Moussaka

45 MIN
2 personen
Moussaka

Hoewel Griekenland een zonnig land bij uitstek is, kunnen ze ook erg goed lekkere comfort food gerechten maken, ideaal voor op een koude dag. En ja, dan hebben we het over moussaka: een heerlijk dampende ovenschaal met laagjes aubergine, gehakt, tomaat, aardappelen en bechamel. Hartverwarmend!

Ingrediënten

  • 300 g vastkokende aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene paprika
  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 kl gedroogde oregano
  • ¾ blik tomatenblokjes
  • 40 g gratinkaas
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en snij de aardappelen in plakjes. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook ze half gaar in 7-8 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  2. Snij de aubergine in plakken. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de plakken aubergine. Besprenkel met de helft van de olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Snij de ui fijn en pers de knoflook. Snij de groene paprika in blokjes.
  3. Verhit de rest van de olijfolie in een antikleefpan en voeg de ui, knoflook en groene paprika toe. Laat de ui glazig worden en voeg dan het gehakt toe. Kruid met peper en zout. Schep regelmatig om. Voeg de oregano en de tomatenblokjes toe en laat 10 minuten pruttelen.
  4. Maak ondertussen de bechamelsaus: laat de boter smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer heel goed, totdat de boter en bloem goed aan elkaar kleven. Voeg dan 1/3de van de melk toe en roer heel goed, tot je een homogene massa hebt die begint te dikken. Voeg opnieuw 1/3de van de melk toe en meng tot de saus opnieuw begint te dikken. Voeg het laatste deel van de melk toe en meng opnieuw tot een dikke saus. Kruid met peper, zout en een snuf nootmuskaat.
  5. Neem een ovenschaal en schep er eerst de helft van de vleessaus in. Schik hier de helft van de aubergineplakjes op en daarbovenop de helft van de schijfjes aardappel. Lepel de helft van de bechamelsaus erover. Herhaal met de rest van de ingrediënten. Overstrooi met geraspte kaas en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat eventueel nog 5 minuten kleuren onder de grill.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 976.8 kcal
Koolhydraten 68.28 g
waarvan suikers 20.29 g
Vet 56.21 g
waarvan verzadigd 23.95 g
Proteïnen 44.82 g
Vezels 14.07 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin