Zoete-aardappelgratin met getakaas en spinazie

30 MIN
2 personen
Zoete-aardappelgratin met getakaas en spinazie

Dit gerecht is een verfrissende knipoog naar de klassieke gratin dauphinois. Gebruik Belgische zoete aardappel en getakaas van De Volle Maan uit Sint-Lievens-Houtem, zo kiezen we samen voor lokale lekkernij,

Ingrediënten

  • 400 gr Zoete aardappel
  • 400 gr witte raapjes
  • 1 gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr spinazie
  • 200 ml room
  • 150 gr bio getakaas
  • 1 stengel lente-ui
  • bakpapier
  • olijfolie
  • snuifje gedroogde tijm
  • snuifje nootmuskaat
  • zout en zwarte peper

BEREIDING

  1. Tip: als het snel moet gaan, kan je de zoete aardappel en raapjes ook eventjes koken alvorens ze in plakjes te snijden.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  3. Snijd de zoete aardappel en raapjes in plakjes van 0,5 cm (schillen hoeft niet) en schik ze op de bakplaat (zie tip). Besprenkel met olijfolie en kruid met zout en zwarte peper. Schuif de zoete aardappel en de raapjes voor zo'n 10 min. in de oven.
  4. Hak de ui en knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Fruit de ui en de knoflook zo'n 2 min. op zacht vuur, tot de ui glazig is. Voeg 3/4 van de spinazie toe aan de pan. Roerbak zo'n 2 min. tot de spinazie geslonken is. Overgiet met de room en breng op smaak met de tijm, nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  5. Haal de aardappel en raapjes uit de oven. Verbrokkel de getakaas. Schik vervolgens in een ovenschotel: eerst een laagje zoete aardappel en raapjes, dan een laagje spinazie en eindig met wat verbrokkelde geta. Herhaal de laagjes tot alle ingrediënten op zijn. Schuif de ovenschotel voor 10 min. in de oven.
  6. Breng de rest van de spinazie op smaak met een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper. Snipper de lente-ui fijn. Meng de spinazie met de lente-ui.
  7. Serveer de ovenschotel met de spinaziesalade. Smakelijk!