Taco’s zijn een van oorsprong Mexicaans gerecht. Enkele jaren geleden lagen ze bij ons nog een beetje verstopt in het supermarktrek. Ondertussen zijn ze waanzinnig populair en vind je zelfs heuse taco-standen en foodtrucks op markten en festivals. Maar taco’s maak je ook makkelijk zelf. Ideaal om je feestje een zomerse sfeer te geven!

Chili con carne
Chili con carne


Taco’s zijn kleine Mexicaanse maïstortilla’s die dan als het ware rond eten gevouwen worden en met de hand worden gegeten. Ze kunnen gevuld worden met allerlei verschillende vullingen: vlees, vis, groenten,… De mogelijkheden zijn eindeloos! In het supermarktrek vind je harde voorverpakte taco’s die al gebogen zijn en die je enkel nog moet vullen. Foodtrucks gaan voor het echte werk. Zij bereiden de maïstortilla’s zelf waardoor ze nog lekker zacht zijn. Ze worden gevuld met allerlei originele en soms zelfs extravagante mengelingen.

Lekkere taco's met kalkoengehakt
Lekkere taco's met kalkoengehakt

Van traditioneel tot vernieuwend


Traditioneel Mexicaans zijn ‘Tacos al pastor’ (van de pastoor) met fijngesneden varkensvlees of ‘Tacos de asador’ (van de grill) met gegrild vlees of gehakt met guacamole en fijngesneden lente-ui, zoals chili con carne. Een leuke variant zijn de taco's met kalkoengehakt. Ook populair zijn de tacos de camarones (met scampi's): de scampi's worden gebakken of gegrild en de taco wordt afgewerkt met salade, kool, zure room of een citrusmayonaise, zoals bijvoorbeeld bij deze taco's met scampi's en koolsla. Maar op foodfestivals wordt er volop geëxperimenteerd met taco’s. Laat je fantasie de vrije loop en organiseer een leuke taco avond met allerlei toppings, dips en salsa’s. Je gasten kunnen dan elk hun eigen taco samenstellen. Gezelligheid verzekerd!

Taco's met scampi en koolsla
Taco's met scampi en koolsla

Masa Harina


Wil je er volledig voor gaan? Maak dan je eigen maïstortilla’s! Hiervoor heb je de zogenaamde ‘masa harina’ nodig. Masa harina lijkt op fijngemalen maïsbloem maar het verschil is dat de maïskorrels weken in limoenwater alvorens ze gemalen worden. Dat zorgt voor zachtere tortilla’s. Masa harina vind je in Latijns-Amerikaanse speciaalzaken of in sommige grote supermarkten. Vervang de masa harina in je recept zeker niet door gewone maïsbloem want dan gaan je tortilla’s scheuren en zullen ze niet mooi plooien.

Ingrediënten voor 24 kleine tortilla's

  • 260 g masa harina bloem

  • 360 ml water

  • 0,5 kl kosher zout (zonder jodium)


Bereiding

  1. Meng de masa harina en het zout. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed het deeg. Er moet zich een mooie stevige deegbol vormen.

  2. Neem een eetlepel deeg en rol deze uit of gebruik een tortilla pers voor nog mooiere gelijkvormige tortilla’s.

  3. Bak de tortilla’s in een hete pan met wat vetstof voor ongeveer 15 seconden aan elke zijde.