De Griekse keuken is een Mediterrane keuken, waarbij heel veel olijfolie gebruikt wordt, lokale groenten, verse vis en stevig afsmakende vleessoorten, zoals lams- en varkensvlees, vaak gepresenteerd op spiesjes –souvlaki zoals de Grieken dat dan noemen- gegrild boven hete kolen. Verder is er uiteraard de Griekse kaas feta, die alom tegenwoordig is.
Griekse kost is uiteraard ideaal als het lekker warm weer is. Je kan er een Griekse avond van maken, en een aantal typische ‘mezze’ (hapjes) serveren en dan de barbecue aansteken voor enkele heerlijke vleesspiesjes en gegrilde vis. Wat retsina erbij, en de sirtaki dansen, en het Griekse feest is compleet!
Mezze
Tzaziki is een Grieks sausje op basis van yoghurt, look, dille en komkommer. Het is ideaal als dipsausje, maar smaakt ook lekker bij gegrild vlees.
Aubergine wordt heel vaak gebruikt in de Griekse keuken, het is dan ook zo veelzijdig. Maak er bijvoorbeeld een heerlijk, stevig hapje van door ze te frituren en te serveren met een fris sausje.
Griekse salade
Bijna bij elke maaltijd eten de Grieken een salade, klassiek met tomaat, paprika, komkommer, olijven en feta uiteraard. Heerlijk fris, maar deze salade is ook perfect als lunch.
Je kan met de klassieke Griekse salade ook gaan variëren, bijvoorbeeld door er een te maken met Griekse pasta erbij: orzo.
Deegpakketjes
In de Griekse keuken worden ook vaak hartige taartjes gemaakt met filodeeg of bladerdeeg. Spanakopita is een Griekse klassieker van laagjes filodeeg met spinazie en feta. Deze vegetarische taart is heerlijk smeuïg vanbinnen met een krokant laagje.
Zambonopita is een pasteitje op basis van bladerdeeg met een heerlijke vulling. Hier met feta, lente-ui, ham en rode paprika.
Souvlaki
Tijd om de barbecue of grill aan te steken, en enkele heerlijke spiesjes te grillen!
Stevige Griekse kost
Als de temperaturen zakken, doen de Grieken zich te goed aan een lekkere stoofschotel of ovenschotel.
En uiteraard mag het nationale gerecht uit Griekenland niet ontbreken: moussaka, een ovenschotel met gehakt, aubergines, aardappelen en bechamelsaus.