Als je van Aziatische keuken houdt, eet je vast regelmatig een curry. Een curry is niet te verwarren met de kruidenmengeling curry of kerriepoeder zoals onze Noorderburen zeggen, maar echt een gerecht an sich. Het is een stoofpotje met heel veel kruiden als basis, waaraan vlees of vis wordt toegevoegd. Maar er zijn ook heel wat vegetarische curries, óf je kan je gerecht vrij gemakkelijk veggie/vegan maken. In de hele Aziatische keuken vind je verschillende soorten vegetarische curries, we nemen je mee in deze wondere wereld van kleuren en geuren!


India: het epicentrum van curry


Het is onmogelijk om over curry te praten, zonder India te noemen. Curry is hier meer dan alleen een gerecht; het is een manier van leven. In India zijn er ontelbare vegetarische curry's die variëren van mild tot pittig. Een klassieker is aloo gobi, een curry gemaakt van aardappelen en bloemkool. Daarnaast zijn er de hartverwarmende paneer butter masala en de aromatische "baingan bharta," bereid met geroosterde aubergine.


Thailand: een explosie van smaak


In Thailand staat curry bekend om zijn explosie van smaken, waaronder zoet, zuur, zout en pittig. green curry is een populaire keuze, gevuld met groenten zoals bamboescheuten en Thaise aubergines. Voor een mildere variant is er massaman curry, die wordt gemaakt met aardappelen en pinda's, en een rijke, romige smaak heeft. Je vindt tegenwoordig tal van Thaise kruidenpasta's in de supermarkt, let wel op of er geen vissaus of garnalenpasta in de currypasta gebruikt wordt, als je je maaltijd 100% veggie wilt houden.


Japan: curry met een twist


In Japan heeft curry zijn eigen unieke draai gekregen. De Japanse curry is vaak dikker en zoeter dan zijn tegenhangers in andere Aziatische landen, ze wordt gemaakt op basis van een roux. Een populaire vegetarische optie is vegetarische katsu curry, waarbij gepaneerde en gefrituurde groenten worden geserveerd met een rijke currysaus.


Maleisië: smeltkroes van smaak


De Maleisische keuken staat bekend om zijn diverse smaken en invloeden. "sayur lodeh" is een heerlijke vegetarische curry gemaakt met kokosmelk, groenten en kruiden. Een andere smaakvolle optie is curry laksa, een noedelsoep met een kruidige currybasis en een scala aan groenten.

Curry-cravings gekregen? Snappen we! We hebben 8 heerlijke suggesties voor jou opgelijnd:


Thaise gele curry met volkoren rijst, citroengras en Thais basilicum


Thaise gele curry met volkoren rijst, citroengras en Thais basilicum
Een Thaise curry, dat smaakt altijd! Deze keer kiezen we voor gele currypasta, die is wat minder pittig dan de groene of rode variant. Als extra smaakmakers voegen we citroengras en Thais basilicum toe. Wist je dat ze in Thailand een curry met vork en lepel eten? Zin in? Dit recept ontwikkelden we voor foodbag.be en kan je deze week in hun maaltijdbox bestellen!



Veggie kip curry met appel, venkel en rijst


Veggie kip curry met appel, venkel en rijst
We maakten de klassieke 'kip curry' helemaal vegetarisch en wat is dit lekker! In plaats van kip gebruik je sojareepjes die je op smaak brengt met kipkruiden. Appeltjes in de curry geven dit gerecht een heel subtiel zoete toets en de venkel erbij maakt het gerecht helemaal af. Geniet ervan! Bekijk recept



Veggie massaman curry met ovengroentjes


Veggie massaman curry met ovengroentjes
Massaman curry is een Oosterse currypasta met Midden-Oosterse invloeden. De perfecte smaakmaker bij dit bordje bomvol groenten en rijst. Bekijk recept



Vegetarische tikka masala met paneer


Vegetarische tikka masala met paneer
Met deze gemarineerde paneerkaas vertoeven we in Indische sferen. We bereiden een curry met ui, knoflook, paprika en kikkererwten. Kruiden doen we met currypoeder en garam masala. Serveer deze vegetarische tikka masala met de blokjes paneer erbovenop en werk af met blaadjes koriander. Bekijk recept



Indische curry met zoete aardappel en bloemkoolrijst


Indische curry met zoete aardappel en bloemkoolrijst
Een zalige vegetarische curry boordevol Indische smaken! Geroosterde zoete aardappel en paprika in een pittige kokossaus, en daarbij serveren we lekker gezonde bloemkoolrijst, koriander en crunchy cashewnoten om het helemaal af te maken. Lekker exotisch en toch zo gezond, dat zal smaken! Bekijk recept



Curry stoofpotje van aubergine en zoete aardappel


Curry stoofpotje van aubergine en zoete aardappel
Een heerlijk geurig, Indisch geïnspireerd stoofpotje bomvol groenten. De zoete aardappel vervangt de klassieke aardappel en daardoor is deze curry ook nog eens lekker licht en koolhydraat-arm! Serveer met een flinke schep frisse yoghurt en crunchy pindanootjes. Bekijk recept



Thaise curry met noedels, boterboontjes, paprika en paksoi


Thaise curry met noedels, boterboontjes, paprika en paksoi
We maken een Thaise curry met homemade currypasta, met daarbij rijstnoedels en lekker veel groentjes. Geniet ervan! Bekijk recept



Tomatendahl met kokosmelk en krokante ui


Tomatendahl met kokosmelk en krokante ui
Dahl is een Indische curry op basis van linzen. We maken vandaag een versie met tomaat en kokosmelk. Daarbij komen heerlijk krokant gebakken uitjes. Een heerlijk en gezond stoofpotje dat barst van smaak! Bekijk recept