kaas op de bodem als extra buffer. Tijd over? Bak het deeg dan eerst blind met bakbonen.