Waar wij onze kookinspiratie halen? Uiteraard veel uit kookboeken, tv-programma's en internet. Maar de laatste jaren is daar nog een belangrijk kanaal bijgekomen: social media! Op TikTok en Instagram zie je de leukste, snelle filmpjes om verrassende gerechten klaar te maken. Denk aan de wereldberoemde pasta met gebakken feta, pesto-eitjes of Gigi Hadid's pasta alla vodka. Het is een dingetje hier op de redactie geworden om die hippe nieuwe gerechten uit te testen. Soms is het een flop, soms is het een geweldig nieuw gerecht dat we aan ons vast kookrepetoire toevoegen. En in die laatste categorie, mag er zeker en vast 'smashed broccoli' bij!

Het idee komt waarschijnlijk van de crushed potatoes. Je kookt krieljtes even voor, duwt ze dan plat, besprenkelt ze met extra olie en laat ze dan verdergaren in de oven. Héél veel krokante randjes gegarandeerd! En ondertussen is er ook een versie met broccoli én parmezaan. Kllint goed, toch? Er bestaan al verschillende versies van de smashed broccoli, dit is er zo ééntje.

 

Hoe maak je smashed broccoli?


Je kookt broccoliroosjes eerst kort voor. Laat ze goed uitlekken, dep droog en schik dan op een bakplaat met bakpapier. Neem een glas en druk de broccoli goed plat. Bestrijk met een citroendressing en strooi er parmezaan over. De bakplaat gaat dan nog een 20-tal minuutjes in de oven en je broccoli is klaar! Serveer met extra citroendressing, heerlijk! Dit smaakt bij een stukje geroosterd vlees of vis. Ontdek het volledige recept hieronder.


Smashed broccoli met citroen en parmezaan


Smashed broccoli met citroen en parmezaan
Smashed broccoli, wij testten het uit en kunnen bevestigen: dit wordt een nieuwe klassieker in onze keuken! Bekijk recept.


Nog meer verrassende gerechten met broccoli? Die ontdek je hier. 



'Traybake' met zalm en broccoli


'Traybake' met zalm en broccoli
Een 'traybake' is een gerecht dat je rechtstreeks op de bakplaat van de oven klaarmaakt. Héél gemakkelijk en zo goed als geen afwas! We maken een heerlijke Oosters geïnspireerde gemarineerde zalmfilet met geroosterde broccoliroosjes. Koolhydraatarm en werkelijk overheerlijk! Bekijk recept



Kruidige tabouleh met Berloumi, broccoli en granaatappel


Kruidige tabouleh met Berloumi, broccoli en granaatappel
Tabouleh ken je als een Libanees-Syrisch gerecht. De term is afgeleid van het woord tabbūle dat 'licht scherp' betekent. Hou je dus niet in met limoensap, granaatappel en verse kruiden, want die zorgen voor het nodige frisse en scherpe kantje aan dit heerlijke gerecht. Bekijk recept



Couscoussalade met gerookte zalm en kruidenkaas-broccoli


Couscoussalade met gerookte zalm en kruidenkaas-broccoli
Klaar om je handen vuil te maken? Geen zorgen, dit gerecht is zo gepiept. Maar je mag wél lekker kliederen. Ik hul de broccoliroosjes in een laagje kruidenkaas en geef ze een lekker krokant laagje. Heerlijk in combinatie met deze frisse lentesalade. Bekijk recept



Zalmburger met broccolipuree en tartaarsaus


Zalmburger met broccolipuree en tartaarsaus
Zalm en broccoli, het is een zalige combinatie! Ditmaal als zalmburger en heerlijke broccolipuree, met een fris tartaarsausje voor erbij. Topmaaltijd! Bekijk recept



Sticky runderreepjes met broccolirijst


Sticky runderreepjes met broccolirijst
Dit is de low carb keuken ten voete uit: stevige, robuuste smaken en toch lekker licht. We maken runderreepjes in een heerlijke sticky saus met daarbij originele broccolirijst. Heerlijke Aziatische smaken waar je blij van wordt! Bekijk recept



Sobanoedels met broccolini en een spiegelei


Sobanoedels met broccolini en een spiegelei
Sobanoedels hebben een lekkere nootachtige smaak. Wij serveren deze Japanse specialiteit met broccolini en daarop een spiegelei. Een Oosterse dressing en gebakken pinda's mogen ook niet ontbreken. Laat het smaken! Bekijk recept



Gnocchi met romige broccolisaus en gehaktballetjes


Gnocchi met romige broccolisaus en gehaktballetjes
Zet je graag snel lekker eten op tafel? Dan hebben we het ideale gerecht voor jou in petto: gnocchi met een romig broccolisausje, broccoliroosjes en gebakken gehaktballetjes. Lekker vullend en ongetwijfeld ook een favoriet van de kleintjes! Laat het smaken! Bekijk recept



Graantjessalade met broccolini en gegrilde kip


Graantjessalade met broccolini en gegrilde kip
Broccolini of bimi is een kruising tussen broccoli en een Chinese koolsoort. Verfijnd en herkenbaar aan zijn lange steel. Wij serveren deze in een graantjessalade vergezeld van een gegrild stukje kippenfilet en een dressing op basis van yoghurt en basilicum. Smakelijk! Bekijk recept