Artisjok met vinaigrette

50 MIN
4 personen
Artisjok met vinaigrette

Een heerlijk klassieke Franse bereiding: artisjok met vinaigrette. De artisjok kook je in zijn geheel en serveer je dan met een zalige dressing bij. Blaadjes lostrekken en dippen in het sausje. Een zalige aperitief, serveer met een glaasje witte wijn!

Ingrediënten

  • 1 grote artisjok
  • 1 grote sjalot
  • 1 el graanmosterd
  • 2 kl witte wijnazijn
  • 3 el extra vierge olijolie
  • 1 el fijngehakte groene kruiden (bijv. peterselie, citroenmelisse)
  • zwarte peper en zout
  • 1 kl suiker
  • 1 citroen
  • 2 el bloem
Dé Belgische online supermarkt
  • In één klik in je mandje
  • Makkelijk aan te passen
  • Vers aan huis bezorgd

BEREIDING

  1. Breng een grote pot water aan de kook. Roer er bloem door. Pers het sap van de citroen erbij, een flinke snuf zout en voeg ook de helften van de citroen toe aan de kookpot. Dit heet een 'blanc', dit doe je om te voorkomen dat je artisjok zal verkleuren.
  2. Snij de steel weg van de artisjok. Je kan eventueel ook de bovenste puntige bladeren van de artisjok wegsnijden, maar dat hoeft niet. Dompel de artisjok onder in het kookvocht, leg een bord bovenop de artisjok zodat hij goed blijft onderliggen. Laat 45 minuten koken.
  3. Maak ondertussen de vinaigrette. Snij de sjalot heel fijn en doe in een kommetje. Roer er de wittewijnazijn door. Roer er de graanmosterd en suiker door. Klop met een garde en voeg de olijfolie in een straaltje toe, zodat de vinaigrette begint te binden. Kruid met peper en zout en roer er de fijngehakte kruiden door.
  4. Serveer de artisjok met de vinaigrette. Je kan de blaadjes zo lostrekken, dip in de vinaigrette en trek het vruchtvlees van de artisjok met je tanden weg. De stugge blaadjes kan je niet opeten. Als je tot de kern van de artisjok gekomen bent, verwijder het hooi en snij de bodem in stukjes en eet ook met vinaigrette.