Varkenshaasje met BBQ-kruiden, aardappelgratin, wortelen en witloof

45 MIN
2 personen
Varkenshaasje met BBQ-kruiden, aardappelgratin, wortelen en witloof

Valt het op dat we dit bordje bedachten tijdens een regenachtige lentedag? Als het weer het niet toelaat, geven we vlees een BBQ-toets met een rokerige kruidenmengeling. De aardappelgratin en witloofsalade maken dit smakelijke bordje troost áf.

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 1 teente knoflook
  • 3 wortelen
  • 300 gr varkenshaasje
  • 2 kl BBQ-kruiden
  • 100 ml room
  • 50 gr geraspte kaas
  • 2 stronkjes witloof
  • boter
  • olijfolie
  • snuifje gedroogde tijm
  • 1 kl mayonaise
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aardappelen in flinterdunne plakjes, hoe dunner hoe beter (schillen hoeft niet). Dat gaat het vlotst met een mandoline of een brede rasp. Schep de aardappelen in een pot, samen met de knoflook (gepeld) en zet net onder water mer een snuif zout. Breng aan de kook en laat zo'n 7 min. koken zonder deksel tot de aardappelplakjes net beetgaar zijn (zie tip).
  2. Halveer de wortelen in de lengte. Schik in een ovenschaal en hussel door elkaar met een likje olijfolie, tijm, zout en zwarte peper. Rooster 15-20 min. in de oven.
  3. Marineer het varkenshaasje met olijfolie en BBQ-kruiden. Smelt een klontje boter in een braadpan op hoog vuur. Bak zo'n 2 min. per zijde, tot het vlees mooi aangekorst is. Schep in een ovenschaal en schuif het vlees in de oven voor zo'n 10 min. dan is die mooi rosé. Wil je het liever nog wat meer doorbakken? Laat het dan een paar minuten langer in de oven. Speel ook hier gerust even vals door eens in het vlees te snijden.
  4. Vet een ovenschaal in met wat boter. Giet de aardappelen af en schik in de ovenschaal. Overgiet met de room, kruid met zout en zwarte peper en bestrooi met de kaas. Schuif nog zo'n 10-12 min. hoog in de oven voor een goudbruin kaaskorstje.
  5. Snijd het witloof julienne en schep om met mayonaise (of yoghurt), zout en zwarte peper.
  6. Serveer het varkenshaasje met de gratin, geroosterde worteltjes en witloofslaatje. Smakelijk!
  7. TIP: Jep, we spelen wat vals met deze gratin door de aardappelen voor te koken. Geen tijd of tools om de aardappelen flinterdun te snijden? Geen nood, laat ze dan net iets langer koken.