Gratin met gerookte makreel en prei

25 MIN
2 personen
Gratin met gerookte makreel en prei

Een superoriginele gratin met stukjes gerookte makreel en gestoofde prei. Een heerlijke schaal puur comfort food voor elke visliefhebber.

Ingrediënten

  • 400 g bloemige aardappelen
  • 1 stengel prei
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g gerookte makreelfilets
  • 40 g emmentaler
  • 4 el panko
  • 2 little gems
  • 10 g bieslook
  • 1 kl graanmosterd
  • 1½ el olijfolie extra vierge
  • 1 el boter
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • 1 el wittewijnazijn
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een pot met gezouten water aan de kook. Schil de aardappelen en rasp ze met een grove rasp. Voeg de geraspte aardappel toe aan het kokende water. Laat 2 minuten koken en giet dan door een zeef en vang de geraspte aardappel op en laat uitlekken.
  2. Snij de prei in fijne ringen, pers de knoflook. Breek de makreelfilets in stukjes op een bord. Verhit een antikleefpan en laat de boter smelten. Voeg de preiringen en knoflook toe. Roerbak voor 3 minuten. Voeg dan de bloem toe en schep om, zodat de bloem rond de prei kleeft. Voeg de melk in een straaltje toe terwijl je roert en breng aan de kook. Roer goed, tot je een egale saus krijgt.
  3. Voeg nu de makreel toe en schep voorzichtig door de saus. Haal de pot met saus van het vuur en roer er de uitgelekte geraspte aardappelen en de emmentaler door. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Schep alles in een ovenschaal en strooi er de panko over. Zet 10 minuten in de oven, en dan eventueel nog even onder de grill voor een goudbruin korstje.
  5. Maak de blaadjes van de little gem los en snij in grove stukken. Snij de bieslook fijn. Doe de graanmosterd, wittewijnazijn, bieslook en de extra vierge olijfolie in een kommetje en meng goed door elkaar. Kruid met peper en zout. Meng de little gem met de dressing net voor het serveren.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 825.78 kcal
Koolhydraten 58.52 g
waarvan suikers 8.87 g
Vet 50.77 g
waarvan verzadigd 17.31 g
Proteïnen 32.21 g
Vezels 6.71 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin