Kalkoen Wellington met veenbessen, gewokte spruitjes en kroketten

120 MIN
4 personen
Kalkoen Wellington met veenbessen, gewokte spruitjes en kroketten

'Beef Wellington' is een echte klassieker in de Britse keuken. Kalkoen Wellington is een feestelijk alternatief voor wie tijdens de feestdagen graag kalkoen heet, maar niet met genoeg is om een hele kalkoen te roosteren. Ontdek deze verrassende bereiding van kalkoenfilet in een jasje met een veenbessenvulling.

Ingrediënten

  • 800 g kalkoenfilet
  • 12 aardappelkroketten
  • 300 g spruiten
  • 150 g veenbessen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g hazelnoten, gepelde
  • 50 g paneermeel
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 2 el honing
  • 1 ei
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • peper en zout

BEREIDING

    Vooraf te maken

  1. Snij de ui fijn en pers de helft van de knoflook. Hak de hazelnoten grof. Rits de blaadjes van de takjes tijm.
  2. Verhit boter in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg het paneermeel toe aan de pan en bak kort aan. Voeg dan de hazelnoten, tijm en veenbessen toe. Kruid met peper en zout en voeg de honing toe. Laat stoven tot de veenbessen beginnen zacht te worden. Voeg eventueel enkele eetlepels water toe. Dit is de vulling. Laat afkoelen.
  3. Snij langs de zijkanten van de vellen bladerdeeg 2 repen deeg weg, die kan je gebruiken voor de voorsiering. Leg een vel bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Kruid de kalkoenfilet rondom met peper en zout. Schik op het vel bladerdeeg. Schep er de afgekoelde vulling bovenop en rond. Neem een tweede vel bladerdeeg en drapeer het bovenop de kalkoenfilet. Vouw de randen om. Maak bijvoorbeeld blaadjes met de restjes deeg en kleef ze bovenop het bladerdeeg. Maak met een mes enkele gaatjes in het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen.
  4. Klop het ei los met wat water en bestrijk er de bovenkant van de kalkoen Wellington mee. Zet weg in de koeling, tot ruim een uur voor je wilt serveren.
  5. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Breng water aan de kook en blancheer de spruitjes 3 minuten. Giet af en laat afkoelen. Snij de rozemarijn fijn. Pers de rest van de knoflook. Hou deze garnituren opzij.
  6. Anderhalf uur voor het serveren

  7. Verwarm de oven voor op 200 °C. Wanneer de oven warm is, zet de kalkoen Wellington in het midden van de oven, voor een uur. Verlaag de oven na 30 minuten naar 180 °C en zet de spruitjes mee in de oven. Verwarm de frituurolie voor.
  8. Controleer af en toe met een kernthermometer of de kalkoen gaar is. De kerntemperatuur moet 90 °C zijn. Bak de kroketten. Wanneer de kalkoen Wellington gaar is, haal uit de oven en laat 10 minuten rusten.
  9. Verhit boter in een pan en voeg de spruitjes, knoflook en rozemarijn toe. Roerbak 5 minuten. Kruid met peper en zout.
  10. Snij de kalkoen in plakjes. Serveer met de spruiten en kroketten.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 1327.23 kcal
Koolhydraten 109.51 g
waarvan suikers 21.1 g
Vet 69.41 g
waarvan verzadigd 23.55 g
Proteïnen 63.25 g
Vezels 11.05 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin