Soffritto is in één woord fantastisch. Het is super makkelijk om te gebruiken als basis voor allerlei stoofpotjes, sauzen of soepen. Eigenlijk gaat het niet om één geheim ingrediënten maar de combinatie van drie. In elke Italiaanse familie proeft soffritto een beetje anders maar steeds overheerlijk.

Soffritto

Vergis je niet, je hebt sofrito (met één f) en soffritto (met dubbele f). Die eerste is een Spaanse basissaus die onder andere gebruikt wordt om paella op smaak te brengen en die laatste situeert zich dan weer in Italiaanse sferen. Soffritto is het ultieme Italiaanse basisrecept dat gebruikt wordt voor allerlei sauzen, soepen, risotto en stoofpotjes. Het is super simpel, goedkoop en geeft die extra kick aan elk gerecht.

Andiamo, we maken soffritto!  1. Snijd een gelijke hoeveelheid selder, ui en wortel in blokjes.

  2. Verhit een beetje olijfolie in een pan op het vuur en voeg de ajuinen toe.

  3. Laat even stoven en voeg de blokjes selder en wortel toe. Laat het geheel zo’n 30 minuten gaar stoven tot je een mooie bijna goudkleurige groentemengeling krijgt.

  4. Experimenteer er op los en voeg de soffritto toe aan je omelet, je pepersaus, je soep of je stoofpotje. Heerlijk!


Diehards houden vast aan de traditionele driehoeksverhouding van wortel, selder en ajuin maar je kan natuurlijk ook je eigen soffritto-recept bedenken. Voeg bijvoorbeeld wat look toe, of maak het lekker kruidig met een takje tijm of salie.

Ontdek onze tagliatelle Bolognese. Een lekkere pasta met bolognese-saus op basis van soffritto.