Het mag dan wel niet vriezen dat het kraakt, de winter is toch daar! We zijn vandaag 21 december, de kortste dag van het jaar, en dan hebben we stevige kost nodig. Door het gebrek aan licht, kruipen we graag snel onder ons dekentje, na een heerlijke hartverwarmende maaltijd. Dampende kommen soep, hutsepot, heerlijke stoofpotjes... Ze bereiden ons voor als het écht koud wordt!

Lekkere goulash voor de winter
Goulash


Winterkost heeft maar een paar eisen: het moet comforting, warm, lekker en simpel zijn. Vaak is het ook makkelijk van te voren te maken, of kan je het de volgende dag weer opwarmen. En oh ja, kinderen zijn er ook meestal zot van! Dat kan natuurlijk ook wel iets met de overvloed aan puree te maken hebben. Maar het belangrijkste is dus dat winterkost je van binnen opwarmt en troost dat je deze koude dagen wel doorkomt. Er is niets heerlijkers dan een pruttelend stoofpotje op zo’n grijze dagen.

Cassoulet met worst en een lekker korstje
Cassoulet met worst en een lekker korstje


Verwarmende hachis parmentier
Verwarmende hachis parmentier


Omdat je door de koude ook niet de kleurrijkste eet-fantasieën hebt, geven we je ook nog wat inspiratie. Wat dacht je van een lekkere cassoulet met worst? Makkelijk klaar te maken, goed gekruid en met een krokant korstje. Een goulash is natuurlijk ook een klassieker die niet mag ontbreken, net zoals de hachis parmentier. Deze is natuurlijk de populairste bij de kinderen: gehakt, puree en een heerlijke korst. Very comforting! Het leuke aan deze winterkost-receptjes is dat je zo creatief kan zijn met groenten als je wil. Bijna alle wintergroenten passen bij deze gerechtjes, dus kijk zeker eens wat je nog hebt liggen.

Hutsepot


Verwarmende hutsepot

Varkenshaasje met appelchutney


Een varkenshaasje met appelchutney en aardappeltjes

Coq au vin


Coq au vin voor de liefhebbers

Rosbief met rodekoolpuree


Een goed stuk rosbief met rodekoolpuree

Kalfsgebraad met salie, uitjes en prei


Echte winterkost: kalfsgebraad met uitjes en prei

Macaroni met kaas en ham


Een klassieke macaroni met kaas

Toscaanse bonensoep


Heerlijke toscaanse bonensoep

Wat is jouw go-to receptje tijdens koude winterdagen? Vertel het ons in de comments!