Stop! Laat alles vallen en verwarm de oven maar alvast voor, want als je deze gerechten op een rijtje gezien hebt, kan je niet anders dan er zelf aan beginnen. Wat smaakt er nu beter op een koude dag, dan een heerlijke ovenschotel, mét een zalig krokant kaaskorstje bovenop?

Een heerlijke gratin dus. Voor het beste resultaat, zet je de ovenschotel op het einde best nog even onder de grill, maar blijf erbij, want het verbrandt zo rap! Klaar om te watertanden? Je bent gewaarschuwd! Hierbij onze 10 favoriete hartverwarmende gratins.

1. Gratin dauphinois

Gratin dauphinois

Een klassieker bij uitstek natuurlijk, gratin dauphinois. Flinterdunne schijfjes aardappel met een zalig sausje met room en knoflook. En uiteraard een knapperig kaaskorstje bovenaan. Heerlijk bij een stukje wild of gebraden vlees.

2. Witloofgratin met ham

Witloofgratin met ham

Een echte Vlaamse klassieker, witloofgratin met ham of 'hespenrolletjes'! Om van te genieten op een herfstige of winterse avond. Serveer met aardappelpuree.

3. Ovenschotel met porcini

Ovenschotel met porcini

Porcini is het Italiaanse woord voor eekhoorntjesbrood, een stevige paddenstoel die zich uitstekend leent voor lekkere ovenschotels als deze!

4. Gegratineerde bloemkool met ham

Gegratineerde bloemkool met ham

Een heerlijk comfortfood gerechtje, deze ovenschotel met gegratineerde bloemkool en ham. Serveer met gekookte of gestoomde aardappelen. Echte winterkost!

5. Hachis parmentier

Hachis parmentier

Nog zo'n klassieker uit de Franse keuken: hachis parmentier. Een lekker stevige ovenschotel met vlees, groenten naar keuze en een lekker dikke laag aardappelpuree. En kaas, veel kaas! Smakelijk!

6. Cannelloni met ham en prei

Cannelloni met ham en prei

Gratins hoeven niet altijd zwaar te zijn! Zoals deze originele cannelloni gevuld met ham en prei en een lichte kaassaus.

7. Melanzane alla parmegiana

Melanzane alla parmegiana

Melanzane alla parmegiana is een klassiek gerecht uit Italië met aubergine, mozzarella, tomatensaus en parmezaanse kaas. Een vegetarische topper!

8. Gegratineerde mosselen

Gegratineerde mosselen

Deze gegratineerde mosseltjes zijn een heerlijk hapje of voorgerechtje en ook een manier om kinderen mosselen te leren eten. Makkelijk maar toch feestelijk.

9. Gegratineerde venkel

Gegratineerde venkel

Deze gegratineerde venkel met spekjes is een heerlijk bijgerechtje bij bijvoorbeeld een stukje kabeljauw of zalm. Doe er nog wat aardappelpuree bij, en je hebt een overheerlijke maaltijd!

10. Lasagne van ravioli

Lasagne van ravioli

Deze originele lasagne maak je in plaats van met lasagnevellen met ravioli en lekkere groentjes. Heerlijk verrassend, makkelijk en snel klaar!

Save