We staan er niet echt bij stil, maar veel typische Italiaanse sauzen met bijhorende pastasoorten zijn eigenlijk perfecte vegetarische maaltijden. Ideaal voor -uiteraard- vegetariërs, mensen die graag af en toe een vegetarische dag inlassen (de zogenaamde flexitariërs) en -waarom ook niet- echte carnivoren! Deze 10 vegetarische pasta's zijn zo gevarieerd, voedzaam en origineel, dat je die laatste categorie niet eens zal horen klagen, als je hen een flinke portie Italiaans comfort food voorschotelt.

Pasta alla Norma


Pasta alla Norma

Norma, het zou een lieve Italiaanse oma kunnen zijn. Maar eigenlijk verwijst het naar een opera van Vincenzo Bellini, de componist uit Catania, waar het gerecht ook vandaan komt. In ieder geval weten ze in Catania perfect hoe je een lekkere pastasaus op basis van aubergines klaarmaakt. Een vegetarische topper die je in minder dan 20 minuten op tafel zet! Recept

 

Pasta pesto


Pasta pesto met kerstomaatjes

Pasta pesto, een gerecht uit Genua, dat ondertussen de wereld veroverd heeft. En terecht, wie lust er nu niet het heerlijke sausje op basis van pijnboompitten, parmezaan en basilicum? Of maak een pesto rosso op basis van zongedroogde tomaten in plaats van basilicum. Minstens even lekker!

 

Macaroni met geitenkaas en lentegroenten


Macaroni met geitenkaas en lentegroenten

Macaroni met kaas en hesp is perfect comfortfood, maar niet bepaald gezond. Dan maken we liever deze lichte en vegetarische versie, met geitenkaas en heerlijk knapperige lentegroentjes: groene asperges, wortelen en erwtjes. En uiteraard ook een krokant korstje met parmezaan en paneermeel. Gezond genieten dus!

 

Spaghetti met romige citroensaus en frisse salade


Spaghetti met romige citroensaus en frisse salade

Een echte goede pasta heeft niet veel nodig... Zoals hier, enkel een heerlijke romige citroensaus en wat parmezaan. Wij houden ook van groentjes, dus die mogen niet ontbreken! Deze frisse spaghetti combineert heel goed met een frisse salade en lekker knapperige komkommerrolletjes. De lente op je bord!

 

Pastasalade met gegrilde paprika, walnoten en geitenkaas


Pastasalade met gegrilde paprika, walnoten en geitenkaas

Schijnt het zonnetje? Dan is het het moment om deze heerlijke pastasalade klaar te maken! Begin met de paprika's te grillen: je laat de schil helemaal zwartblakeren, dan komt die er gemakkelijk af. De paprika wordt heerlijk zoet, een perfecte combinatie met de zachte geitenkaas en krokante walnoten. Een pastasalade voor genieters!

 

Penne all'arrabiata


Penne all'arrabiata

Dé perfecte pasta voor wie van wat pit houdt. Deze eenvoudige saus smaakt heerlijk af en kan je uiteraard zo pikant maken als je zelf wilt. Voor een milde versie gebruik je minder chilipeper, voor de durvers: laat de zaadjes van de chilipeper er ook in. Deze vegetarische topklassieker zet je in 20 minuten op tafel!

 

Pasta funghi


Pasta funghi

Een eenvoudig gerecht, dat barst van smaak, daarvoor zijn de Italianen gekend! De combinatie van gebakken paddenstoelen, 2 soorten!, room en knoflook is overheerlijk. De perfecte saus voor lekker lange linguine slierten. Een pasta om van te genieten!

 

Spaghetti met veggie bolognaise


Spaghetti met veggie bolognaise

Iedereen is fan van een goede spaghetti bolognaise. En het goede nieuws is: je kan er ook een heerlijke vegetarische versie van maken, die zeker niet hoeft in te boeten aan smaak. Het geheim zijn de linzen, die een heerlijke textuur aan deze klassieker geven. Ze zijn ook nog eens lekker voedzaam en een goede manier om nog wat meer groenten te eten, ideaal toch?

 

Groentenlasagne


Groentenlasagne

Heb je een dipje? Voel je je wat futloos? Tijd voor een stevige energieboost met een flinke portie groenten! In deze zalige groentenlasagne met ricotta vind je alle vitaminen, mineralen en gezonde bouwstoffen om er weer tegenaan te kunnen. Maar bovenal, laat het je smaken!

 

Cannelloni met ricotta en spinazie


Cannelloni met spinazie en ricotta

Een echte Italiaanse klassieker, die je toch eenvoudig zelf kan maken. Cannelloni pijpjes kan je zo in de winkel kopen, maar dat is nogal een gedoe om ze te vullen. Wij gebruiken lasagnevellen die kort worden voorgekookt en daardoor heel gemakkelijk zijn om te vullen. Dit moet je zeker eens zelf proberen. Om van te smullen!