Bij Foodbag en 15gram.be is maart veggiemaand! Wij zijn echte flexitariërs, maar in maart willen wij dus nog wat extra effort doen om voor vegetarisch en/of plantaardig te kiezen! Wie in maart een vegetarisch gerecht bestelt bij zijn maaltijdbox van foodbag.be, krijgt per gerecht 5 bonuspunten op zijn account. Die bonuspunten kan je dan inruilen voor korting op je volgende maaltijdbox, cadeautjes,... mooi meegenomen, naast àl die andere voordelen van (regelmatig) vegetarisch eten. 

Maar hoe zet je nu nog vaker veggie op het menu? Of misschien wil jij dat wel, maar zijn je tafelgenoten nog niet overtuigd? Wij lijsten 7 handige 'hacks' op die je mee op weg zetten, telkens met een heerlijk receptideetje, uiteraard!

1. Prima vleesvervangers


Vleesvervangers zijn tegenwoordig echt de moeite waard! Vergeet die kartonnen veggieburgers, er zijn heel wat uitstekende vleesvervangers op de markt. Wij zijn fan van de Belgische merken Greenway en BonMush. Heerlijke, creatieve vleesvervangers, die ook goed scoren op voedingswaarde en eiwitgehalte. Wat zijn de gezondste vleesvervangers? Ontdek het op de blog van Foodbag.be!


Veggie schnitzel met prei-roomsaus, aardappelwedges en geroosterde wortel


Veggie schnitzel met prei-roomsaus, aardappelwedges en geroosterde wortel
Een heerlijk vegetarisch gerechtje dat toch aanvoelt als comfort food! Verras je tafelgenoten met dit heerlijke bordje bomvol groenten. Bekijk recept

2. Say cheese!


Geen vlees en vis op het menu, maar kaas kan een heerlijk alternatief zijn! Krokant gebakken halloumi, kaaskroketjes, frisse geitenkaas of feta, brie op een plaattaart. Een ideaal moment om je uit te leven als cheese lover!



Pita met Berloumi, sweet chili mayo, aubergine en paprika


Pita met Berloumi, sweet chili mayo, aubergine en paprika
Geef je pita een Middenoosters tintje met Berloumi en aubergine met shoarmakruiden. De Berloumi komt trouwens gewoon hier uit België, uit Berlare om precies te zijn. De sweet chili mayo geeft het geheel extra pit. Bekijk recept



Geitenkaassalade met bulgur, walnoten en honing-mosterddressing


Geitenkaassalade met bulgur, walnoten en honing-mosterddressing
In de lente mag een goede geitenkaassalade niet ontbreken in je menu. Laat de geitenkaas de hoofdrol spelen en kies voor complimenterende smaken. Bulgur is perfect vanwege de licht notige smaak en werk af met rode appel, walnoten en rode biet. Bekijk recept

3. Verrassende nieuwe ingrediënten


Wie regelmatig veggie kookt, moet ook best wel creatief zijn. Een goede 'piste' om te bewandelen, is om nieuwe ingrediënten te ontdekken. In onze supermarkten vind je tegenwoordig gemakkelijk misopasta, gochujang (Koreaanse gefermenteerde chilipasta), furikake, seitan,... allemaal ingrediënten - niet toevallig uit de Aziatische keuken - die verrassende smaak en textuur aan je gerecht toevoegen. De ideale gelegenheid dus om te gaan experimenteren!



Kimchi udon noedels


Kimchi udon noedels
Op zoek naar een echt smaakbommetje? Maak eens deze kimchi udon noedels! Echt een zalig umami-bommetje met kimchi, gochujang, boter én een eidooier. Mengen en genieten maar! Het recept om zelf kimchi te maken, vind je hier ook op de website! Bekijk recept



Sticky miso aubergine met rijst, Chinese kool en komkommer


Sticky miso aubergine met rijst, Chinese kool en komkommer
Een heerlijk Aziatisch gerechtje, met lekkers van bij ons. Wist je dat aubergine, Chinese kool (hoewel de naam anders doet vermoeden) en komkommer groenten zijn die volop op Belgische grond gekweekt worden? Bekijk recept

4. Textuur


Als je een vegetarische maaltijd samenstelt, speelt ook textuur een belangrijke rol. Veel verschillende texturen in het bord maken je gerecht spannend en vullend. Groenten zoals oesterzwammen, aubergine en knolselder kan je een 'vlezige' textuur geven, waardoor je dat typische vleesje ook weer minder mist!



Pulled mushroom burger met cripsy rijstchips en frisse koolsla


Pulled mushroom burger met cripsy rijstchips en frisse koolsla
Rijstpapier laat je normaal even wellen in water om ze dan op te rollen tot een loempia. Maar dat ze ook geweldige (en gezonde) chips kunnen worden, dat wist je waarschijnlijk nog niet. Gewoon even frituren, kruiden en klaar! Bekijk recept

5. Vegetarische klassiekers


Sommige klassieke gerechten zijn vegetarisch, zonder dat je hebt doorhebt! Denk aan asperges à la Flamande, pasta pesto alla genovese, Caesar salad,... Zet gewoon een klassieker op tafel, en geen haan die kraait naar vis of vlees!



De authentieke pasta pesto alla Genovese


De authentieke pasta pesto alla Genovese
De échte pesto Genovese kent iedereen ondertussen, met basilicum, pijnboompitten en parmezaan. Maar wist je dat in de authentieke pastaschotel naast de pesto ook aardappelen en sperzieboontjes worden toegevoegd? Vreemd he? Maar het smaakt wonderwel erg lekker, dit moet je proberen! Bekijk recept

6. Kleur: eat the rainbow!


Als je vegetarisch kookt, staan er bijna automatisch meer groenten op het menu. Kies voor een hele waaier aan verschillende kleuren! Het maakt je bord niet alleen vrolijk en kleurrijk, maar ook lekker voedzaam. Verschillende kleuren zorgen voor verschillende voedingsstoffen. Zo vind je bijv. in wortelen en zoete aardappel bètacaroteen terug, groene (blad)groenten zorgen voor een hoge concentratie foliumzuur, rode groenten zijn vaak rijk aan ijzer en zo kan je nog wel even voortgaan! Kleur zorgt voor variatie en voedzaamheid, hoera!



Parelcouscous met falafel, geroosterde paprika en rucola


Parelcouscous met falafel, geroosterde paprika en rucola
Men noemt parelcouscous ook wel 'ptitim', Israelische couscous of Jeruzalem couscous. Hij is ronder van vorm en voller in de mond dan gewone couscous. De ideale basis in deze kleurrijke (en prachtige!) falafelsalade. Bekijk recept



Zoete aardappel met gekaramelliseerd witloof, couscous en feta


Zoete aardappel met gekaramelliseerd witloof, couscous en feta
Een hele mondvol, maar wat een bijzonder lekkere mond vol. Door zoete aardappelen te poffen in de oven, maak je ze boterzacht. Samen met het zoete, gekaramelliseerde witloof, de friszure granaatappel en de zilte feta zorgen we voor een giga smaakbom. Bekijk recept

7. Comfort food


Vegetarisch eten hoeft ook niet altijd synoniem te zijn voor supergezond. Je kan uiteraard ook gewoon genieten van heerlijk comfort food, in een veggie jasje. Puree met groentjes en een veggieworstje, een ovenschotel met veggiegehakt en een lekker kaaslaagje of veggie gehaktballetjes, het kan allemaal tegenwoordig. Geniet ervan!



Veggieworst met krieken en knolselderpuree


Veggieworst met krieken en knolselderpuree
Een echte Belgische klassieker, maar dan in een veggie jasje. Of worstje in dit geval! Moet je eens proberen! Bekijk recept