Bowl food is een nieuwe food trend die we bij 15gram alleen maar toejuichen. Het is snel, gemakkelijk en je eet het bij voorkeur op de bank onder een deken: kom of bowl in één hand, lepel, vork of stokjes in de andere. Kortom: comfort food 2.0.

Ramen met shiitakes, gember en kool, heerlijk bowl food
Ramen met shiitakes, gember en kool

Wat is bowl food?


De naam zegt het zelf: lekkere combinaties van ingrediënten die je samenvoegt tot een heerlijke maaltijd die passen in een kommetje of bowl. De voorwaarde is dat je alles met één vork of lepel kan opeten. Denk bij bowl food aan een one-pan pasta, een heerlijke ramen of een chili sin carne. Bowl food zet je meestal ook in no time op tafel en dat maakt ons extra fan.

Bowl food in 5 stappen


Granen, groenten, proteïnen, een sausje en een crunchy topping en je hebt meteen je gedroomde comfort food in een kommetje. Heb je niet meteen de ingrediënten in huis voor je favoriete gerecht? Maak dan een combinatie van deze ingrediënten en een recept wordt overbodig.

 

  1. Kies een graan: Je mag graan best in de ruime zin interpreteren. Denk aan bulgur, couscous, quinoa maar ook een restje bruine rijst of pasta kan perfect.  1. Leg er groente bovenop: Ga voor gestoomde broccoli, asperges, bloemkool of boontjes. Maar ook geroosterde pompoen, bietjes en rapen zijn erg lekker.  1. Voeg proteïnen toe: Verse zalm, scampi of kip zijn proteïnetoppers voor je bowl. Wil je het vegetarisch houden, denk dan aan tofu of een heerlijk zacht gekookt eitje.  1. Voeg saus toe: Heb je gekozen voor noedels dan is kippen- of groentebouillon de perfecte aanvulling. Hou je van wat meer pit dan ga je voor harissa of sriracha. Het restje pesto van gisteren doet hier ook wonderen.  1. Werk af: Je bowl is niet af zonder een gepaste topping. Schijfjes avocado, gepekelde radijsjes of komkommer geven extra smaak en textuur. Nog wat groene kruiden zoals koriander, peterselie of bieslook erbij en voor wat extra crunch een paar cashew- of hazelnoten. Genieten!


Hou je het toch liever bij een recept, dan heb je hier alvast wat inspiratie:

Veggie chili


Veggie chili in a bowl

Kipfilet met Griekse pastasalade


Kipfilet met Griekse pastasalade

Japanse ramensoep met kip


Japanse ramensoep met kip