De originele Griekse souvlakia

160 MIN
4 personen
De originele Griekse souvlakia

Dit is het authentieke recept voor souvlaki, Griekse varkensspiesjes met tzaziki en pitabroodjes. Super lekker!

Ingrediënten

    Voor 10 souvlakia

  • 650 g varkensgebraad
  • peper en zout
  • gedroogde oregano
  • 2 citroen
  • 1 scheutje olijfolie
  • Voor de 4 grote pitabroodjes

  • 250 g bloem
  • 2 tl gedroogde gist
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl zout
  • Voor de tzatziki

  • 300 g Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • olijfolie
  • Voor de afwerking

  • takje bladpeterselie
  • citroen, in partjes

BEREIDING

  1. Starten doe je met de souvlakia zodat dat deze enkele uren kunnen marineren in de koelkast. Snijd het overtollige vet van het varkensgebraad zodat je enkel nog een mooi stuk filet bekomt.
  2. Snijd het gebraad in repen van ongeveer 2 centimeter en vervolgens in stroken van 2 cm zodat je er vierkante blokjes mee kan snijden van ongeveer 2x2cm.
  3. Rijg de blokjes varkensvlees aan de satéstokjes, ongeveer een 5 à 6 blokjes zijn nodig per stokje.
  4. Schik de saté's in een ovenschaal en kruid elke laag af met peper, zout en oregano.
  5. Druip er wat olijfolie over en pers de 2 citroenen uit over het geheel.
  6. Laat dit enkele uren marineren in de koelkast.
  7. De volgende stap zijn de pitabroodjes: deze nemen ook wat meer tijd in beslag omwille van het rijzen. Meng de gist met het warme water en laat dit even opzij staan (5 tal minuten) totdat de gist is opgelost.
  8. Meng alle ingrediënten samen tot 1 kleverige massa in een keukenrobot op hoge snelheid.
  9. Kneed het deeg vervolgens op een met bloem bestoven aanrecht totdat het niet meer zo hard kleeft. Leg de deegbal in een ingevette kom en bedek met een handdoek. Laat 1 uur rijzen.
  10. Maak ondertussen de tzatziki klaar.
  11. Rasp de komkommer helemaal.
  12. Doe de yoghurt in een kom en voeg hierbij 2 geperste tenen knoflook, peper en zout naar smaak en een scheutje olijfolie.
  13. Pers het water uit de geraspte komkommer en voeg de komkommer toe aan de yoghurt. Meng alles mooi samen en proef nog eens of het voldoende op smaak is gebracht met peper of zout. Dek af en zet fris in de koelkast.
  14. Na 1 uur rijzen neem je de deegbal uit de kom, verdeel je deze in 4 gelijke delen en rol je deze uit op een bebloemd aanrecht tot je de grootte van 4 grote pita's bekomt. Let op dat ze niet dikker dan 1 cm zijn maar juist zo dun mogelijk.
  15. Neem een koekenpan of een plancha en doe hierop wat olijfolie.
  16. Laat de pan goed heet worden en bak de pita's één voor één mooi bruin. Je zal zien dat er blazen ontstaan, dit is een goed teken. Kruid elke pita af met wat zout. Leg de pita's opzij (je kan ze net voor aan tafel te gaan snel nog even opwarmen in de oven)
  17. Neem het varkensvlees uit de koelkast en zet een grillpan op het vuur. Vet de grillpan in met wat olijfolie en bak de souvlakia mooi gaar. Serveer de pita's samen met de souvlakia, wat tzatziki en werk af met wat peterselie en een partje citroen. Neem een pita, doe er wat tzatziki op, vul deze met een souvlaki (haal het stokje eruit).


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 548.69 kcal
Koolhydraten 55.71 g
waarvan suikers 7.92 g
Vet 15.04 g
waarvan verzadigd 3.78 g
Proteïnen 45.55 g
Vezels 3.97 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin