Iedereen die al eens op vakantie is geweest in Griekenland, weet dat je er heerlijk kan eten! Hoewel de Grieken sober leven, hechten ze heel veel aandacht aan hun maaltijden, en eten ze zelfs 2 keer per dag warm. Ze vertrekken van eenvoudige, lokale ingrediënten, en besteden er heel veel tijd aan, om de lekkerste gerechten te fabriceren.

De Griekse keuken is een Mediterrane keuken, waarbij heel veel olijfolie gebruikt wordt, lokale groenten, verse vis en stevig afsmakende vleessoorten, zoals lams- en varkensvlees, vaak gepresenteerd op spiesjes –souvlaki zoals de Grieken dat dan noemen- gegrild boven hete kolen. Verder is er uiteraard de Griekse kaas feta, die alom tegenwoordig is.

Griekse kost is uiteraard ideaal als het lekker warm weer is. Je kan er een Griekse avond van maken, en een aantal typische ‘mezze’ (hapjes) serveren en dan de barbecue aansteken voor enkele heerlijke vleesspiesjes en gegrilde vis. Wat retsina erbij, en de sirtaki dansen, en het Griekse feest is compleet!

Mezze


Tzaziki is een Grieks sausje op basis van yoghurt, look, dille en komkommer. Het is ideaal als dipsausje, maar smaakt ook lekker bij gegrild vlees.

Tzaziki
Tzaziki, een heerlijk fris yoghurtsausje


Aubergine wordt heel vaak gebruikt in de Griekse keuken, het is dan ook zo veelzijdig. Maak er bijvoorbeeld een heerlijk, stevig hapje van door ze te frituren en te serveren met een fris sausje.

Gefrituurde aubergines met yoghurtsaus
Ideaal als mezze, deze gefrituurde aubergines

Griekse salade


Bijna bij elke maaltijd eten de Grieken een salade, klassiek met tomaat, paprika, komkommer, olijven en feta uiteraard. Heerlijk fris, maar deze salade is ook perfect als lunch.

Griekse salade
De klassieke Griekse salade


Je kan met de klassieke Griekse salade ook gaan variëren, bijvoorbeeld door er een te maken met Griekse pasta erbij: orzo.

Risoni salade met feta
Griekse salade met orzo (of risoni)

Deegpakketjes


 In de Griekse keuken worden ook vaak hartige taartjes gemaakt met filodeeg of bladerdeeg. Spanakopita is een Griekse klassieker van laagjes filodeeg met spinazie en feta. Deze vegetarische taart is heerlijk smeuïg vanbinnen met een krokant laagje.

Spanakopita
Spanakopita


Zambonopita is een pasteitje op basis van bladerdeeg met een heerlijke vulling. Hier met feta, lente-ui, ham en rode paprika.

Zambonopita
Zambonopita

Souvlaki


Tijd om de barbecue of grill aan te steken, en enkele heerlijke spiesjes te grillen!

Lamsspiesjes met munt dipsaus
Lamsspiesjes met munt dipsaus


Griekse kipsaté's met orzo en tzatziki
Griekse kipsaté's met orzo en tzatziki

Stevige Griekse kost


Als de temperaturen zakken, doen de Grieken zich te goed aan een lekkere stoofschotel of ovenschotel.

Griekse stoofschotel
Griekse stoofschotel


En uiteraard mag het nationale gerecht uit Griekenland niet ontbreken: moussaka, een ovenschotel met gehakt, aubergines, aardappelen en bechamelsaus.

Moussaka
Moussaka

Zie je een Griekse avond thuis wel zitten? Deze moussaka kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen!