Yoghurt is een van die basisproducten die je vaak in bulk of in een grote verpakking aankoopt. Met als gevolg dat er tegen de vervaldatum vaak nog een restje in je koelkast blijft staan. Klinkt dit bekend? Lees dan zeker verder!


Wist je dat je yoghurt een veelzijdige zuivelproduct is waarmee je een scala aan heerlijke gerechten kunt maken of pimpen? Van lichte sausjes tot luchtig gebak? Enkele creatieve manieren om restjes yoghurt te verwerken.



Koken met restjes yoghurt



  • Sausjes: Vervang mayonaise in je favoriete sausjes door yoghurt voor een lichtere en gezondere versie. Lekker met knoflook, verse en/of gedroogde kruiden, citroensap en olijfolie. Ook een kant-en-klaar sausje uit de supermarkt maak je instant lichter door een lepel yoghurt toe te voegen!

  • Tzaziki: Hét bekendste yoghurtsausje. Meng yoghurt met geraspte komkommer, knoflook, dille en een scheutje olijfolie voor een klassieke Griekse tzatziki. Maak het extra fris met wat fijngesnipperde munt en citroenzeste. Serveer als (groente)dip of als sausje bij wraps, pita of gegrild vlees.

  • Flatbread: Weet je dat het heel eenvoudig is om zelf flatbread (naan) te maken met maar 4 ingrediënten? Bloem, (Griekse) yoghurt, zout en bakpoeder is alles wat je nodig hebt! Ontdek ons recept hier.

  • Gebak: Yoghurt geeft een extra smeuïge textuur aan zoet gebak. Het maakt je cakes, cupcakes of zelfs pannenkoekjes licht en luchtig. Wat dacht je van een citroen-yoghurt cake als vieruurtje? Of fluffy pannenkoekjes als ontbijt?

  • Smoothies: Geef je homemade smoothies een romige boost door een lepel yoghurt toe te voegen. Mix met fruit, (plantaardige) melk, groene bladgroenten en een beetje honing of agavesiroop voor een voedzaam en verfrissend drankje!

  • Curries: Voeg een scheutje yoghurt toe aan je curry voor extra smaak en een romige textuur. De lichte zuurheid van de yoghurt brengt ook (pittige) kruiding van je curry in balans.


Met deze eenvoudige tips hoef je nooit meer restjes yoghurt te verspillen. Om je alvast op weg te helpen, delen we hieronder 10 recepten waarin je yoghurt kunt verwerken.





Marokkaanse gehaktballen met rijst, granaatappelpitjes en verse munt


Marokkaanse gehaktballen met rijst, granaatappelpitjes en verse munt
Veel kleur op het bord, dat betekent ook veel smaak! Deze kippengehaktballetjes serveren we bovenop gele rijst bomvol lekkere 'schatten'. Het yoghurtsausje en granaatappelpitjes zorgen voor frisheid. Klinkt geweldig toch? Beste deze topper deze week bij Foodbag!



Frozen yoghurt


Frozen yoghurt
'Froyo' is een gezonder alternatief op roomijs en je kan het gemakkelijk zelf maken, je hebt geen ijsmachine nodig. Serveer met jouw favoriete toppings. Bekijk recept



Aubergine met mangochutney-yoghurt, linzen, krieltjes en verse kruiden


Aubergine met mangochutney-yoghurt, linzen, krieltjes en verse kruiden
We zijn fan van de Oosterse keuken en de combinatie gegrilde aubergine met de frisse mangochutney-yoghurt doet ons al dromen van de zomer. Bestrijk de aubergine met wat za'atar voor een heerlijk Oosterse toets. Bekijk recept



Dahl met tomaat en kokosmelk


Dahl met tomaat, kokosmelk en yoghurt
Dahl is een Indische curry op basis van linzen. Heerlijk kruidig en voedzaam. We maken er één op basis van rode linzen, tomaat, gember en kokosmelk. Heerlijk hartverwarmend, geniet ervan! Bekijk recept



Abrikoos-mango smoothie


Abrikoos-mango smoothie
Een lekkere en lichte smoothie met mango en verse abrikoos. Fantastisch fris om je dag mee te starten! Bekijk recept



Tandoori veggieburgers met geroosterde paprika en zoete aardappelfrietjes


Tandoori veggieburgers met geroosterde paprika en zoete aardappelfrietjes
Een heerlijk origineel vegetarisch gerecht. Verrassende tandoori veggieburgers op een broodje met daarbij geroosterde paprika, een looksausje, zoete aardappelfrietjes en rucola voor erbij. Dit wil je toch proeven? Bekijk recept



Dikke pannenkoekjes met blauwe bessen


Dikke pannenkoekjes met blauwe bessen
Deze gezonde pannenkoeken worden gemaakt met havervlokken en Griekse yoghurt. Ze zijn lekker luchtig en kunnen perfect geserveerd worden als ontbijt of tussendoortje. Een deel van de blauwe bessen verwerken we in het deeg, de rest gebruiken we om het bord te versieren samen met ahornsiroop en pecannoten. Bekijk recept



Yoghurtdip met sesam


Yoghurtdip met sesam
Een lekker sausje voor bij de barbecue, deze frisse dip met sesamzaadjes. Bekijk recept



Lichte kip shoarma


Lichte kip shoarma
Pita staat nu niet bekend om erg gezond te zijn... Wij weten raad! We maakten een heerlijke lichte pita met kip shoarma die op een half uurtje klaar is. Bekijk recept



Wraps met falafel, tomaat-komkommersalade en tzatziki


Wraps met falafel, tomaat-komkommersalade en tzatziki
Falafel zijn balletjes van kikkererwten. Heerlijk vegetarisch en o zo lekker in Midden-Oosterse gerechten. We maken vandaag snelle wraps met tzatziki, een tomaat-komkommersalade en lekkere falafels. Dat zal smaken! Bekijk recept

Nog meer inspiratie om restjes yoghurt te verwerken, vind je bij onze vrienden van Foodbag!