Iedereen die al eens op vakantie is geweest in Griekenland, weet dat je er heerlijk kan eten! Hoewel de Grieken sober leven, hechten ze heel veel aandacht aan hun maaltijden, en eten ze zelfs 2 keer per dag warm. Ze vertrekken van eenvoudige, lokale ingrediënten, en besteden er heel veel tijd aan, om de lekkerste gerechten te fabriceren.

De Griekse keuken is een Mediterrane keuken, waarbij heel veel olijfolie gebruikt wordt, lokale groenten, verse vis en stevig afsmakende vleessoorten, zoals lams- en varkensvlees, vaak gepresenteerd op spiesjes –souvlaki zoals de Grieken dat dan noemen- gegrild boven hete kolen. Verder is er uiteraard de Griekse kaas feta, die alom tegenwoordig is.

Griekse kost is uiteraard ideaal als het lekker warm weer is. Je kan er een Griekse avond van maken, en een aantal typische ‘mezze’ (hapjes) serveren en dan de barbecue aansteken voor enkele heerlijke vleesspiesjes en gegrilde vis. Wat retsina erbij, en de sirtaki dansen, en het Griekse feest is compleet!

Mezze

Tzaziki is een Grieks sausje op basis van yoghurt, look, dille en komkommer. Het is ideaal als dipsausje, maar smaakt ook lekker bij gegrild vlees.

Tzaziki
Tzaziki, een heerlijk fris yoghurtsausje

Aubergine wordt heel vaak gebruikt in de Griekse keuken, het is dan ook zo veelzijdig. Maak er bijvoorbeeld een heerlijk, stevig hapje van door ze te frituren en te serveren met een fris sausje.

Gefrituurde aubergines met yoghurtsaus
Ideaal als mezze, deze gefrituurde aubergines

Griekse salade

Bijna bij elke maaltijd eten de Grieken een salade, klassiek met tomaat, paprika, komkommer, olijven en feta uiteraard. Heerlijk fris, maar deze salade is ook perfect als lunch.

Griekse salade
De klassieke Griekse salade

Je kan met de klassieke Griekse salade ook gaan variëren, bijvoorbeeld door er een te maken met komkommernoedels. Nog geen spiraalsnijder in huis? Ontdek hem in onze webshop!

Griekse salade met komkommerslierten
Een originele Griekse salade met komkommerslierten

Deegpakketjes

 In de Griekse keuken worden ook vaak hartige taartjes gemaakt met filodeeg of bladerdeeg. Spanakopita is een Griekse klassieker van laagjes filodeeg met spinazie en feta. Deze vegetarische taart is heerlijk smeuïg vanbinnen met een krokant laagje.

Spanakopita
Spanakopita

Zambonopita is een pasteitje op basis van bladerdeeg met een heerlijke vulling. Hier met feta, lente-ui, ham en rode paprika.

Zambonopita
Zambonopita

Souvlaki

Tijd om de barbecue aan te steken, en enkele heerlijke Griekse spiesjes te grillen!

Lamsspiesjes met munt dipsaus
Lamsspiesjes met munt dipsaus
Grieks varkentje op de grill
Grieks varkentje op de grill

Stevige Griekse kost

Als de temperaturen zakken, doen de Grieken zich te goed aan een lekkere stoofschotel of ovenschotel.

Griekse stoofschotel
Griekse stoofschotel

En uiteraard mag het Griekse nationale gerecht niet ontbreken: moussaka, een ovenschotel met gehakt, aubergines, aardappelen en bechamelsaus.

moussaka
Het nationale gerecht van Griekenland: moussaka