Marokkaanse gehaktballen met rijst, granaatappelpitjes en verse munt

35 MIN
2 personen
Marokkaanse gehaktballen met rijst, granaatappelpitjes en verse munt

Veel kleur op het bord, dat betekent ook veel smaak! Deze kippengehaktballetjes serveren we bovenop gele rijst bomvol lekkere 'schatten'. Het yoghurtsausje en granaatappelpitjes zorgen voor frisheid.

Ingrediënten

  • sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortelen
  • 1 aubergine
  • ½ blokje groentebouillon
  • 300 gr kippengehakt
  • 2 kl komijn
  • 125 gr witte rijst
  • ½ granaatappel
  • 10 gr dille
  • 10 gr munt
  • 125 gr volle yoghurt
  • 25 gr rozijnen
  • olijfolie
  • 1 kl kurkuma
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een pot water aan de kook voor de rijst. Voeg de bouillon en kurkuma (optioneel) toe.
  2. Snipper de sjalot fijn. Pers de knoflook. Snijd de wortel in blokjes van 0,5 cm. (schillen hoeft niet). Snijd de aubergine in blokjes van 1 cm.
  3. Balletjes: meng in een kom het kippengehakt samen met de helft van de sjalot, de helft van de komijn, zout en zwarte peper. Kneed goed met vochtige handen en rol stevige balletjes ter grootte van een pingpongbal.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Bak de balletjes goudbruin en gaar in zo'n 5-8 min. op middelhoog vuur. Schep de balletjes uit de pan.
  5. Kook intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  6. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie in de pan en voeg de rest van de sjalot en knoflook toe. Stoof 1 min. op middelhoog vuur. Voeg de wortel en aubergine toe en 50 ml water per persoon. Stoof tot het vocht verdampt is. Kruid met de rest van de komijn, zout en zwarte peper. Roerbak nog 5 min., tot de wortelen gaar zijn.
  7. Granaatappel: klop met een houten lepel op de schil van de granaatappel terwijl je de granaatappel helemaal ronddraait. Zo komen de pitjes makkelijk los. Snijd vervolgens horizontaal doormidden en haal de pitjes eruit.
  8. Hak de dille en munt fijn. Meng de yoghurt met de verse kruiden (zie tip). Breng op smaak met zout, zwarte peper en een scheutje olijfolie.
  9. Schep de gestoofde groenten en rozijnen door de rijst. Warm de gehaktballetjes nog kort op in de pan. Schep bovenop de rijst. Druppel het yoghurtsausje erover en werk af met de granaatappelpitjes en de rest van de kruiden. Smakelijk!
  10. TIP: Bewaar nog wat munt en dille voor de afwerking.