De Britse keuken heeft niet altijd de beste reputatie gehad... Onterecht, want er zijn zoveel Britse klassiekers die zó lekker zijn.

Pub grub is de Britse dagelijkse kost. Simpele gerechten die in een pub geserveerd worden, zoals bangers & mash, verschillende meat pies en toad in a hole. Simpel, maar zo goed. Zondag is dé dag bij uitstek om sjieker te eten, tijdens de Sunday roast. Al dan niet na de kerkdienst komt de familie samen en eten een uitgebreide lunch met een groot stuk vlees, de roast, yorkshire pudding, gravy en verschillende groentenbereidingen. Als er dan nog een plekje is, wordt er rond 16u afternoon tea genuttigd: een lichte maaltijd met finger sandwiches, scones en ander zoets. Bij ons wordt het wel eens high tea genoemd, maar dat is voor de Britten (vroeger uit de 'lagere klasse') eigenlijk de avondmaaltijd. De 'hogere klasse' noemt dat dan weer supper of dinner. Nog goed om weten om spraakverwarring te vermijden met onze Britse vrienden: pudding wordt gebruikt voor zowel zoute als zoete bereidingen. Oorspronkelijk is het de benaming voor worst (black pudding is zwarte pens), maar het is ook de algemene term voor dessertjes. Pudding zoals wij het kennen, is bij hen custard. Kan je nog volgen?

Verwarring of niet, 1 ding staat vast: Britse kost, dat smaakt! Wij hebben onze top 12 gemaakt. Have a nice meal!


English breakfast for dinner


English breakfast for dinner
Het klinkt misschien verrassend, maar met een paar kleine aanpassingen kan je van 'English breakfast' perfect een low carb maaltijd maken. En dan hoeft het ook niet per se 's ochtends, je kan er ook perfect van genieten als avondmaal. Must try! Bekijk recept



Fish & chips met erwtenpuree


Fish & chips met erwtenpuree
Een echte Britse klassieker, fish & chips! Daar wordt er ook vaak erwtenpuree bij geserveerd, dus we gaan voor de authentieke versie. Tartaarsaus mag natuurlijk ook niet ontbreken. Enjoy your meal! Bekijk recept



Spinaziestoemp met koteletten en blackwellsaus


Spinaziestoemp met koteletten en blackwellsaus
Zin in lekkere en gewone kost? Dan kom je vanavond aan je trekken met heerlijke sappige varkenskoteletten met spinaziestoemp en blackwellsaus. Bekijk recept



Cottage pie


Cottage pie
Cottage pie is het antwoord van de Britten op de Franse 'Hachis Parmentier'. Origineel werd het bedacht om restjes te verwerken. Resultaat is een heerlijke schotel met gehakt, groenten, tomaat en een laagje gegratineerde aardappelpuree. Om van te genieten op een koude(re) dag! Bekijk recept



Shepherd's pie


Shepherd's pie
Shepherd's pie is een klassieke Britse schotel en een vaste waarde op het menu van een echte pub: een zalige ovenschotel met lamsgehakt, aardappelen en wortel. Bekijk recept



Gehaktpastei


Gehaktpastei
Maak zelf eens een Britse ‘meatpie’ of gehaktpastei thuis. Het is een bladerdeegtaart met veel vlees en groentjes in. Een winterklassieker! Bekijk recept



Fish pie


Fish pie
Een klassieker uit Groot-Brittanië: fish pie! Oftewel een overheerlijke ovenschotel met stukjes verse vis, groentjes en een lekker dik laagje pureeaardappelen. Bekijk recept



Bangers & mash met boontjes en wortelen


Bangers & mash met boontjes en wortelen
Vandaag echte Britse kost op het menu! 'Bangers & Mash' zijn worstjes en aardappelpuree, met groentjes erbij. De worstjes werden 'bangers' genoemd, omdat ze vroeger wel eens konden ploffen in de pan. Daar hoef je je uiteraard geen zorgen om te maken, deze chipolata's zullen niet ploffen. Must try! Bekijk recept



Ovenschotel met witte worst, puree en sjalottensaus


Ovenschotel met witte worst, puree en sjalottensaus
We lieten ons inspireren door het oer-Britse gerecht Toad-in- the-hole. De naam verwijst naar een pad (toad in het Engels) die zijn kop uit het water steekt, net zoals de worsten uit de puree komen piepen. Eens proberen? Deze topper kan je deze week bestellen bij Foodbag!



Kalkoen Wellington met veenbessen, gewokte spruitjes en kroketten


Kalkoen Wellington met veenbessen, gewokte spruitjes en kroketten
'Beef Wellington' is een echte klassieker in de Britse keuken. Kalkoen Wellington is een feestelijk alternatief voor wie tijdens de feestdagen graag kalkoen heet, maar niet met genoeg is om een hele kalkoen te roosteren. Ontdek deze verrassende bereiding van kalkoenfilet in een jasje met een veenbessenvulling. Bekijk recept



Scones


Scones
Scones zijn typisch Britse gebakjes die vaak geserveerd worden bij de 'high tea'. Ze worden traditioneel besmeerd met room en confituur. Bekijk recept



Trifle met blauwe vruchten, mascarpone en speculaas


Trifle met blauwe vruchten, mascarpone en speculaas
Een trifle is een Engels dessert met verschillende laagjes. Deze lekkere variatie is met blauwe vruchten, mascarpone en speculaas. Makkelijk en feestelijk! Bekijk recept