Je kent het wel, tegen het einde van de week heb je nog wat zakken met oud brood liggen. Meestal gaan die resoluut de vuilbak in maar dat is toch een beetje zonde, nee? Wij geven je alvast 6 manieren mee om oud brood te verwerken.

1. Panzanella


Panzanella met scampi en tomaat

Panzanella is een Toscaanse broodsalade die afkomstig is uit de zogenaamde ‘Cucina povera’ of vrij vertaald de ‘armeluiskeuken’. Die stijl van koken gaat terug tot de middeleeuwen toen er een schaarste van producten ontstond. De filosofie van de cucina povera is gericht op het maximaal benutten van ingrediënten zonder daarbij toe te geven aan smaak. Panzanella is een broodsalade waarbij een oud wit brood (type ciabatta) geweekt wordt in water en zo toch gebruikt kan worden. Verse tomaten en basilicum zorgen voor een smaakvol gerecht. Mag het wat origineler? Probeer onze panzanella met tomaat en scampi eens.

2. Broodpudding


Broodpudding

Broodpudding kennen we van bij de bakker maar kan je eigenlijk heel makkelijk zelf maken. Oud brood, oude sandwiches of koffiekoeken, alles kan erin! Kruid de pudding naar eigen smaak of werk af met een heerlijk laagje chocolade.

3. Wentelteefjes


Klassieke wentelteefjes met bruine suiker

Gewonnen brood, verloren brood, wentelfteefjes,… allemaal verschillende namen voor dezelfde lekkernij. Oude boterhammen worden in een mengsel van eieren en melk gedoopt en nadien goudbruin gebakken. Klassiek met wat bruine suiker of extra feestelijk met banaan en chocolade, wat verkies jij?

4. Croutons van oud brood


Verse erwtensoep met croutons van oud brood

Natuurlijk kan je croutons kopen maar niets is zo lekker als zelfgebakken croutons in melkerijboter. Heerlijk in een zelfgemaakte erwtensoep.

5. Bruschetta


Bruschetta met tomaat en mozzarella

Bruschetta’s worden gemaakt van sneetjes oud ciabattabrood dat wordt geroosterd in de oven. Klassiek met wat olijfolie, tomaat en mozzarella maar probeer ook eens een bruschetta met gehakt of met champignons en olijven.

6. Paneermeel


Zelf paneermeel maken? Ja dat kan perfect! Droog het brood op 100°C in de oven zodat het echt helemaal droog is. Nadien kan je het brood verkruimelen met je handen of in een keukenrobot mixen tot extra fijn paneermeel.

Nog meer tips om oud brood te verwerken vind je hier.