Eet je wel eens pindasaus, of ook wel gekend als satésaus? Het past geweldig goed bij Aziatische gerechten (dé klassieker: kipsatétjes), maar uiteraard zijn er meer creatieve mogelijkheden! Onze Noorderburen zijn alvast overtuigd, nu is het ook aan ons!


Oorsprong


Pindsasaus komt oorspronkelijk uit de Indonesische keuken, waar het bekend staat als "sambal kacang" of "saus satay." Deze smaakvolle saus werd oorspronkelijk gemaakt door het mengen van geroosterde pinda's met kruiden, specerijen en andere ingrediënten zoals ketjap (Indonesische sojasaus) en tamarinde. De pinda's zelf werden geïmporteerd door Spaanse en Portugese handelslui. De plant gedijde enorm goed in het tropische klimaat. Dankzij Indische invloeden, wordt er ook vaak kokosmelk aan de saus toegevoegd. Door het koloniale verleden, is de saus ook immens populair geworden in Nederland.


Pindasaus maken


Lekkere pindasaus kan je gemakkelijk zelf maken! Een gemakkelijke 'hack' is om geroosterde pinda's te vervangen door pindakaas (eventueel met stukjes in, als je graag wat crunch hebt). De basis van de saus is een sjalotje, knoflook en gember, die je eerst aanstooft in kokosolie. Dan voeg je pindakaas, kokosmelk, sojasaus (als je ketjap gebruikt - de Indonesische sojasaus, gebruik dan minder suiker), palmsuiker, chilipeper en limoensap toe. En hier kan je zelf ook creatief gaan variëren: voeg smaakmakers zoals citroengras, keffir-limoenblad, Thaise rode currypasta en/of currypoeder toe. Laat een 10-tal minuten pruttelen en dan is je saus klaar. Als je een zachte saus wilt, mix dan in een blender of met een staafmixer.

We geven het basisrecept mee (saus voor 4 personen):

  • 1 el kokosolie

  • 2 sjalotten, fijngesneden

  • 15 gr gember, geraspt

  • 3 teentjes knoflook, geperst

  • 250 ml kokosmelk (1 cup)

  • 125 gr pindakaas (1/2 cup)

  • 2 el sojasaus

  • 2 el limoensap

  • 1 kl cayennepeper (of gebruik 1 verse chili, fijngehakt of 1 kl sambal oelek)

  • 2 el palmsuiker (of bruine suiker)



  1. Verhit de kokosolie in een steelpannetje. Voeg de sjalotten, gember en knoflook toe. Laat een 3-tal minuten stoven.

  2. Voeg de kokosmelk, pindakaas, sojasaus, het limoensap, de cayennepeper en de palmsuiker toe. Laat 10 minuten pruttelen.

  3. Mix de saus met een staafmixer of in een blender. Houd warm op een zacht vuurtje.



Aan de slag!


Zin gekregen in pindasaus? Snappen we! We geven je graag enkele recepten mee waarmee je kan experimenteren. Smakelijk!


Kipsaté's met pindasaus en komkommersalade


Kipsaté's met pindasaus en komkommersalade
Lekker sappige stukjes gemarineerd vlees op een stokje, zalig! Heerlijk in combinatie met de lekker romige pindasaus, rijst en een frisse komkommersalade. Bekijk recept



Wok met varkensreepjes, pindasaus, noedels, paksoi en paprika


Wok met varkensreepjes, pindasaus, noedels, paksoi en paprika
Een snelle wok die barst van de smaak: dat komt als geroepen op een drukke weekavond. De pindasaus maak je zelf en dat is helemaal niet moeilijk. Met enkele eenvoudige, pure ingrediënten zet je een smaakbom van jewelste op tafel. Zin in? Deze topper kan je deze week bestellen bij onze maaltijdbox partner Foodbag.be!



Vegetarische bami met satésaus


Vegetarische bami met satésaus
Bami zijn de typische Indonesische gebakken noedels. Heerlijk met lekker veel wokgroentjes erbij, krokante pindanootjes en een niet te versmaden zelfgemaakte satésaus. Een supersnelle Oosterse klassieker die iedereen eens zelf thuis moet klaargemaakt hebben... Bekijk recept



Kip met satésaus, zoete aardappel en geroosterde spitskool


Kip met satésaus, zoete aardappel en geroosterde spitskool
Zalige sappige kipsaté's met zelfgemaakte pindasaus. Daarbij passen perfect zoete aardappelwedges. En geroosterde spitskool is ook een revelatie! Bekijk recept



Aziatische koolsla met krokante tofu en pindasaus


Aziatische koolsla met krokante tofu en pindasaus
Wij zijn al graag een creatief met klassiekers. Vandaag nemen we de Amerikaanse klassieker 'coleslaw' onder handen en maken er een Aziatische versie van, verrassend lekker! Daarbij komt krokant gebakken tofu en een heerlijke romige pindasaus. Dit moet je proeven! Bekijk recept



Springrolls met pindasaus, kleurrijke groentjes en rijstnoedels


Springrolls met pindasaus, kleurrijke groentjes en rijstnoedels
Vandaag serveren we je een smakelijk cadeautje van knapperige groentjes, zachte rijstnoedels en koriander perfect verpakt in rijstpapier. Serveer met de pindadressing en geniet van de smaken die in elke hap samenkomen. Bekijk recept



Kip en paprika in pindacurrysaus


Kip en paprika in pindacurrysaus
Dit gerecht kan je een beetje vergelijken met kip in pindasaus, maar dan subtieler en verwerkt in een heerlijk éénpansgerecht. Zalig comfort food dat ook nog eens koolhydraatarm is. Genieten toch? Bekijk recept



Gado gado


Gado gado
Gado gado is een vegetarische klassieker uit de Indonesische keuken. Het is een heerlijk bord vol groenten met tofu, een eitje en een zalige pindasaus. Bekijk recept



Vietnamese noedelsalade met pulled chicken en pindadressing


Vietnamese noedelsalade met pulled chicken en pindadressing
Ken je Vietnamese spring rolls? Wel, wij hebben er een originele, frisse salade van gemaakt met rijstnoedels. Heerlijk met malse pulled chicken en een geweldige pindadressing. Lekker licht en voedzaam, ideale lente/zomerkost! Bekijk recept



Kleurrijke Oosterse salade met vegan burgers en pindadressing


Kleurrijke Oosterse salade met vegan burgers en pindadressing
Kleurrijk, vegetarisch en vol smaak. Hier word je toch blij van? Een heerlijke gezonde en Oosters geïnspireerde salade die je zo op tafel tovert. Geniet ervan! Bekijk recept