Sticky miso aubergine met rijst, Chinese kool en komkommer

40 MIN
2 personen
Sticky miso aubergine met rijst, Chinese kool en komkommer

Een heerlijk Aziatisch gerechtje, met lekkers van bij ons. Wist je dat aubergine, Chinese kool (hoewel de naam anders doet vermoeden) en komkommer groenten zijn die volop op Belgische grond gekweekt worden?

Ingrediënten

  • 1 minikomkommer
  • 2 aubergines
  • 10 gr verse gember
  • 25 gr miso
  • 2 el tahin
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gr witte rijst
  • ½ Chinese kool
  • 10 gr platte peterselie
  • 10 gr munt
  • 1 stengel lente-ui
  • 25 gr cashewnoten
  • snuifje chilivlokken
  • olie
  • 1 kl suiker
  • 1 el wittewijnazijn
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snij de komkommer in plakjes. Meng met de suiker, witte wijnazijn en een snuifje zout.
  3. Halveer de aubergine overlangs en kerf er een ruitpatroon in. Rasp de gember tot je ongeveer 0,5 kl per persoon hebt. Meng de miso met de tahin, gember en pers de knoflook erbij (zie tip). Roer los met een scheutje water. Bestrijk de aubergines met de marinade en rooster zo'n 20-25 min. in de oven. Check af en toe en bedek eventueel met aluminiumfolie mocht de aubergine aanbranden.
  4. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Giet af.
  5. Hak de Chinese kool fijn. Hak de verse kruiden en lente-ui fijn.
  6. Verhit een scheutje olie in (wok)pan op middelhoog vuur en bak de cashewnoten samen met de chilivlokken enkele min., tot de cashewnoten goudbruin kleuren. Schep uit de pan.
  7. Verhit opnieuw een scheutje olie in dezelfde pan en bak de Chinese kool op middelhoog vuur zo'n 5-6 min. Voeg de rijst toe en bak enkele min. Haal van het vuur en meng met de verse kruiden en lente-ui. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper. Schep de komkommer erbij.
  8. Serveer de rijst met de aubergines en werk af met de cashewnoten. Smakelijk!
  9. TIP: Ook heerlijk in deze marinade: pindakaas of notenboter zoals amandelpasta.